Co to jest dieta pudełkowa?

Dieta pudełkowa, inaczej personalizowany catering dietetyczny, charakteryzuje się dostarczaniem zestawów z posiłkami zapakowanych w pudełka na cały dzień wprost pod drzwi klientów. Najczęściej posiłki można wybrać z szerokiej gamy propozycji zawartej w ofercie cateringu. To szybko rozwijająca się gałąź gastronomii, która z roku na rok zyskuje swoich zwolenników. Coraz większa grupa osób, szczególnie z dobrą sytuacją materialną, korzysta z usług cateringu dietetycznego. Rozwojowi tego rynku sprzyja moda na zdrowe odżywianie i bycie fit, promowanie diet pudełkowych przez influencerów, wzrost liczby osób z nadmierną masą ciała, chęć spróbowania czegoś nowego oraz wzrost zamożności społeczeństwa zamieszkującego duże miasta. Z usług cateringu dietetycznego korzystają najczęściej osoby redukujące masę ciała lub będące na specjalistycznej diecie (m.in. bezglutenowa, bezlaktozowa, wegetariańska, wegańska) i osoby, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Plan diety pudełkowej powinien być opracowywany przez dietetyka, aby zapewnić odbiorcy zbilansowane niezbędne składniki odżywcze.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Rodzaje diet pudełkowych

Na rynku odszukać można cały wachlarz różnych diet oferowanych przez cateringi dietetyczne. Od tradycyjnych diet, zbilansowanych pod daną kaloryczność, przez wegetariańskie, wegańskie, dla sportowców, gluten-free, Intermittent Fasting, po sokowe detoksy. Dodatkowo wybierać możemy kaloryczność diety – już od 1000 do nawet 4000 kcal. W większości przypadków jest też możliwość podania swojej płci, wieku i aktywności fizycznej, a energetyczność jest dobierana na podstawie naszego zapotrzebowania kalorycznego. Posiłki możemy zamówić na każdy dzień tygodnia lub tylko w dni powszednie. Dzięki samodzielnemu doborze posiłków i ich liczby dieta dostarczana pod drzwi jest skrojona na naszą miarę.

Czy żywienie ma znaczenie?

Istnieje związek pomiędzy rodzajem spożywanych posiłków a zdrowiem. Produkty spożywcze powinny odznaczać się właściwym składem, a przy tym dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych. W krajach wysoko rozwiniętych obserwuje się nad konsumpcję żywności spowodowaną dynamicznie zmieniającym się stylem życia. Prowadzi to do występowania wielu chorób dietozależnych, tj. otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca czy nowotwory układu pokarmowego. Ze względu na popełniane błędy żywieniowe, m.in. spożywanie nadmiernej ilości żywności wysoko przetworzonej i dań typu fast-food, niskie spożycie błonnika, warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych, nieregularność pór posiłków, jedzenie w stresie czy podjadanie stan zdrowia społeczeństwa ulega pogorszeniu. Nie ma obecnie na rynku produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze. Jedynie zestawienie wielu różnych produktów pozwala na ułożenie zbilansowanej diety. Możemy to uczynić, robiąc zakupy i gotując samodzielnie w domu lub korzystając z usług cateringów dietetycznych.

dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa – plusy

Cateringi dietetyczne zapewniają różnorodność. W menu nie ma nudy i powtarzających się posiłków. Firmy dbają też o komfort swoich klientów, dlatego po pudełka nie trzeba nigdzie specjalnie jechać. Trafiają prosto do rąk głodnych osób już o świcie, aby mogli zacząć dzień smacznie i zdrowo. Podczas gdy firma zajmuje się przygotowaniem zestawu posiłków, klient może poświęcić swój czas na przyjemności lub obowiązki, na które nie miałby czasu gotując samodzielnie. 

Z uwagi na coraz większą konkurencję, cateringi muszą dbać też o jakość i świeżość oferowanych diet i ich składników. To jeden z najważniejszych punktów decydujących o tym, czy klient skorzysta z danej diety pudełkowej. Jeśli chcemy ograniczyć ilość generowanego plastiku dieta pudełkowa też jest dobrym rozwiązaniem, o ile wybrany catering jest eko i zmniejszył wykorzystanie tworzyw sztucznych. Dodatkowo, zamawianie diet pudełkowych jest coraz prostsze – większość cateringów oferuje dedykowane aplikacje. Dieta pudełkowa to genialny pomysł dla osób, które znudzone są domowymi powtarzalnymi posiłkami, ponieważ większość cateringów dba o urozmaicenie swojego menu.

Dieta pudełkowa – minusy

Zawsze należy dokładnie przejrzeć oferowane przez catering posiłki i upewnić się, że odpowiadają nam one składowo. Warto też dopytać się, czy na przestrzeni tygodnia posiłki się nie powtarzają. Upewnijmy się też co do bezpieczeństwa pozostawienia zestawu pudełek na wycieraczce przed wejściem. Może okazać się, że któremuś z sąsiadów tak apetycznie będą pachniały nasze dania, że postanowi się nimi poczęstować. Warto umówić się wtedy z dostawcą na odbiór osobisty w drzwiach. 

dieta pudełkowa

Mimo zapewnień firm cateringowych o jakości używanych składników w dietach pudełkowych, nigdy nie możemy mieć pewności, co dokładnie zostało użyte do przygotowania naszej diety. Takie przekonanie mamy tylko i wyłącznie wtedy, gdy sami zrobimy zakupy i ugotujemy posiłki. Poza tym, diety pudełkowe nie uczą zdrowych wyborów i samodzielnego bilansowania diety. Niektórzy klienci cateringów dietetycznych zgłaszają, że mimo spożywania diety pudełkowej dojadają inne posiłki. Motywują to tym, że catering nie zaspokaja ich głodu lub posiłki nie są przygotowywane w wystarczająco atrakcyjny sposób. 


Heliprox

Suplement diety stanowiący unikalne połączenie inaktywowanych bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri DSM 17648) z cynkiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dostępność diet pudełkowych też może być minusem. Mimo dostaw na terenie całego kraju, niektóre mniejsze miejscowości są wykluczane z zasięgu transportu, co ogranicza grono odbiorców. Warto zaznaczyć, że w biznesie usług cateringowych niezwykle ważny jest sposób przechowywania produktów w dostawie. W żadnym momencie nie może zostać przerwany łańcuch chłodniczy, gdyż grozi to wystąpieniem wielu zagrożeń, głównie mikrobiologicznych. Na koniec najważniejszy aspekt – finansowy. Diety pudełkowe nie należą do najtańszych rozwiązań żywieniowych, co może zniechęcać potencjalnych klientów do ich zamawiania.

Podsumowanie

Usługi gastronomiczne to branża stosunkowo młoda, podlegająca dynamicznemu rozwojowi. Zdrowy styl życia oraz ciągłe życie w biegu doprowadziły do rozwoju rynku żywności wygodnej, w tym diet pudełkowych. Nie można jednoznacznie stwierdzić czy są one zdrowe czy też nie. Zależy to od wielu czynników, głównie jakości i świeżości składników, odpowiednio dobranej do zapotrzebowania energetyczności oraz właściwemu przechowywaniu gotowych dań. Z pewnością diety pudełkowe nie uczą dobrych wyborów żywieniowych na przyszłość. Jednak dla osób zabieganych, mających trudności z przygotowywaniem zbilansowanych posiłków, są dużym ułatwieniem.