Fertistim dla kobiet

Zawiera inozytol. Składniki preparatu przyczyniają się do regulacji aktywności hormonalnej.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Niedoczynność tarczycy – czym jest

Niedoczynność tarczycy (hipotyreoza) to zespół objawów związanych z bezwzględnym lub względnym niedoborem hormonów tarczycy w organizmie: trijodotyroniny (T3) oraz tyroksyny (T4). Hormony te odgrywają kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii oraz termogenezy. Wśród przyczyn choroby wyróżnia się: zapalenie tarczycy, całkowite lub częściowe usunięcie tarczycy lub niedobór jodu. Najczęstszymi objawami niedoczynności tarczycy są: uczucie zmęczenia, osłabienia, senność, trudność w koncentracji, zaburzenia pamięci, przyrost masy ciała, przewlekłe zaparcia, obrzęki, stałe uczucie chłodu, depresja, zaburzenia miesiączkowania.

Dieta w niedoczynności tarczycy

Z badań wynika, iż odpowiednio zbilansowana dieta może mieć istotny wpływ na efekty leczenia. Podstawą powinna być racjonalna, odpowiednio zbilansowana dieta oparta na zasadach prawidłowego żywienia. Co więcej, jeśli występuje nadwaga lub otyłość, zaleca się redukcję masy ciała. W przypadku występowania celiakii należy wprowadzić dietę bezglutenową, natomiast w przypadku nietolerancji laktozy – dietę bezlaktozową.

Dieta przy niedoczynności tarczycy

Podstawowe zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy

  1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie co 4-5 godzin. Ostatni posiłek spożywaj na 2 godziny przed snem. Regularność posiłków ma pozytywny wpływ na przemianę materii.
  2. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe. Są one bogate w błonnik pokarmowy, który jest kluczowy w walce z zaparciami.
  3. Wybieraj dobre źródła białka: chude mięso (kurczak, indyk, królik, chuda wołowina), ryby, które są źródłem selenu, jodu oraz witaminy D3, oraz niskotłuszczowe mleko i jego przetwory.
  4. Do przygotowania posiłków wybieraj olej rzepakowy bądź oliwę z oliwek. Ogranicz spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych: masła, tłuszczu z tłustych mięs czy wyrobów cukierniczych.
  5. Ogranicz smażenie i pieczenie tradycyjnymi sposobami, z uwagi na dużą ilość tłuszczu. Wybieraj pieczenie w folii, rękawie lub na grillu, gotowanie na parze lub duszenie bez wcześniejszego obsmażania.
  6. Unikaj spożywania cukru, słodyczy, słodkich napojów, słonych przekąsek, wszelkich mocno przetworzonych produktów: zupek chińskich, parówek, konserw oraz fast foodów.
  7. Potrawy doprawiaj ziołami i naturalnymi przyprawami, nie używaj gotowych marynat i mieszanek typu Vegeta czy Maggi.
  8. Nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu, które ma korzystny wpływ na przemianę materii. Pij co najmniej 2 litry płynów na dzień. Unikaj jednak słodzonych gazowanych napojów, napojów alkoholowych, a także napojów energetycznych.

Fericin Pregna

Zawiera innowacyjną formę żelaza i kwas foliowy, a do tego witaminy: C, B₂ i B₆. Składniki suplementu diety wspomagają prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny or...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dieta w niedoczynności tarczycy – na jakie składniki zwrócić szczególną uwagę

