Założenia diety samuraja

Podstawową zasadą diety samuraja jest bazowanie na naturalnych, nieprzetworzonych produktach, takich jak: świeże owoce, warzywa, jajka, mięso oraz ryby, bezglutenowe zboża (na przykład ryż, quinoa, kasza jaglana) i dobrej jakości tłuszcze tłuszcze (oliwa z oliwek, tłuszcze zwierzęce). Wolno sięgać również po produkty skrobiowe, do których zaliczamy ziemniaki, bataty, topinambur i plantany. Nie ma natomiast sztywnych wytycznych co do rozkładu posiłków w ciągu dnia, ilości spożywanych kalorii i wielkości porcji – powinny one zostać dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb i stylu życia. Twórcy diety samuraja zalecają jednak spożycie śniadania już po porannym treningu. Wskazane jest, by pierwszy posiłek w ciągu dnia składał się wyłącznie z białek i tłuszczów. W pierwszej połowie dnia jemy mniej kaloryczne potrawy, a w drugiej – bardziej obfite i dostarczające nam więcej energii.

Jeśli decydujemy się na zastosowanie diety samuraja, musimy pamiętać o tym, że wszystkie spożywane przez nas zboża powinny zostać namoczone przed ugotowaniem. Ryż, komosę ryżową, kaszę gryczaną czy amarantus należy zalać zimną wodą na 7 godzin, natomiast kasza jaglana musi moczyć się przez co najmniej 12 godzin. Ta praktyka ma na celu pozbycie się ze zbóż kwasu fitynowego oraz lektyn, czyli naturalnie występujących w nich substancji antyodżywczych utrudniających przyswajanie witamin i składników mineralnych z pożywienia.

Samuraj

Dieta samuraja – czego nie wolno jeść?

Istnieje szereg produktów, które na diecie samuraja są całkowicie zabronione. Należą do nich:

  • fast-foody,
  • słodycze,
  • wędliny, parówki, konserwy mięsne,
  • dania typu instant,
  • warzywa strączkowe,
  • owoce suszone,
  • nabiał,
  • cukier,
  • zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, orkisz, jęczmień).

Jadłospis na diecie samuraja

Spośród dozwolonych na diecie samuraja produktów, możesz dowolnie wybierać te, które lubisz najbardziej i komponować z nich rozmaite posiłki. Przykładowy jadłospis może wygląć następująco:

  • Śniadanie: jajka na twardo, pasta z makreli, pomidory
  • II Śniadanie: wytrawny omlet z warzywami
  • Obiad: grillowany filet z piersi kurczaka z guacamole
  • Podwieczorek: pieczony ziemniak faszerowany jajkiem sadzonym smażonym na maśle
  • Kolacja: łosoś z grilla podany z quinoa oraz duszonym bakłażanem

Wady i zalety diety samuraja

Główną zasadą diety samuraja jest stosowanie wyłącznie nieprzetworzonych, naturalnych składników. To na pewno pozytywnie odbije się na naszym zdrowiu i samopoczuciu! Ten sposób odżywiania nie zakłada konieczności spożywania drogich i trudno dostępnych produktów, a zatem może pozwolić sobie na niego niemal każdy z nas. Dodatkowo, w przeciwieństwie do podobnej, lecz znacznie bardziej restrykcyjnej diety paleo, dieta samuraja pozwala na włączenie do jadłospisu węglowodanów, a zatem – jeśli zbilansujemy ją prawidłowo – może być pełnowartościowa i nadawać się do długotrwałego stosowania.

Z drugiej strony, należy brać pod uwagę także fakt, że dieta samuraja wyklucza całkowicie również grupy produktów wyjątkowo bogatych odżywczo, takich jak strączki czy niektóre zboża. W przypadku osób zdrowych, które pragną wykształcić sobie lepsze nawyki żywieniowe, rezygnacja z nich może przynieść więcej szkody niż pożytku. Wykluczenie z jadłospisu zbóż, takich jak żyto czy jęczmień, pozbawia nas jednocześnie bogatego źródła błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu oraz cynku. Również stawianie na śniadania białkowo-tłuszczowe u wielu osób może okazać się nienajlepszym rozwiązaniem i skutkować problemami z koncentracją i brakiem energii w ciągu dnia. 

Odpowiednio zbilansowana dieta samuraja jest bezpieczna dla zdrowia i może wesprzeć nas w realizacji wyznaczonych celów treningowych, jednak należy pamiętać, że nie jest to magiczny sposób na poprawę wyglądu, zdrowia czy wydolności. Równie dobre efekty możemy uzyskać stosując tradycyjną, pełnowartościową i jak najbardziej urozmaiconą dietę, w której nie brakuje owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów, nasion, naturalnego mięsa, ryb, jajek, nabiału i dobrej jakości olejów roślinnych.