Prenasol

Starannie dobrane składniki wspierają prawidłowy rozwój dziecka i dbają o zdrowie mamy.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Czym jest cukrzyca ciążowa?

Cukrzyca ciążowa to różnego stopnia zaburzenia tolerancji glukozy, które po raz pierwszy wystąpiły bądź zostały wykryte w trakcie ciąży. Stan ten zwiększa ryzyko powikłań u ciężarnej i płodu, dlatego zarówno w cukrzycy przedciążowej, jak i hiperglikemii stwierdzonej po raz pierwszy w ciąży, należy w trakcie terapii dążyć do optymalizacji kontroli glikemii.

U kobiet w ciąży możemy rozróżnić trzy rodzaje zaburzeń glikemii:

  1. cukrzyca przedciążowa (PGDM – pregestational diabetes, np. cukrzyca typu I, cukrzyca typu II),
  2. hiperglikemia pierwszy raz rozpoznana w ciąży (DIP – diabete in pregnancy),
  3. cukrzyca ciążowa (GDM – gestational diabetes mellitus).
Dieta cukrzycowa w ciąży: jadłospis, przepisy. Co jeść, a czego unikać?

Czynniki ryzyka cukrzycy ciążowej

Istnieją pewne czynniki, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej. Zaliczamy do nich:

  • ciążę po 35 r.ż.,
  • w wywiadzie porody dzieci o masie urodzeniowej >4 kg,
  • zgony wewnątrzmaciczne płodów w wywiadzie,
  • nadwagę lub otyłość matki,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • przypadki cukrzycy typu I lub II w rodzinie,
  • zdiagnozowaną cukrzycę ciążową w poprzednich ciążach,
  • wielorództwo,
  • PCOS,
  • niedobór witaminy D3,
  • niską aktywność fizyczną,
  • duże spożycie żywności typu fast food i słodkich napojów,
  • palenie papierosów,
  • zbyt duży przyrost masy ciała w ciąży,
  • ciążę mnogą,
  • wielowodzie.

Fericin Pregna

Zawiera innowacyjną formę żelaza i kwas foliowy, a do tego witaminy: C, B₂ i B₆. Składniki suplementu diety wspomagają prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny or...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dieta cukrzycowa w ciąży – jak powinna wyglądać?

Pierwszym wyborem w leczeniu cukrzycy ciążowej powinno być postępowanie żywieniowe, które zawsze należy dopasować indywidualnie do kobiety. Należy przede wszystkim zachęcać kobiety z cukrzycą ciążową do przestrzegania zaleceń żywieniowych skierowanych do kobiet zdrowych. Dieta powinna być urozmaicona, bogata w produkty o wysokiej wartości odżywczej.

Kaloryczność diety powinna zostać dobrana w zależności od masy ciała przed ciążą, zaleca się, aby wynosiła 30 kcal na 1 kg masy ciała sprzed ciąży. Kobieta z cukrzycą ciążową powinna spożywać trzy główne posiłki oraz trzy przekąski: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację, przekąskę przed snem. Posiłek spożywany przed snem zabezpiecza przed hipoglikemią nocną i ketogenezą głodową. Wskazane jest, aby ten ostatni posiłek zawierał od 15 do 30 g węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym lub produkty zawierające skrobię oporną np.: czerstwe pieczywo, wychłodzony po ugotowaniu makaron, kaszę, ryż czy płatki owsiane.

Dieta cukrzycowa w ciąży – co wolno jeść, a czego należy unikać?

Główny składnik diety cukrzycowej u kobiet ciężarnych stanowią węglowodany i to właśnie one mają maksymalny wpływ na wartość glikemii – dlatego należy sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym.

Indeks glikemiczny (IG) to miara, która określa, jak szybko spożywany pokarm zwiększa poziom glukozy we krwi. Przykładowo: pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to przetworzone produkty zbożowe, słodycze i napoje słodzone, które szybko zwiększają poziom cukru we krwi. Z drugiej strony – pokarmy o niskim indeksie glikemicznym to pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, które powodują wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.

Monitorowanie indeksu glikemicznego spożywanych pokarmów może być szczególnie istotne dla kobiet z cukrzycą, ponieważ pomaga to w lepszej kontroli poziomu cukru we krwi. Warto jednak pamiętać, że wartość indeksu glikemicznego może być modyfikowana przez inne czynniki, takie jak sposób przygotowania posiłku, zawartość błonnika i tłuszczu w pokarmie, czy to, co zostało spożyte razem z danym posiłkiem. Dlatego ważne jest spojrzenie na całość diety, a nie tylko na indeks glikemiczny pojedynczych pokarmów.

Oprócz węglowodanów w diecie cukrzycowej warto zadbać o dobre źródła białka: chude mięso, ryby, niskotłuszczowe produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych oraz zdrowe tłuszcze, takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, pestki, nasiona.

Dieta cukrzycowa w ciąży: jadłospis, przepisy. Co jeść, a czego unikać?

Zaleca się wypijanie odpowiedniej ilości płynów (30 ml na kilogram masy ciała), preferowana jest woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, niesłodzona herbata, napary owocowe. W diecie cukrzycowej w ciąży można stosować niskokaloryczne substancje słodzące np. stewię czy ksylitol.

