Foodie, czyli kto?

Obecnie w zasadzie wszystkie trendy, które pojawiają się w Polsce, pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Filmy, muzyka, Halloween, większość technologii, a wreszcie nowinki kulinarne. Z tym ostatnimi wiąże się nasz dzisiejszy bohater, czyli foodie. W języku polskim słowo to nie ma niestety jednoznacznego odpowiednika. Według słownika to „smakosz”, „łakomczuch”, ale w rzeczywistości osoba, która lubi dobre jedzenie, wcale nie musi się nim obżerać, a to właśnie tej definicji bliżej jest do prawdy. Z jednej strony może oznaczać osobę, która kocha spędzać czas w kuchni i eksperymentować z potrawami. Z drugiej, może dotyczyć kogoś, kto nie lubi gotować, ale na pamięć zna kulinarną mapę swojego miasta, a posiłki jada głównie w restauracjach. Foodie najprawdopodobniej jest też aktywny w mediach społecznościowych. Swoje kulinarne odkrycia relacjonuje na dodawanych zdjęciach i postach. Poniżej przedstawiam najważniejsze cechy, które mogą wskazywać na to, że foodie to Ty:

foodie

Oznaka numer 1: znasz menu ulubionej restauracji na pamięć

Każdy prawdziwy foodie jest w stanie polecić lokalną restaurację i podać co najmniej kilka ulubionych opcji z jej menu. W swoim ukochanym miejscu bywasz regularnie, znasz się z obsługą i jeśli chcesz zaprosić kogoś na kolację, z całą pewnością wybierzesz właśnie ten lokal.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Oznaka numer 2: potrafisz zaskoczyć rozmówcę ciekawostkami na temat ulubionego lokalu

Z łatwością opowiadasz o wykorzystaniu przez restaurację lokalnych składników pozbawionych pestycydów? Wiesz również o jej działaniach na rzecz zrównoważonego rozwoju i znasz na pamięć nazwy i lokalizacje winnic, z których pochodzi serwowane w niej wino?

Oznaka numer 3: potrafisz polecić wino odpowiednie do każdego posiłku

foodie

Prawdziwy foodie doskonale zdaje sobie sprawę, z tego jak wiele w posiłku jest w stanie zmienić dobre wino. Nie chodzi oczywiście o wspomaganie procesów trawienia, a o fakt, że trunek ten w duecie z jedzeniem uwydatni jego smak i aromat, a także poprawi ogólne wrażenie z konsumpcji.

Oznaka numer 4: doskonale orientujesz się w kalendarzu gastronomicznego życia Twojego miasta

Jeśli jesteś prawdziwym foodie, z całą pewnością bywasz na otwarciach nowych kawiarni, barów i restauracji w Twoim mieście. W głowie tworzysz ranking najlepszych i najgorszych nowych miejsc, które następnie chętnie recenzujesz w sieci. Z kolei, gdy ktoś prosi Cię o polecenie lokalu, w którym jeszcze nie był, sypiesz propozycjami, jak z rękawa.


Cogninerv

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Oznaka numer 5: wiesz, co w kulinarnym świecie piszczy

Każdy foodie stale poszerza swoje kulinarne horyzonty i nie ogranicza się do jedzenia / gotowania tylko tego, co już zna. Zna aktualne trendy związane z jedzeniem, wie jakie nowe technologie pomagają w gotowaniu i jest doskonale zaznajomiony z niuansami branży.

Kim jest polski foodie?

Na pytanie „Kim jest polski foodie?” odpowiadali użytkownicy aplikacji Cooklet w badaniu przeprowadzonym przez jej twórców. Wyniki mówią o tym, że polskim foodiem jest najczęściej kobieta, z wyższym wykształcenie, w wieku od 25 do 34 lat, mieszkająca w dużym mieście. Chętnie gotuje w domu – zarówno dla siebie, jak i bliskich – w na jej stole królują przede wszystkim potrawy kuchni polskiej i włoskiej. Z jednakowym entuzjazmem próbuje swoich sił w kuchni meksykańskiej, chińskiej i francuskiej. Cieszy również informacja, że z odpowiedzi udzielonych przez respondentów wynika, iż coraz chętniej przygotowują potrawy wegetariańskie, wegańskie i fusion, łącząc ze sobą różne kuchnie.

foodie

Czy foodie to Ty?

Nie ma jednego szablonu na bycie foodie. Opisane przeze mnie oznaki, mogą być wskazówką, że masz z nim coś wspólnego, ale wcale nie musisz spełniać wszystkich z nich. Jeśli lubisz jeść dobre jedzenie, bawić się kuchni i eksperymentować ze smakiem – świetnie! W końcu właśnie o to chodzi, a na pytanie, czy foodie to Ty, musisz odpowiedzieć sobie sam.