Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Buraczki na zimę i nie tylko! Dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?
Buraki ćwikłowe to „bomba” cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in. betaksantynę (żółty barwnik), betainę (odpowiadającą za czerwono-fioletowy kolor), kwas foliowy, magnez oraz potas. Takie połączenie sprawia, że:
- mają wpływ na obniżenie homocysteiny we krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
- wykazują właściwości antyutleniające, dzięki czemu chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- pomagają unormować ciśnienie krwi, co jest ważne w kontekście profilaktyki i wspomagania leczenia nadciśnienia tętniczego.
Co więcej, buraki ćwikłowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. To oznacza, że ich jedzenie wspomaga proces odchudzania, ma korzystny wpływ na pracę jelit i pomaga unormować poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
Buraki – przepisy na kiszonkę, sok z buraków i prostą sałatkę
Co zrobić z buraków ćwikłowych? Możliwości jest wiele. Są to warzywa, które nadają się zarówno do kiszenia, jak i przygotowania soku czy sałatek. Sprawdź poniższe przepisy, aby przekonać się, że nie tylko buraki na zimę w postaci ćwikły z chrzanem są dobrym wyborem.
Kiszone buraczki
Kiszonki to nie tylko kiszone ogórki. Tak naprawdę większość warzyw, a nawet niektóre owoce, nadają się do kiszenia. Warto to wykorzystać, ponieważ kiszonki mają korzystny wpływ na mikroflorę jelit.
Co powiesz na kiszone buraczki? Są ciekawą alternatywą dla popularnych kiszonych ogórków.
Składniki:
- buraki ćwikłowe;
- woda;
- sól;
- liście laurowe;
- pieprz;
- ziele angielskie;
- czosnek.
W przepisie nie została podana ilość poszczególnych składników. Najlepiej dobrać ją w zależności od tego, ile słoiczków chcesz przygotować. Przy czym pamiętaj o właściwej proporcji wody i soli: na 1 litr wody dodaj 1 łyżkę soli.
Sposób przygotowania
- Umyj i obierz buraczki. Następnie pokrój je w grube plastry i umieść w słoiku.
- Do każdego słoika dodaj: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek.
- Dodaj sól do przegotowanej i przestudzonej wody, a potem mieszaj do momentu, aż sól się rozpuści.
- Tak przygotowaną mieszanką zalej buraczki w słoikach. Powinny być całkowicie przykryte wodą.
- Zakręć słoik i odstaw go w zaciemnione miejsce o temperaturze pokojowej.
- Proces kiszenia trwa od 5 do 7 dni. Po tym czasie kiszone buraczki będą gotowe do jedzenia.
Po wyjęciu buraczków ze słoika nie wylewaj płynu. Możesz go wypić albo dodać do barszczu czerwonego.
Domowy sok z buraka
Buraki doskonale komponują się z innymi warzywami i owocami. Warto wykorzystać to zarówno przy robieniu sałatek, jak i soków.
Sok z buraków możesz połączyć z:
- marchewką bogatą w beta-karoten;
- grejpfrutem, pomarańczą, jabłkiem lub owocem granatu, które są dobrymi źródłami witaminy C.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć kilka warzyw z owocami. Dobrym przykładem jest sok o smaku buraka, jabłka i marchewki. Do przygotowania 6 szklanek takiego soku z buraków potrzebne Ci będą:
- 2 kg buraków ćwikłowych,
- 3 jabłka,
- 3 marchewki.
Najpierw umyj i obierz warzywa oraz jabłko. Potem pokrój je na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki wkładaj po kolei do sokowirówki.
Sałatka z buraczków, białej fasoli, jajka i jabłek
Co powiesz na sałatkę z buraczków, białej fasoli, jajka i jabłek? Jest sycąca, więc świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do posiłku, jak i samodzielny posiłek.
Składniki:
- 2 buraki ćwikłowe;
- 1 jabłko;
- 2 łyżki białej fasoli konserwowej;
- 1 jajko ugotowane na twardo;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania
- Umyj i obierz buraki oraz jabłko.
- Pokrój buraki, jabłko i jajko według uznania.
- Przeciśnij czosnek przez praskę, a potem wymieszaj z jogurtem.
- Wrzuć buraki, jabłko i jajko do miski. Dodaj fasolę odsączoną z zalewy, sos jogurtowy i ulubione przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe!
Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...
Do tej pory buraki ćwikłowe nie pojawiały się zbyt często w Twoim jadłospisie? Warto to zmienić! Są to warzywa wyróżniające się nie tylko wysoką wartością odżywczą, ale i szerokim zastosowaniem kulinarnym. Dzięki temu możesz wybierać spośród wielu opcji: kiszonek, soków, zup czy sałatek i zdecydować, która jest najlepsza.
Źródła:
- Piasek A., Bartoszek A., Namieśnik J. Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów, Postępy Hig Med Dosw. (online), 2009; 63: 142-158.
- Zielińska-Przyjemska M., Olejnik A., Grajek W. Wpływ soku z buraka ćwikłowego i aronii in vitro na metabolizm tlenowy i apoptozę ludzkich granulocytów obojętnochłonnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 2 (51), 174 – 186.