DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Ile kcal mają frytki?

Kaloryczność frytek zależy od sposobu ich przygotowania i dodatków. Porcja smażonych frytek ważąca 100 g ma około 331 kcal i aż 17 g tłuszczu. Z kolei taka sama ilość frytek z piekarnika ma około 213 kcal i 6,7 g tłuszczu.

Jednak na tym nie koniec. Mało kto je frytki bez dodatków. Najczęściej podaje się do nich ketchup – 1 łyżeczka to około 11 kcal. Dużą popularnością cieszą się również sosy – np. tysiąca wysp (1 łyżeczka ma 3 razy więcej kcal niż ketchup) czy czosnkowy (1 łyżeczka ma 2 razy więcej kcal niż ketchup). Przy czym warto zaznaczyć, że są to przybliżone wartości. Mogą różnić się w zależności od producenta sosu.

Czy frytki są zdrowe?

Frytki nie należą do niskokalorycznych dań, ale nie tylko to jest problemem. Dietetycy przestrzegają przed zbyt częstym jedzeniem gotowych frytek również ze względu na to, że są źródłem kwasów tłuszczowych trans. Ich nadmiar w diecie przyczynia się m.in. do zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i niektórych typów nowotworów.

W zależności od tłuszczu użytego do smażenia frytek mogą być one także bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrym przykładem są frytki belgijskie, które według tradycyjnej receptury są robione na tłuszczu wołowym. W czym problem? Aktualne zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią o potrzebie ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do minimum. Powodem jest to, że ich nadmiar pogarsza profil lipidowy i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Problemem są także niezdrowe dodatki do frytek. Nie chodzi tu tylko o gotowe sosy bogate w sód i sztuczne dodatki do żywności, ale i sól. Spożywana w zbyt dużych ilościach zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Frytki: kcal, składniki. Czy frytki są zdrowe? Dietetyk wyjaśnia

Jak zrobić frytki z innych warzyw?

Frytki zazwyczaj kojarzą się z daniem zrobionym z ziemniaków. Jednak kto powiedział, że tylko one nadają się do zrobienia pysznych domowych frytek? Tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je z innych warzyw. Doskonale nadają się do tego:

  • marchewka – bogata w beta-karoten, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku i zwalczania wolnych rodników (których nadmiar w organizmie wiążę się m.in. z większym ryzykiem nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych);
  • pietruszka – zawiera sporo witaminy C, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne, uczestniczy w syntezie kolagenu i ma pozytywny wpływ na wchłanianie żelaza niehemowego;
  • batat – należy do bogatych źródeł beta-karotenu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego i pozytywnie wpływa na wzrok.

Do zrobienia domowych frytek z piekarnika potrzebujesz nie tylko warzyw. Inne niezbędne składniki to: olej roślinny (np. rzepakowy, oliwa extra virgin), ulubione przyprawy (np. pieprz, papryka słodka lub pikantna w proszku) i domowy sos (np. na bazie jogurtu i czosnku).

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Frytki z marchewki

Jeśli zdecydujesz się na marchewkową wersję frytek, potrzebne Ci będzie:

  • 800 g marchewek,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek i/lub inne ulubione dodatki).

Masz już wszystkie składniki? W takim razie nastaw piekarnik na 220°C. Zanim się nagrzeje, przygotuj marchewki. Umyj je, obierz ze skórki i pokrój w paski. Następnie wrzuć do miski. Dodaj olej, przyprawy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Tak przygotowane frytki wyłóż na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 220°C przez około 20 minut.

Frytki z batatów

Zastanawiasz się, jak zrobić frytki z batatów? Te wyróżniają się słodkawym smakiem i dużą ilością beta-karotenu. Oto przepis.

Składniki

  • 2 średniej wielkości bataty;
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej;
  • 6 łyżek oleju roślinnego;
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek i słodka papryka w proszku).

Sposób przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 220°C.
  2. Przygotuj bataty: umyj je, obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie wrzuć do miski.
  3. Przepłucz bataty, a potem zalej je zimną wodą i odstaw na około 30 minut.
  4. Po upływie 30 minut rozłóż kawałki batatów na papierowym ręczniku i dokładnie je osusz.
  5. Wyłóż frytki na papier do pieczenia i polej je olejem.
  6. W małej miseczce przygotuj mieszankę z mąki i przypraw. Następnie posyp nią frytki.
  7. Tak przygotowane bataty piecz w temperaturze 220°C przez około 25 minut.

W podobny sposób możesz zrobić frytki z innych warzyw. Spróbuj i przekonaj się, że domowe frytki mogą być dużo lepsze i zdrowsze niż te kupione w sklepie lub barze.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Achremowicz, Bohdan, and Jarosław Korus. „Potrzeba regulacji zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności.” Żywność Nauka Technologia Jakość 14.3 (2007).
  • Cichosz, Grażyna, and Hanna Czeczot. „Kwasy tłuszczowe izomerii trans w diecie człowieka.” Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45.2 (2012): 181-190.
  • Kochan, Zdzisław, Joanna Karbowska, and Ewa Babicz-Zielińska. „Trans-kwasy tłuszczowe w diecie–rola w rozwoju zespołu metabolicznego.” Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 64 (2010).
  • Surma, Stanisław, et al. „Sól a nadciśnienie tętnicze—od epidemiologii przez patofizjologię do istotnego problemu cywilizacyjnego.” Nadciśnienie Tętnicze w Praktyce 7.1 (2021): 19-27.