Kolagen z wit. C. Czy warto je łączyć?

Powstawanie kolagenu w ludzkim organizmie jest procesem, składającym się z wielu etapów. Nowe włókna kolagenu tworzą się w strukturach zwanych fibroblastami. Jednakże, aby doszło do ich syntezy, niezbędne jest zaangażowanie wielu enzymów, kofaktorów i innych organelli strukturalnych.

Jednym z kluczowych związków odpowiedzialnych za tworzenie włókien kolagenowym jest witamina C, czyli kwas askorbinowy. Ten silny antyoksydant nie może być produkowany w naszym organizmie i dlatego należy go dostarczyć z zewnątrz, zarówno z pożywieniem, jak i z odpowiednio dobraną suplementacją.


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Witamina C wykazuje szerokie spektrum działania, a bez jej udziału prawidłowa synteza kolagenu jest niemożliwa. Na czym dokładnie polega ten mechanizm?

Rola witaminy C w procesie produkcji kolagenu

Kwas askorbinowy, czyli witamina C, nie bez kozery stanowi dodatkowy składnik hydrolizowanego kolagenu do picia. Wspiera ona bowiem syntezę włókien kolagenowych typu I i II na kilku poziomach.

  • Przyspiesza działanie enzymów odpowiedzialnych za procesy hydroksylacji (czyli dołączania grupy -OH) proliny i lizyny. Te aminokwasy są kluczowe w procesie formowania cząsteczki kolagenu. Obecność witaminy C sprawia, że powstająca spirala kolagenowa jest strukturą trwałą z silnymi wiązaniami. Mówiąc prościej: kwas askorbinowy determinuje ostateczny kształt kolagenu.
  • Zwiększa szybkość transkrypcji RNA i stabilizację mRNA prokolagenu.
  • Działa antyoksydacyjnie, co oznacza, że witamina C – dzięki zdolności do neutralizowania wolnych rodników – spowalnia procesy starzenia się skóry.
  • Ułatwia tworzenie silnych wiązań wodorowych, co wzmacnia strukturę cząsteczki kolagenu.

Jakie są wskazania do przyjmowania hydrolizowanego kolagenu z witaminą C? Produkty zawierające takie połączenie są rekomendowane osobom aktywnym fizycznie, chcącym zadbać o dobrą kondycję stawów i kości, profilaktykę starzenia się skóry i osteoporozy. Picie składników rybiego kolagenu z witaminą C jest szczególnie polecane osobom w wieku podeszłym, u których proces syntezy włókien kolagenowych jest praktycznie całkowicie zahamowany. Dodatkowo suplementacja może być wsparciem leczenia chorób zwyrodnieniowych stawów.

Kolagen z witaminą C to dobre połączenie? Kolagen rybi i kwas askorbinowy. Jak działają?

Kwas askorbinowy – witamina C: znaczenie i działanie

Ponieważ ludzki organizm nie jest w stanie syntetyzować witaminy C, w teorii możliwe jest pojawienie się niedoboru tego związku, prowadzące do rozwoju m.in. szkorbutu. Na szczęście zjawisko to jest obserwowane niezwykle rzadko, ze względu na łatwą dostępność pożywienia (głównie owoców i warzyw), które jest źródłem kwasu askorbinowego. Warto jednak zaznaczyć, że nawet niewielkie niedobory mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie organizmu.

Skutkami niedoboru witaminy C mogą być:

  • upośledzenie syntezy kolagenu,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • suchość skóry i utrata jej naturalnej elastyczności,
  • trudność w gojeniu się ran,
  • osłabienie naczyń krwionośnych, co może zwiększać częstotliwość pojawiania się siniaków,
  • zwiększenie tempa utraty masy kostnej,
  • ból stawów i ich opuchlizna.

Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania:

  • naczyń krwionośnych,
  • kości,
  • chrząstki,
  • dziąseł,
  • skóry,
  • zębów.

Ponadto kwas askorbinowy przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego, zachowania funkcji psychologicznych, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, a także pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Kolagen z witaminą C to dobre połączenie? Kolagen rybi i kwas askorbinowy. Jak działają?

Kolagen rybi z witaminą C do picia

Hydrolizowany (czyli rozdrobniony do postaci peptydów) kolagen do picia dostarcza organizmowi niezbędnych elementów budulcowych, które mogą być wykorzystywane do produkcji nowych włókien. Dodatek witaminy C wzmacnia ten efekt i sprawia, że hydrolizat jest jeszcze lepiej wykorzystany.

Produkt w postaci roztworu do rozpuszczania zaleca się przyjmować raz dziennie. Warto pamiętać, że producenci suplementów diety z kolagenem w składzie rekomendują stosowanie go przez okres minimum trzech miesięcy.


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  1. J. Asserin, E. Lati, T. Shioya i J. Prawitt. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials, “J. Cosmet Dermatol.”, nr 4, 2015.
  2. K. Janda, M. Kasprzak i J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, “Pom J Life Sci”, nr 4, 2015.
  3. G. Shaw, A. Lee-Barthel, M.L. Ross i in., Vitamin C-enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis, “Am J Clin Nutr”, nr 1, 2017.
  4. D. Zdzieblik, J. Brame, S. Oesser i in.The Influence of Specific Bioactive Collagen Peptides on Knee Joint Discomfort in Young Physically Active Adults: A Randomized Controlled Trial, “Nutrients”, nr 2, 2021.