W diecie cukrzycowej należy unikać/ograniczać:

  • tłuste mięsa i potrawy,
  • kofeinę,
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym,
  • węglowodany proste,
  • sól kuchenną (do 5 g/d),
  • a także, tak jak u pozostałych kobiet ciężarnych: surowe mięso, surowe ryby, surowe jaja, niepasteryzowane produkty mleczne, nieumyte warzywa i owoce.
Zdrowe Rozwiązania
przy cukrzycy:
reklama

Dieta cukrzycowa – przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy dla diety cukrzycowej. Należy jednak pamiętać, że dieta zawsze powinna być dopasowana indywidualnie, a poniższe propozycje powinny stanowić jedynie inspirację.

Śniadanie – kanapki z pastą z awokado i serkiem

Składniki:

  • awokado – 0,5 sztuki
  • serek wiejski lekki – 0,5 opakowania
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
  • szczypiorek – 1 garść
  • natka pietruszki – 1 garść
  • bazylia świeża – 1 garść
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • pomidorki koktajlowe – 1 garść
  • chleb żytni – 3 kromki.

Przygotowanie:

Do miski dodaj awokado, serek wiejski, świeże zioła, sok z cytryny i przyprawy. Całość zmiksuj na gładką pastę. Pieczywo wyłóż pastą, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i plasterki ogórka.

II śniadanie – placuszki z orzechami i wiśniami

Składniki:

  • ser twarogowy chudy – 250 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 25 g
  • sól – 1 szczypta
  • jajko – 1 sztuka
  • ksylitol – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • wiśnie mrożone – 200 g
  • orzechy włoskie – 15 g.

Przygotowanie:

Do miseczki dodaj twaróg, rozgnieć go widelcem, dodaj mąkę, sól, jajko, erytrytol i całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj okrągłe, spłaszczone placuszki. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki z obu stron, aż będą rumiane. Wiśnie podgrzej w garnku, polej nimi placuszki, posyp orzechami.

Dieta cukrzycowa w ciąży: jadłospis, przepisy. Co jeść, a czego unikać?

Obiad – kasza jęczmienna z kalafiorem i kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka – 100 g
  • kalafior – 6 różyczek
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • kasza jęczmienna pęczak – 50 g
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 3 szczypty
  • oregano suszone – 0,5 łyżki
  • tymianek suszony – 2 szczypty
  • bazylia suszona – 1 szczypta
  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • szczypiorek – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Pierś kurczaka pokrój na kęsy. Kalafiora podziel na różyczki, a łodygi pokrój na kawałki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj suchą kaszę (bez torebki), smaż przez 1-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną pierś kurczaka, dopraw ziołami, solą i pieprzem, smaż do zrumienienia. Dodaj kalafior podzielony na różyczki i pokrojone łodygi, smaż 1-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia, gotuj, aż kasza napęcznieje. Danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem.


Liponexin

Przeznaczony dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na kwas alfa-liponowy, dla diabetyków i osób z tendencją do cukrzycy oraz osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Podwieczorek – mus owocowy z tofu

Składniki:

  • banan – 1 sztuka
  • borówka amerykańska – 2 garście
  • tofu twarde – 180 g
  • orzechy nerkowca – 30 g.

Przygotowanie:

Tofu rozdrobnij i zblenduj z rozgniecionym bananem na mus. Na spód miseczki lub szklanki wsyp pokruszone orzechy. Dodaj mus. Na wierzchu ułóż owoce.

Kolacja – cieciorka w sosie orzechowym

Składniki:

  • ciecierzyca – 60 g
  • ryż brązowy – 50 g
  • cebula – 0,5 sztuki
  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • papryka słodka w proszku – 0,5 łyżeczki
  • cynamon – 0,5 łyżeczki
  • masło orzechowe – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • papryka ostra w proszku – 2 szczypty.

Przygotowanie:

Ciecierzycę namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Następnie gotuj przez około 1,5 godziny, aż będzie miękka. Pod koniec dodaj sól. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj odsączoną, ugotowaną ciecierzycę i chwilę całość podsmaż, po czym dodaj bulion. Rozprowadź w nim masło orzechowe, dodaj cynamon i resztę przypraw. Zjedz z ugotowanym ryżem.

Przekąska przed snem – kanapka z wędliną, warzywami i serem mozzarella

Składniki:

  • chleb żytni pełnoziarnisty – 2 kromki
  • wędlina z indyka – 2 plastry
  • ser mozzarella light – 2 plastry
  • sałata masłowa – 2 liście
  • pomidor – 0,5 sztuki
  • ogórek – 0,25 sztuki.

Przygotowanie:

Pieczywo wyłóż sałatą, plastrami wędliny, sera mozzarella oraz plasterkami pomidora i ogórka.


Algabion

Dla dorosłych i dzieci od 1. dnia życia. DHA z alg i witamina D – dla mamy i dziecka – wspomagają prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu oraz niemowląt karmionych piersią, pom...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  1. Szostak Węgierek D. Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021.
  2. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetologia Praktyczna 2019, tom 5, nr 1.