DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Brokuł – wartość odżywcza

Brokuł jest niskokalorycznym warzywem o dużej zawartości błonnika pokarmowego i niskim indeksie glikemicznym wynoszącym 15. Warzywo to jest bogate przede wszystkim w potas, witaminę A, E oraz C. Brokuły dostarczają także karotenoidy, a dokładniej β-karoten oraz dużą dawkę magnezu.

Wartość odżywcza na 100 g brokuła wygląda następująco:

  • Energia: 34 kcal
  • węglowodany: 6,64 g
  • białko: 2.82 g
  • tłuszcz: 0,37 g
  • błonnik pokarmowy: 2,6 g
  • kwasy tłuszczowe nasycone: 0,039 g.
  • Cynk, Zn: 0,41 mg
  • fosfor, P: 66 mg
  • jod, I: 15 ug
  • magnez, Mg: 21 mg
  • mangan, Mn: 0,21 mg
  • miedź, Cu: 0,049 mg
  • potas, K: 316 mg
  • selen, Se: 2,5 ug
  • sód, Na: 33 mg
  • wapń, Ca: 47 mg
  • żelazo, Fe: 0,73 mg
  • witamina A: 623 IU
  • witamina B1 (tiamina): 0,071 mg
  • witamina B2 (ryboflawina): 0,117 mg
  • witamina B4 (cholina): 18,7 mg
  • witamina B5: 0,573 mg
  • witamina B6 (pirydoksyna): 0,175 mg
  • witamina B9 (kwas foliowy): 63 ug
  • witamina C: 89,2 mg
  • witamina E: 0,78 mg
  • witamina K: 101,6 ug.
Brokuł: jak ugotować? Przepisy i kalorie. Sałatka z brokułów

Właściwości zdrowotne brokułów

Istnieją znaczące dowody na korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania brokułów, a także innych warzyw krzyżowych, dlatego zdecydowanie warto je uwzględnić w diecie. Chemoprewencyjne działanie brokułów znane jest od wielu lat i wynika z zawartości glukozynolanów takich jak: izotiocyjaniany (sulforafan) i indole. Glukozynolany to związki na bazie siarki występujące naturalnie w warzywach kapustnych – takich jak brokuły, brukselka, kapusta i kalafior. Wykazano, że sulforafan może chronić przed różnymi typami nowotworów, może także zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia i osteoporozy1.

Brokuł – jak gotować?

Jak gotować brokuły, aby były smaczne, zachowały jędrność, były lekko twarde i nie straciły swojego pięknego koloru? Brokuł przed gotowaniem podziel na mniejsze różyczki i umyj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, zagotuj, dodaj łyżeczkę soli oraz opcjonalnie odrobinę cukru. Do wody dodaj brokuła i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Po ugotowaniu przepłucz brokuła pod zimną wodą, dzięki temu zachowa swój zielony, wyrazisty kolor.

Brokuł: jak ugotować? Przepisy i kalorie. Sałatka z brokułów

Przepisy z brokułem

Sałatka z brokułem

Składniki

  • Brokuł: 150 g
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Jajko: 2 sztuki
  • jogurt naturalny: 50 g
  • kukurydza konserwowa: 25 g
  • majonez: 5 g
  • makaron pełnoziarnisty penne: 30 g
  • pestki słonecznika: 1 łyżka
  • pieprz czarny: 1 łyżeczka
  • pomidor koktajlowy: 70 g
  • sól: 1 szczypta.

Przygotowanie

Przygotowujemy sos do sałatki. Do miseczki dodajemy 50 g jogurtu naturalnego łagodnego i 5 g majonezu oraz sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (można pominąć czosnek i dodać 5 g musztardy). Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie (nie rozgotowujemy). Jajka gotujemy i kroimy w cząstki. Pomidorki kroimy na połówki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Wszystkie składniki układamy w naczyniu. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed jedzeniem.

Wartość odżywcza

  • Energia: 468 kcal
  • węglowodany: 47 g
  • białko: 27 g
  • tłuszcz: 22 g.
Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Krem z brokułów

Przepis na 4 porcje

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • Brokuł: 1 sztuka
  • por (biała część): 1 sztuka
  • czosnek: 1 ząbek
  • masło: 1 łyżka
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • śmietana 30%: 4 łyżki
  • sól: 1 szczypta
  • pieprz: 2 szczypty.

Przygotowanie

Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Brokuła myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka dodajemy masło, olej oraz por i czosnek. Całość smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion, brokuł oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut). Ugotowaną zupę blednujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Zupę na talerzu dekorujemy śmietanką. Zupa dobrze smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem.

Wartość odżywcza dla 1 porcji

  • Energia: 159 kcal
  • węglowodany: 14 g
  • białko: 6 g
  • tłuszcz: 11 g.
Brokuł: jak ugotować? Przepisy i kalorie. Sałatka z brokułów

Makaron z brokułami

Przepis na 2 porcje

Składniki

  • Bazylia świeża: 1 garść
  • brokuł: 200 g
  • czosnek: 0,5 ząbka
  • makaron pełnoziarnisty: 2 szklanki
  • oliwa z oliwek: 4 łyżeczki
  • pieprz czarny: 1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka: 100 g
  • płatki migdałowe: 20 g
  • ser parmezan: 30 g
  • sól: 1 łyżeczka.

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, papryka słodka, oregano). Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy kurczaka. Migdały prażymy na suchej patelni. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania. Brokuła przekładamy do blendera, dodajemy migdały, czosnek, bazylię i połowę sera. Kilka różyczek brokuła odkładamy do dekoracji. Dodajemy oliwę i całość rozdrabniamy. Makaron gotujemy al dente. Jeszcze gorący mieszamy z pesto i kurczakiem.

Wartość odżywcza dla 1 porcji

  • Energia: 553 kcal
  • węglowodany: 62 g
  • białko: 32 g
  • tłuszcz: 22 g.

Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Kaszotto z brokułem i kurczakiem

Składniki

  • Brokuł: 0,5 sztuki
  • bulion: 1 szklanka
  • cebula: 0,5 sztuki
  • czosnek: 2 ząbki
  • kasza jęczmienna perłowa
  • oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • oregano suszone: 1 łyżka
  • pieprz czarny: 1 łyżeczka
  • sól: 1 szczypta
  • tymianek suszony: 1 szczypta
  • pierś z kurczaka: 100 g
  • natka pietruszki: 1 szczypta.

Przygotowanie

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy na kawałki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy suchą kaszę (bez torebki) i smażymy 1-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pierś kurczaka, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, smażymy do zrumienienia. Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i pokrojone łodygi, smażymy przez 1-3 minuty. Pod koniec wlewamy bulion, przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż kasza spęcznieje. Gotowe danie możemy udekorować natką pietruszki.

Wartość odżywcza

  • Energia: 665 kcal
  • węglowodany: 107 g
  • białko: 41 g
  • tłuszcz: 10 g.

Źródła:

  • Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova E. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food. 2019 Feb;22(2):121-126.