Miód to prawdziwy eliksir zdrowia. Znany przede wszystkim jako niezastąpione wsparcie podczas przeziębienia, ale nie tylko. Miód pozytywnie działa na układ pokarmowy, uspokaja i ułatwia zasypianie, a także wspomaga walkę z alergiami. Dobry miód wspiera działanie układu krwionośnego, regulując krążenie i obniżając ciśnienie krwi. Dobry – to słowo klucz. Po czym go rozpoznać?

Jak rozpoznać miód wysokiej jakości? Dlaczego warto kupować miód prosto z pasieki i który wybrać? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tekście poniżej.

Sztuczny vs prawdziwy miód

Wybierając miód, warto zdecydować się na taki, do którego ma się pewność, że produktem naturalnym. Niektórzy producenci często decydują się na tzw. ultrafiltrację, której celem jest poprawienie transparentności. Polepszenie konsystencji wiąże się też niestety najczęściej z utratą cennych składników i pyłków. 


Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Jak odróżnić prawdziwy miód od tego sztucznego? 

Sztuczny miód to najczęściej mieszanka naturalnego produktu z melasą, syropami cukrowymi i syropem kukurydzianym. Jeśli go wybierasz, w efekcie, zamiast jeść zdrowy wyrób prosto od pszczół, spożywasz wypłukaną z cennych wartości odżywczych sztuczną podróbę pochodzącą z fabryki.

Prawdziwy miód to oczywiście ten, który pochodzi z pasieki. Dość ciężko dostać go w sklepie, dlatego najlepiej jest znaleźć własnego lokalnego dostawcę. Po zakupie miodu z pasieki łatwo możesz samodzielnie sprawdzić czystość produktu. Naturalny miód jest gęsty, nie rozlewa się intensywnie. Po dodaniu do szklanki wody opadnie na dno, podczas gdy sztuczny miód szybko się rozpuści. 

Który miód jest najzdrowszy?

Właściwości miodu różnią się od siebie w zależności od gatunku i pochodzenia. Nie ma również jednej dobrej odpowiedzi na pytanie, który miód jest najlepszy i najzdrowszy. To, na jaki rodzaj się zdecydujesz, powinno być ściśle uzależnione od indywidualnych potrzeb.

Miód prosto z pasieki

Miód lipowy 

Miód lipowy to jeden z najbardziej szlachetnych miodów. Wyróżnia się niepowtarzalnym, delikatnie ostrym smakiem z wyczuwalną nutą kwiatów lipy. Swoją wyjątkowość zawdzięcza też specyficznym właściwościom prozdrowotnym. Miód lipowy jest doskonały dla osób z obniżoną odpornością, a tym samym niezastąpiony w trakcie przeziębienia i grypy. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, obniża gorączkę. Miód lipowy wykazuje także delikatne działanie kojące – wpływa na łagodzenie napięcia i redukuje stres.

Miód akacjowy

Miód akacjowy ma delikatny i bardzo słodki smak, dlatego lubią go szczególnie dzieci. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dawniej był wykorzystywany do wspomagania gojenia ran i leczenia schorzeń skóry. Warto wspomnieć, że wspiera też regenerację po intensywnym wysiłku fizycznym i działa wzmacniająco – toteż powinny zainteresować się nim osoby prowadzące aktywny tryb życia. Miód akacjowy świetnie sprawdza się w czasie walki z przeziębieniem i innymi chorobami układu oddechowego. Doskonale nawilża gardło i łagodzi chrypę.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy – w smaku delikatnie ostry, z mocno wyczuwalnym aromatem kwiatu rzepaku. Sprawdzi się dla osób zmagających się ze stanami zapalnymi układu moczowego. Jest też polecany w przypadku chorób żołądka czy dwunastnicy. Warto spożywać go także dla wzmocnienia serca i zapobiegania miażdżycy.

Miód gryczany

Prawdopodobnie najmniej lubianym ze wszystkich miodów jest miód gryczany. Mimo ciężkiego i ostrego smaku, warto poznać go bliżej, bo posiada niepowtarzalne właściwości. Jest polecany zwłaszcza przy niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza oraz w czasie rekonwalescencji z powodu złamanych kości. Korzystnie wpływa także na wątrobę, na którą działa odtruwająco oraz na układ krążenia, ponieważ wykazuje działanie antymiażdżycowe.

Miód prosto z pasieki

Miód wrzosowy

Najcenniejszym, a tym samym prawdopodobnie najdroższym miodem jest ten z kwiatów wrzosów. Pozyskanie go nie jest łatwe, ani…etyczne. Pszczoły po zbiorach wrzosu są bardzo osłabione i część osobników zostaje zabita. Z uwagi na ten fakt, pomimo cennych właściwości, miód wrzosowy warto zastąpić innym, wytwarzanym w większym poszanowaniu dla natury.

Który miód wybrać?

Podsumowując, jeśli szukasz jedynie dobrego smaku, na pewno zainteresuje Cię słodki i delikatny miód akacjowy. Dla osób potrzebujących wzmocnienia w sezonie grypowym świetnie sprawdzi się miód lipowy. Osoby zmagające się z anemią powinny zwrócić uwagę na ten, z kwiatów gryki. Jeśli natomiast cierpisz na choroby żołądka, wybierz miód rzepakowy. Oczywiście prosto z pasieki!