Pierwszy przepis na mrożoną kawę: drip na lodzie

Czego będziesz potrzebować do przygotowania tej idealnej na lato kawy mrożonej?

– Ziarna dobrej kawy.

– Zimna woda.

– Lód.

– Papierowy filtr do drippera.

– Dripper.

– Szklanka.

To propozycja dla wszystkich miłośników kawy, którzy na równi ze smakiem stawiają najlepszą jakość ziaren. Drip na lodzie powinien być przede wszystkim bardzo zimny. Żeby tak było, musisz zachować odpowiednie proporcje wody do lodu. Tego drugiego powinno być odrobinę mniej – np. dla dripa 600 ml użyj 350 ml wody i 250 g lodu.

Kawę należy zmielić nieco drobniej niż do przygotowania ciepłego naparu. Lód wsyp do karafki lub szklanki (w zależności od tego, w czym chcesz podać gotowy napój). Dalej wszystko odbywa się już standardowo – zmielone ziarna przesypane do przepłukanego wcześniej filtra zalewaj małymi porcjami wody, rozpoczynając od tzw. preinfuzji (to pierwsze „zalanie”, które musi trwać minimum 30 sekund, w czasie których dochodzi do uwolnienia gazów uwięzionych w kawie podczas jej wypalania). Skończ wlewanie wody po ok. 1:30 tak, by całość spłynęła w około 3 minuty. 

Drip na lodzie inaczej

Jeśli chcesz poeksperymentować ze smakiem lub nieco go urozmaicić, wkrój do przygotowanej według powyższego przepisu mrożonej kawy plaster pomarańczy lub brzoskwini.

Drugi przepis na mrożoną kawę: Mrożony napój kawowo-kokosowy

Oto, co trzeba przygotować do zrobienia tej orzeźwiającej i przepysznej mrożonej kawy:

– espresso,

– mleczko kokosowe,

– mleko skondensowane w puszce,

– lód,

– szklanka.

Kokos to jeden z ulubionych smaków lata – bezwzględnie kojarzy się z błogimi wakacjami w tropikach. Doskonale sprawdzi się również jako składnik idealnej kawy mrożonej.

Zacznij od przygotowania w kawiarce espresso – w zależności od tego, jak dużej ilości kofeiny potrzebujesz, może być pojedyncze lub podwójne. Odstaw je na chwilę na bok i w międzyczasie w szklance wymieszaj 1:1 mleko skondensowane i mleczko kokosowe. Dorzuć kilka kostek lodu i całość zalej przygotowanym wcześniej espresso.

Mrożony napój kawowo-kokosowy inaczej

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, unikasz spożywania laktozy ze względu na alergię lub masz ochotę na zupełnie nowy smak, spróbuj zamienić mleko skondensowane na roślinny napój migdałowy.


To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Aravis. ZASTOSOWANIE: Wskazany w leczeniu zespołu suchego oka oraz w celu ochrony, nawodnienia i nawilżenia powierzchni oka. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Italdevice S.r.l.
reklama

Trzeci przepis na mrożoną kawę: Kremowa kawa mrożona

Czego będziesz potrzebować?

– Espresso.

– Banan.

– Ulubione mleko roślinne.

– Syrop klonowy.

– Lód.

– Wysoka szklanka.

Ta propozycja to połączenie orzeźwiającej mrożonej kawy i pożywnego koktajlu. Zacznij od przygotowania espresso – podobnie, jak przy poprzedniej propozycji, w zależności od preferencji, może być pojedyncze lub podwójne. Do kielicha blendera wrzuć dużego banana, schłodzone mleko roślinne (najlepiej sprawdzi się migdałowe lub kokosowe), kawę i łyżeczkę syropu klonowego. Zblenduj wszystko i podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu. Kremowa kawa mrożona prezentuje się wspaniale!

mrożona kawa

Kremowa kawa mrożona inaczej

 Jeśli chcesz, żeby Twoja kawa była jeszcze bardziej orzeźwiająca, przed jej przygotowaniem zamroź plasterki bananów. Gotowy napój możesz też posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

Czwarty przepis na mrożoną kawę: Mrożona mokka z masłem orzechowym

Do tego przepisu na mrożoną kawę będziesz potrzebować:

– espresso,

– czekoladowego mleka,

– łyżeczki kakao,

– dwóch łyżeczek masła orzechowego,

– pół łyżeczki cynamonu,

– lodu,

– wysokiej szklanki.

To kolejna propozycja dla tych, którzy cenią rozwiązania 2w1: kawa i koktajl. Zacznij od przygotowania espresso. Następnie do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki poza lodem. Zblenduj i podawaj w wysokiej szklance z kostkami lodu.

Mrożona mokka z masłem orzechowym inaczej

Weganie i osoby nietolerujące laktozy mogą zastąpić mleko czekoladowe, napojem migdałowym lub owsianym i dodać łyżeczkę syropu czekoladowego. Smacznego!