  • Jodjest składnikiem pokarmowym niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Prawie 80% zawartości jodu w organizmie znajduje się w tarczycy. Źródłami jodu są ryby np.: dorsz, mintaj, łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, flądra, pstrąg, szczupak, mleko i jego przetwory, jaja, produkty zbożowe także jodowana sól kuchenna czy wody mineralne.
  • Selen – jest niezbędny do przemiany hormonów tarczycy, dlatego jego niedobór powoduje uszkodzenie tarczycy. Źródłem selenu w diecie są: orzechy brazylijskie, grzyby, skorupiaki, ryby (tuńczyk, łosoś), czosnek, jaja.
  • Żelazo – bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. Osoby z niedoczynnością tarczycy często mają niższe stężenia żelaza. Dobrym źródłem żelaza są: czerwone mięso, kasza gryczana, figi suszone, nasiona lnu, otręby pszenne, mak, zielonoliściaste warzywa, orzechy, pestki dyni, suche nasiona roślin strączkowych.
  • Cynk – jest odpowiedzialny za produkcję i/ lub sekrecję tyroksyny (T4). Źródłami cynku są: sery podpuszczkowe, jaja, kasza gryczana, pestki dyni, zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz mięso.
  • Witamina D3 – odgrywa dużą rolę w przyczynie powstawania chorób tarczycy na tle autoimmunologicznym. W Polsce niedobór tej witaminy obserwuje się u ok. 90% osób dorosłych, dzieci i młodzieży. Głównym źródłem witaminy D3 jest skórna synteza, dlatego warto rozważyć suplementację w okresie od października do marca, a nawet przez cały rok.
  • Substancje wolotwórcze/ goitrogenne (tiocyjaniany, glikozydy cyjanogenne, hemaglutyniny, polifenole) mogą mieć negatywny wpływ na przyswajanie jodu z pożywienia, dlatego należy ograniczyć spożywanie substancji wolotwórczych. Znajdziemy je w warzywach kapustnych (kapusta, kalafior, jarmuż, rzepa, brukiew, brokuł, kalarepa) oraz innych warzywach krzyżowych, soi w dużych ilościach, orzeszkach ziemnych, gorczycy. Produkty te są dozwolone w diecie, gdy poddamy je obróbce termicznej. Najlepiej gotować je w dużej ilości wody, bez przykrycia. Zmniejsza to zawartość substancji wolotwórczych o ok. 30-40%. Nie należy jednak obawiać się substancji goitrogennych, jeśli dbamy o wystarczająca podaż jodu. Jeśli spożycie jodu jest wystarczające, związki te nie są szkodliwe dla zdrowia.
Dieta przy niedoczynności tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy – co pomaga, a co utrudnia wchłanianie leku

Podstawową metodą leczenia niedoczynności tarczycy jest przyjmowanie odpowiednich dawek lewotyroksyny. Przyjmowanie leku rano, na godzinę przed spożyciem śniadania, a także spożywanie produktów bogatych w witaminę C korzystnie wpływa na wchłanianie leku. Natomiast spożywanie soi, kawy, soku grejpfrutowego, czy błonnika pokarmowego hamuje wchłanianie lewotyroksyny. Dodatkowo, jeśli u pacjenta występuje celiakia, nietolerancja laktozy czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe, również ma to wpływ na ograniczenie wchłaniania lewotyroksyny.

Podsumowanie

Dieta w niedoczynności tarczycy nie powinna szczególnie odbiegać od zasad prawidłowego żywienia. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią podaż składników odżywczych: jodu, selenu, żelaza, cynku oraz witaminy D3. Należy również ograniczyć spożywanie substancji wolotwórczych, które mogą utrudniać przyswajanie jodu z pożywienia.

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Bibliografia:

  1. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.
  2. Łącka K. Choroby tarczycy. Rozpoznawanie i leczenie. Warszawa: PZWL; 2001: 97-111.
  3. Zahorska-Markiewicz B., Małecka-Tendera E., Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek Patofizjologia kliniczna. Podręcznik dla studentów medycyny. Edra Urban&Partner, Wrocław 2017
  4. Pyka B., Zieleń-Zynek I., Kowalska J. i wsp. Zalecenia dietetyczne dotyczące spożywania jodu – w poszukiwaniu konsensusu między kardiologami a endokrynologami. Folia Cardiologica 2019 tom 14, nr 2, strony 156–160
  5. Pastusiak K, Michałowska J., Bogdański P. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. Forum Zaburzeń́ Metabolicznych 2017, tom 8, nr 4, 155–160.
  6. Drutel A., Archambeaud F., Caron P.: Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians. Clin. Endocrinol., 2013; 78: 155-164.