Wiele osób nie docenia znaczenia ziemniaków, uważając je za niezbyt wartościowy dodatek (np. do niedzielnego obiadu). Okazuje się jednak, że ziemniaczany sok może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm – selektywnie działają na różnego rodzaju nowotwory, mając właściwości przeciwutleniające, ale też łagodząc dolegliwości chorobowe przy nieswoistym zapaleniu jelit i innych chorobach układu pokarmowego. Naukowcy odkrywają kolejne niezwykłe zastosowania dla soku z ziemniaków.
Sok z ziemniaka jest zdrowy? Naukowcy już znają odpowiedź!
Może nie każdy lubi ziemniaki, ale spożywają je miliony ludzi na świecie. To jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych i jeden z najpopularniejszych dodatków do różnych dań, a także częsty ich składnik. Mało kto jednak skupia się na… soku z ziemniaka. Okazuje się, że jego wpływ na nasz organizm może być bardzo pozytywny! Naukowcy z Poznania wiedzieli to od dawna, a teraz udowodnili to kolejnymi badaniami.
Sok z ziemniaka ma wysoką wartość odżywczą i wykazuje dużą aktywność biologiczną – może ułatwiać leczenie niektórych chorób układu pokarmowego i zapobiegać nowotworom; działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco; może wspomagać prewencję cukrzycy, nadciśnienia czy walkę z otyłością.
Sok z ziemniaka na nowotwory i choroby jelit. Przełomowe badania
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu potwierdzili, że sok z ziemniaka może mieć zastosowanie terapeutyczne w przypadku nowotworów i nieswoistych stanów zapalnych jelit.
Skąd antyrakowe działanie soku z ziemniaka? – W leczeniu nowotworów największym problemem jest efektywne niszczenie komórek rakowych przy jednoczesnym oszczędzaniu komórek prawidłowych – tłumaczy prof. dr hab. inż. Grażyna Lewandowicz z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. I dodaje, że na komórki nowotworowe działają właśnie glikoalkaloidy o znanej toksyczności dla całego organizmu: solanina i chakonina. Tymczasem składniki soku z ziemniaka wzmacniają ich działanie, co mogłoby prowadzić w przyszłości do ograniczenia ich dawki i tym samym minimalizowania negatywnego, toksycznego wpływu na organizm. A to wszystko dzięki niepozornemu sokowi z ziemniaka!
Jedzenie z soku z ziemniaka. Dla chorych i… wegan
Naukowcy z Poznania nie zamierzają spocząć na laurach. Zgłosili wnioski patentowe dla całej serii produktów wytwarzanych z soku z ziemniaka – jako żywność funkcjonalna mogą odpowiadać na potrzeby chorych z konkretnymi schorzeniami układu pokarmowego (to właśnie tam sok z ziemniaka najmocniej działa przeciwzapalnie).
– Wprowadzenie soku z ziemniaka jako składnika żywności funkcjonalnej, może stanowić nie tylko skuteczne wspomaganie dietetyczne terapii, działając leczniczo, ale także może uatrakcyjnić monotonną dietę chorych – podkreślają przedstawiciele UPP. – Zespół opracował atrakcyjną sensorycznie linię produktów spożywczych (pieczywo chrupkie, zupa krem, makaron, pasztet, parówki, sok warzywny, chrupki) przeznaczoną do wspomagania dietetycznego chorych na nieswoiste zapalenie jelit.
Naukowcy z Poznania przeprowadzili badania kliniczne dotyczące stworzonych dań z soku z ziemniaka. Efekty są bardzo pozytywne – bioaktywna zupa-krem czy pasztet faktycznie obniżyły wskaźniki stanu zapalnego u chorych.
Co więcej – badania w tym zakresie i patenty dotyczące żywności z sokiem z ziemniaka, mogą też zainteresować wegan czy wegetarian, bo wspomniany składnik ma bardzo wysoką zawartość białka (porównywalną z tą w mięsie).
Źródła:
- Sok z ziemniaka – jego działanie antynowotworowe i remedium na dolegliwości przewodu pokarmowego | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu https://puls.edu.pl/nauka-i-badania-materia-y-prasowe/sok-z-ziemniaka-jego-dzia-anie-antynowotworowe-i-remedium-na
- Naukowcy z UPP potwierdzają lecznicze właściwości soku z ziemniaka | Nauka w Polsce https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C95194%2Cnaukowcy-z-upp-potwierdzaja-lecznicze-wlasciwosci-soku-z-ziemniaka.html
- Kujawska, M.; Olejnik, A.; Lewandowicz, G.; Kowalczewski, P.; Forjasz, R.; Jodynis-Liebert, J. Spray-Dried Potato Juice as a Potential Functional Food Component with Gastrointestinal Protective Effects. Nutrients 2018, 10, 259. https://doi.org/10.3390/nu10020259