Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Co kryje w sobie kebab?

Słowo kebab oznacza pieczone mięso (od arabskiego Kabab) i zwykle poprzedzone jest przymiotnikiem pozwalającym określić potrawę lub sposób przyrządzenia mięsa np. Döner odnosi się do pionowo obracającego się szpikulca. Döner Kebab to tradycyjna turecka potrawa (wynalazcą jest Turek, który wyemigrował do Niemiec) składająca się z mięsa przyrządzanego na obracającym się pionowo rożnie i porcjowanego w momencie zamówienia. To właśnie taka forma zyskała ogromną popularność w Polsce.

Podstawę kebaba stanowi mięso. Najczęściej jagnięce, wołowe, z baraniny lub drobiu. W Polsce znajdziemy również wersję z mięsem wieprzowym. Sposób przygotowania polega na układaniu sezonowanych lub marynowanych plastrów mięsa na pionowym rożnie, nadając gotowemu produktowi cylindryczny kształt. Następnie mięso to podgrzewa się w restauracjach na obracającym się ruszcie. Obecnie mięso używane do kebabów pochodzi często z dużych firm, które eksportują mrożone szaszłyki wykonane głównie z kurczaka, indyka i wołowiny. Podaje się je najczęściej w bułce, picie, tortilli czy lawaszu. Produkty te są często mrożone oraz kiepskiej jakości. Do kebabu dodaje się także warzywa lub surówkę. Najczęściej są to: pomidor, sałata, kapusta biała, kapusta czerwona, cebula, świeży lub kiszony ogórek, chili. Kolejnym elementem są różnego rodzaju sosy: od ostrych po łagodne i mieszane, często na bazie oleju czy majonezu.

Czy kebab jest zdrowy? Sprawdzamy!

Kebaby są nieco lepszą opcją fast foodu w porównaniu do tych smażonych na głębokim tłuszczu. Dodatkowo zawierają pewną ilość warzyw, dlatego w porównaniu np. do pizzy, kebab może okazać się zdrowszym wyborem. Wszystko jednak zależy także od porcji dania. Nie można jednak kebaba nazwać zdrowym i prawidłowo zbilansowanym posiłkiem.

Samo mięso kebaba zawiera duża ilość tłuszczu, jednak ta będzie się różnić w zależności od użytego mięsa. Tradycyjnie do kebaba mięso opala się z wykorzystaniem węgla drzewnego. Badania wykazują, że potrawy grillowane i grillowane na węglu drzewnym mają wysokie stężenie substancji toksycznych (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, heterocyklicznych aminy aromatycznych, dioksyn, akrylamidu, nitrozoamin). Dlatego z pewnością częste spożywanie tego typu potraw zwiększa ryzyko powstawania nowotworów.

W średniej wielkości porcji znajduje się wysoka zawartość białka oraz znaczna ilość soli – jej nadmierne spożycie to powszechnie występujący problem. Dieta obfitująca w sól kuchenną prowadzi bowiem do nadciśnienia tętniczego, a tym samym zwiększa ryzyko schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO, World Health Organization) zaleca ograniczanie spożycia soli poniżej 5 gramów na dobę. W jednej porcji kebabu znajdziemy nawet więcej niż 5 g soli.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Kolejną kwestią jest wysoka kaloryczność tego fast foodu. Oczywiście wszystko to kwestia umiaru i zdrowego rozsądku. Jeśli kebab jest spożywany rzadko, a na co dzień dbamy o prawidłowe żywienie, to nie trzeba obawiać się wzrostu masy ciała. Jednak częste spożycie produktów wysokoprzetworzonych sprawia, że dostarczamy sobie z dietą zbyt dużo kalorii w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Nadmiar energii w diecie przyczynia się do gromadzenia się tkanki tłuszczowej i prowadzi do wzrostu masy ciała, a w konsekwencji do nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych. Energetyczność kebaba zależy od jego wielkości. Kebab w bułce o wadze ok. 500 gramów może mieć nawet ok. 1000 kcal. Mniej kalorii ma zazwyczaj kebab w tortilli – około 700 kcal. Dla niektórych osób może to być połowa dziennego zapotrzebowania organizmu na energię.

Kebab

Czy da się zrobić zdrowego kebaba?

Jeśli przygotujemy kebaba w domu, to bez problemu możemy odtworzyć smak jak z popularnego fast foodu. Tortillę czy pieczywo z łatwością można przygotować samemu. Mięso wystarczy doprawić, można odstawić je wcześniej do marynaty na bazie oliwy i przypraw typu papryka słodka, ostra, pieprz, kmin rzymski, sól, czosnek. Po upieczeniu mięso wystarczy poszarpać lub pokroić na mniejsze kawałki. Można również przygotować wersję wegetariańską. Zamiast mięsa wystarczy użyć tofu, granulatu sojowego czy nasion roślin strączkowych.

Sos do kebaba również da się przygotować samemu np. na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem czy odrobiną majonezu i musztardy. Do takiego domowego kebaba z pewnością możemy włożyć większą ilość świeżych warzyw, bo to właśnie one powinny stanowić podstawę diety. Tak przygotowany fast food będzie miał znaczniej mniej kalorii i bez problemu może stanowić prawidłowo zbilansowany posiłek.

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Źródła:

Panozzo M. Magro L, Erle I. i wsp. Nutritional Quality of Preparations Based on Döner Kebab Sold in Two Towns of Veneto Region, Italy: Preliminary Results. Ital J Food Saf. 2015 Jun 9;4(2): 4535.