Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Odporność, szczególnie w okresie zimowym, jest bardzo ważna. Podczas natłoku obowiązków powinniśmy też zadbać o siebie. Odporność swoją i dziecka możemy budować zdrowymi nawykami, o które dbamy na co dzień oraz naturalnymi produktami, których dostarczamy wraz z dietą.

Dieta na odporność zimą. Co jeść, żeby nie chorować?

Kiedy mamy lepszą odporność, chorujemy rzadziej, a przede wszystkim krócej – i to jest najważniejsze. A dla dobrej odporności ważne jest przede wszystkim to, co jest w naszych jelitach – bo odporność pochodzi z jelit! Włącz do swojej diety naturalne probiotyki – kiszonki, np. kiszoną kapustę, ogórki i buraki, fermentowane produkty mleczne, takie jak: kefir, maślankę i jogurt naturalny oraz pieczywo na zakwasie, najlepiej pełnoziarniste.

Naturalne antybiotyki. Smaczna recepta na zdrowie zimą

W zimowej diecie ważne są również naturalne antybiotyki. Zaliczamy do nich, chociażby nasze polskie warzywa – cebulę i czosnek, a także miód. Pomagają zwalczać infekcje, wzmacniają układ odpornościowy, mają działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne. Syrop z cebuli bezsprzecznie może przynosić korzyści w walce z przeziębieniem. Wszystko za sprawą kwasów fenolowych, kwercetyny, tiosulfinianów i antocyjanów, które działają na organizm przeciwzapalnie, wirusobójczo i bakteriobójczo. Czosnek z kolei to skarbnica siarki organicznej (wpływającej na zapach, ale również na działanie antybiotyczne), a także allicyny – biologicznie aktywnego składnika odpowiedzialnego za działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Należy pamiętać, aby nie dodawać miodu do gorących napojów, ponieważ jego cenne enzymy (pochodzące ze śliny pszczół, nektaru i pyłku kwiatów) są rozkładane już przy 45 st. C i tracą wtedy swoich właściwości. Przestudź więc wodę lub herbatę, a miód dodaj tuż przed spożyciem naparu.


Imunit Forte

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także uzupełnienia codzienną dietę w selen i beta-glukan.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Rozgrzewające przyprawy i zimowe herbaty

Pikantne potrawy, o charakterze rozgrzewającym, wzmacniającym odporność to doskonały wybór zimą. Należą do nich kurkuma, cynamon, kardamon, goździki i imbir. Szczególnie kurkuma zasługuje na uwagę – wykazuje silnie działanie przeciwzapalne i działa jak naturalny antybiotyk. Należy dodawać ją do potraw zawierających inne ostre przyprawy oraz tłuszcz, ponieważ wtedy jest lepiej przyswajana przez organizm. Z kolei cynamon, goździki i imbir to świetne dodatki do rozgrzewających naparów. Imbir od wieków uznawany jest za świetny środek łagodzący stany zapalne. Zawarty w nim gingerol ma działanie antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne.

Napary z herbaty bądź ziół, z dodatkiem miodu oraz rozgrzewających przypraw, będą rozgrzewały organizm od środka. Dobrze jest napić się ich o poranku, przed wyjściem z domu, ale również nawadniać się nimi w ciągu całego dnia. Odpowiednie nawodnienie pomaga również zachować nawilżenie skóry i śluzówek, które w okresie zimowym często stają się przesuszone.

Dokarmianie ptaków: tak czy nie? Fatalne błędy. Co jedzą ptaki?

Dieta na zimę, czyli odporność z jedzenia. Co jeść?

Do ciepłej herbaty warto zjeść ciepłe śniadanie. Jeśli jesteś fanem posiłków na słodko, postaw na owsiankę gotowaną na mleku, z sezonowymi owocami i orzechami. Z kolei dla wielbicieli słonych śniadań proponujemy omlet jajeczny z warzywami. Zjedzenie prawidłowo zbilansowanego, ciepłego śniadania przed wyjściem z domu nasyci nas na kilka następnych godzin i sprawi, że nie będziemy wychłodzeni.

Po powrocie do domu warto zaserwować sobie i całej rodzinie rozgrzewającą zupę. Może być to tradycyjny rosół z makaronem lub krem z sezonowych warzyw. Idealnie sprawdzi się zupa na bazie białych warzyw, z pieczonej papryki czy też krem pomidorowy z grzankami.

Ciepły, aromatyczny rosół to babciny sposób na przeziębienie. Jego głównym zadaniem jest rozgrzanie organizmu od środka oraz dostarczenie składników odżywczych z sezonowych warzyw – marchewki, pietruszki, selera, cebuli oraz pora. Dodatek posiekanej natki pietruszki wzbogaci danie w witaminę C.

Zdrowy jadłospis na zimę. Co jeść, żeby utrzymać formę?

W zimowej kuchni wykorzystujmy sezonowe produkty, takie jak: czosnek, cebulę, pora, buraki, marchew, korzeń pietruszki i selera, kapustę, brukselkę, jabłka i gruszki. To, co zamroziliśmy w sezonie letnim, również będzie dobrym wyborem. Mrożenie nie wpływa znacząco na ubytek witamin i składników mineralnych, więc jeśli tylko masz możliwość, korzystaj z dobrodziejstw lata również w sezonie zimowym. Jeśli przygotowałeś zawczasu przetwory warzywne i dżemy, to również jest dobra pora na wyciągnięcie ich ze spiżarni. Trochę lata ze słoików może urozmaicić zimowe posiłki.

Zima pod względem kulinarnym nie jest taka zła, jakby mogło się wydawać. Aby mieć wigor i siłę do codziennych aktywności warto pamiętać o regularnym spożywaniu ciepłych posiłków, nawadnianiu się oraz dostarczaniu witamin i składników mineralnych z sezonowych warzyw i owoców. Aby ustrzec się przeziębienia, serwujmy sobie codzienną dawkę naturalny antybiotyków, które wspierają odporność.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama