Dania wegańskie na Wielkanoc. Czy to możliwe?

Wielkanoc bez jajek? Czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej! Nie tylko możliwe, ale też smaczne i zdrowe. Zebrałam dla Ciebie najlepsze przepisy na wielkanocne roślinne dania, z którymi wyprawienie wegańskich świąt będzie bezproblemowe i przyjemne. Sprawdź, czym zastąpić popularne produkty i co smacznego podać na Wielkanoc.

Potrawy wegańskie na Wielkanoc

Jeśli po raz pierwszy stoisz przed wyzwaniem, jakim jest przygotowanie wegańskiego stołu na Wielkanoc, może Ci się to wydawać skomplikowane. Jednak jajka, masło i mleko wcale nie są produktami, których nie da się zastąpić. Z pomocą przyjdą Ci dostępne w wielu sklepach (zarówno stacjonarnie, jak i online) roślinne zamienniki, które ułatwią Ci przygotowanie tradycyjnych dań w wersji wegańskiej. Pasztety z warzywami i kaszami, sałatki z wiosennymi sezonowymi smakołykami i przepyszne desery. Czego chcieć więcej?


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wegańskie przepisy na Wielkanoc

Potrawy wegańskie na Wielkanoc mogą być smakowite, pożywne i zdrowe. Co najważniejsze, będą też pozbawione cierpienia zwierząt. Część z nich może doskonale zastępować „klasyczne” potrawy, a to za sprawą odpowiednich przypraw.

Na Wielkanoc w roślinnej kuchni króluje przede wszystkim jedna – sól Kala Namak. Wydobywana w Pakistanie, Bangladeszu, Indiach oraz na Cyprze zachwyca swoimi właściwościami. Zapobiega wzdęciom i zgadze oraz ma działanie detoksykacyjne i przeciwbakteryjne. Najważniejsze są jednak jej walory smakowe do złudzenia przypominające… jajko. Z tego powodu jest idealnym roślinnym dodatkiem do potraw wegetariańskich i wegańskich – tofucznicy, majonezu czy pasty bezjajecznej.

Wegańskie sałatki na Wielkanoc

Klasycznej jarzynowej sałatki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jeśli chcesz, by pojawiła się na Twoim wielkanocnym stole w wersji roślinnej, po prostu użyj wegańskiego zamiennika majonezu. Jeżeli natomiast szukasz czegoś, co zastąpi jajko, pokrój w bardzo drobne kawałeczki ½ kostki tofu.

Doskonałym pomysłem na wegańską wielkanocną sałatkę będzie taka, gdzie bazę stanowi czerwona fasola. Czego potrzebujesz do jej przygotowania? Puszkę czerwonej fasoli, słoik marchewki z groszkiem, 3-4 sztuki ogórków konserwowych, 2 małe ugotowane ziemniaki, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu. Zacznij od przygotowania sosu – oliwę wymieszaj z musztardą. Ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Dorzuć fasolę, marchewkę i groszek. Wymieszaj, polej sosem, dopraw solą i pieprzem.

wegańskie przepisy

Wegańskie pasty na Wielkanoc

Daniem, którego nie może zabraknąć na wegańskim wielkanocnym stole, jest pasta bezjajeczna. Czego będziesz potrzebować do jej przygotowania? Kostkę naturalnego tofu, 2-3 łyżki roślinnego majonezu, łyżeczkę soli Kala Namak, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, szczyptę soli, posiekany szczypiorek (opcjonalnie: rzeżuchę lub kiełki rzodkiewki). Wszystkie składniki z wyjątkiem szczypiorku umieść w kielichu blendera. Zmiksuj na gładką masę. Podawaj, posypując szczypiorkiem, rzeżuchą lub kiełkami rzodkiewki.

Jeśli szukasz pomysłów na proste wegańskie przepisy na Wielkanoc, pomyśl o paście z suszonych pomidorów. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników – 200 g suszonych pomidorów z zalewy, 200 g orzechów włoskich, kilka listków świeżej mięty (lub innych ulubionych ziół) oraz szczyptę soli i pieprzu. Orzechy wcześniej musisz namoczyć (wystarczą dwie godziny, ale najlepiej będzie, jeśli uda Ci się zalać je wodą i odstawić na całą noc). Następnie odsącz je i przepłucz. Pomidory, orzechy i miętę umieść w kielichu blendera, dolej dwie łyżki wody i zmiel na gładką, ale gęstą pastę. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem i zamieszaj.

Wegańskie śniadanie wielkanocne

Doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie jest tofucznica, czyli roślinna jajecznica. Do jej przygotowania potrzebujesz kostkę naturalnego tofu, małą cebulę, ząbek czosnku, ½ łyżeczki soli Kala Namak, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki pieprzu, szczyptę soli, łyżeczkę płatków drożdżowych, oliwę z oliwek lub olej do smażenia. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozdrobione tofu, przyprawy i płatki drożdżowe. Smaż kilka minut. Tofucznicę możesz także przygotować z ulubionymi dodatkami, dzięki temu za każdym razem danie będzie smakować trochę inaczej. Co powiesz na wariant z suszonymi pomidorami? A może tofucznica z pieczarkami i rozmarynem?


Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama

Wegańskie potrawy na Wielkanoc – ciasto idealne, czyli tofurnik

Wśród wegańskich przepisów na Wielkanoc nie może zabraknąć tofurnika, czyli roślinnego sernika. Czego będziesz potrzebować? 3 kostki naturalnego tofu, puszkę mleka kokosowego (wstaw je wcześniej na kilka godzin do lodówki), 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 cytryny, 2 szklanki wiórków kokosowych, 2 dojrzałe banany, 2 szklanki pestek słonecznika, ¾ szklanki cukru pudru, szklankę rodzynek. Zacznij od przygotowania spodu: wiórki i słonecznik zmiel za pomocą blendera lub malaksera. Konsystencja powinna przypominać mąkę. Dodaj cukier i rozgniecione banany. Następnie przygotuj masę: zmiksuj na gładko tofu, białą (stałą) część z mleczka kokosowego (wodę odlej), cukier puder, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką.

Dno formy (najlepiej o wymiarach 20 × 30) wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na nim część masy przygotowanej na spód, około 0,5 cm. Następnie na nią wylej drugą – „serową”. Wyrównaj wierzch. Resztę masy, która była przygotowana na spód, rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Pokrój ją na paski szerokości około 1 cm i układaj na masie serowej, robiąc kratkę. Tak przygotowane ciasto piecz około 45 min w temp. 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika chłódź tofurnik przez kilka godzin i na koniec posyp przesianym przez sitko cukrem pudrem.