Żur czy żurek? Czym się różnią? Wyjaśniamy!

Zarówno żur, jak i żurek są gotowane na zakwasie mącznym – i tu właściwie podobieństwa się kończą.

Żur jest zawiesistą, gęstą, mocno kwaskową zupą. Przygotowuje się go z zakwasu z mąki żytniej razowej, owsianej lub płatków owsianych. Jego bardzo charakterystycznym elementem jest wyraźnie wyczuwalna obecność otrębów razowej mąki. Może być jedzony samodzielnie, ale najczęściej wykorzystuje się go do przygotowania innych zup.

Żurek jest znacznie lżejszą zupą. Do przygotowania go używa się żuru, ale jego konsystencja jest dużo lżejsza. Przyprawiony majerankiem, liściem laurowym i czosnkiem staje się niezwykle aromatyczny. Może być gotowany na wędzonce. Serwuje się go z jajkiem, czasem w towarzystwie białej kiełbasy.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wegański żur, wegański żurek. Nowa wersja klasycznej zupy

Czy żur i żurek mogą występować w wersji wegańskiej? Oczywiście, że tak! Doskonałym roślinnym zamiennikiem wędzonki jest wędzone tofu. Wielu producentów w swojej ofercie ma także wegańską białą kiełbasę, którą jednak możesz przygotować też samodzielnie w domu. Dzięki temu bez względu na dietę, na której jesteś, możesz cieszyć się smakiem tradycyjnych wielkanocnych dań!

Jaka zupa na Wielkanoc: żurek czy barszcz biały?

Jaką zupę na Wielkanoc wybrać? Wszystko zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji. Do najpopularniejszych należą żurek i barszcz biały, ale w wielu regionach na świątecznym stole znaleźć można zupę chrzanową, grzybową z chrzanem czy święconkę. Jeżeli martwisz się o kaloryczność wielkanocnych potraw i szukasz najlżejszej opcji, po prostu podaj zupę bez ciężkich dodatków. Porcja czystego żurku lub barszczu białego to jedynie około 60 kcal. Serwowane z jajkiem i kiełbasą, zwiększają kaloryczność aż do 350 kcal!

gotowanie na Wielkanoc

Żur – przepis na Wielkanoc i nie tylko

Składniki: kilogram mąki żytniej, litr wody, czerstwy żytni chleb.

Oczywiście gotowy żur możesz bez problemu kupić w sklepie, ale łatwo przygotujesz go także samodzielnie. Mąkę wsyp do garnka, wlej letnią, przegotowaną wodę, zamieszaj i włóż pokruszoną kromkę żytniego chleba. Naczynie przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść je w ciepłym miejscu w temperaturze około 30°C. To ważne, aby garnek ustawić lekko pochyło (z jednej strony możesz coś podstawić, by zachować niezmienną pozycję). Teraz zakwas potrzebuje trzech dni, by się ukisić. Po tym czasie możesz przystąpić do gotowania zup z jego udziałem.

Żurek – przepis. Jak zrobić żurek wielkanocny?

Składniki: litr wody, żur, cebula, 3 ząbki czosnku, włoszczyzna, 400 g żeberek wędzonych, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.

Kiedy masz już podstawę w postaci żuru, możesz zacząć przygotowanie właściwej zupy. Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w pióra cebulę podsmaż do zeszklenia na oleju w garnku. Następnie dodaj wodę, wędzonkę i warzywa oraz dorzuć kilka sztuk ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Gotuj przez godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso, warzywa i wyłów ziele oraz liście. Dodaj przygotowany wcześniej zakwas. Dopraw sporą ilością majeranku, solą i pieprzem i gotuj kolejne 10-15 minut. Smacznego!


Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama

Barszcz biały: przepis. Czym różni się od żurku?

Żurek i barszcz biały wyglądają i smakują dość podobnie. Główna różnica jest taka, że ten pierwszy przygotowywany jest na zakwasie żytnim, a drugi na pszennym.

Składniki na barszcz biały: żur (kupny lub przygotowany wcześniej z wcześniejszego przepisu, tylko na mące pszennej i bez chleba), 700 ml wody, 50 g wędzonego boczku, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek.

Pokrojony w kostkę boczek podsmaż. Do żuru wlej 700 ml wody, dodaj czosnek, boczek i dopraw. Gotuj przez około 15 minut. Podawaj samodzielnie lub z listkami świeżego majeranku.