Czym jest mleko wegańskie?

Jeszcze zaledwie kilka lat temu w przeciętnym polskim supermarkecie, jeśli w ogóle można było dostać roślinną alternatywę dla mleka, to były to produkty z soi, ewentualnie z ryżu. Dziś – kilka, kilkanaście, czasem nawet kilkadziesiąt wariantów tego produktu nikogo już nie dziwi. Wegańskie wersje nabiału są dostępne na wyciągnięcie ręki nie tylko w dużych sklepach sieciowych. Coraz częściej można spotkać je też na półkach małych osiedlowych sklepików, a już na pewno kupienie roślinnego mleka nie będzie problemem w popularnym sklepie z zielonym płazem w logo.

Czym jest wegańskie mleko i jak powstaje? Które wybrać i do czego zastosować? Przygotowałam krótki przewodnik, który pomoże Ci zanurkować w świat napojów roślinnych.

Jak powstaje roślinne mleko?

Sposobów produkcji mleka wegańskiego jest co najmniej kilka, ale najpopularniejsza metoda obejmuje zalanie surowca bazowego wodą, namoczenie, a następnie odfiltrowanie. W zależności od tego, co będzie bazą takiego napoju, produkt musi zostać wcześniej rozdrobniony lub zmielony (np. migdały) albo nie. Na końcu zostaje przefiltrowany i odsączony z pozostałości fusów.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Szukając w sklepach napojów roślinnych, warto zwrócić uwagę szczególnie na te fortyfikowane (wzbogacone) wapniem. Procedurę tę przeprowadza się z wykorzystaniem alg wyjątkowo bogatych w ten pierwiastek. Jego wysoka zawartość sprawia, że produkty te nie ustępują pod kątem składu mleku zwierzęcemu. Poznaj najpopularniejsze z nich.

Mleko sojowe

Bez wątpienia najpopularniejszym i najłatwiej dostępnym napojem roślinnym jest mleko sojowe. Bogate w łatwo przyswajalne białko, błonnik i witaminy (m.in. z grupy B czy E) stanowi doskonałą i niedrogą alternatywę dla mleka krowiego. Jego smak określany jest jako orzechowy lub delikatnie fasolowy, niemniej jednak generalnie jest on dość neutralny.

Mleko sojowe świetnie nadaje się do większości dań i wypieków – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Sprawdzi się pite samodzielnie, jako składnik koktajli, owsianek, sosów i zup. Dobrze pasuje także do kawy i jest często wykorzystywane w kawiarniach, bo ładnie się pieni.

mleko roślinne, napój roślinny

Mleko owsiane

Na podium popularnych napojów roślinnych, tuż za mlekiem sojowym, stoi owsiane. Ma również dość podobny smak i sprawdzi się dobrze do podobnych potraw – pokochają je miłośnicy jaglanek, owsianek czy kremowych koktajli. Wyróżnia się natomiast delikatniejszym, kremowym i delikatnie słodkawym posmakiem.

Mleko migdałowe

Tego, że mleko migdałowe powstaje z orzechów migdałowca, chyba tłumaczyć nie trzeba. Warto natomiast wspomnieć o jego składzie. Zawiera bowiem sporo mikroelementów, takich jak magnez i potas czy witaminę B2. Ma dość lekką, łagodnie kremową konsystencję i słodkawy smak.

Doskonale pasuje do wszelkich dań na słodko, wypieków i deserów czy kawy. Dzięki swoim niewątpliwym walorom smakowym sprawdzi się też pite samodzielnie, jeśli natomiast ma na stałe zastępować w diecie mleko zwierzęce, warto poszukać na etykiecie informacji, czy jest fortyfikowane wapniem.


Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe to popularny składnik nie tylko w kuchni roślinnej, ale i azjatyckiej. Ma intensywny, słodki smak, ale pasuje także do dań wytrawnych – zwłaszcza tajskich oraz indyjskich. Świetnie sprawdza się do przygotowania śniadań, zup czy koktajli i jest wyjątkowo bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe.

Mleko z orzechów laskowych

Mleko orzechowe ma wyjątkowe walory smakowe, przez które najczęściej wykorzystuje się je w przygotowaniu potraw słodkich. Niestety w porównaniu do wspomnianych wcześniej „kolegów” ze sklepowej półki, nie ma aż tak spektakularnego składu. Sprawdzi się szczególnie dobrze jako składnik śniadaniowej owsianki lub jaglanki, gofrów, placków, naleśników i wypieków.

Mleko z nasion konopi

Mleko konopne nie jest zbyt popularne – prawdopodobnie przez swój ziemisty posmak – a szkoda! Zaraz po mleku sojowym zawiera ono najwięcej białka wśród napojów roślinnych, dlatego warto, by znalazło się w stałym menu w wegańskim domu. Poza tym zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów i aminokwasów. Szczególnie dobrze sprawdzi się do sosów, dań z grzybami, ziołami oraz strączkami.


Fertistim dla kobiet

Zawiera inozytol. Zalecane przy insulinooporności i PCOS. Składniki preparatu przyczyniają się do regulacji aktywności hormonalnej.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Przepis na mleko wegańskie, które łatwo przygotujesz samodzielnie

Jeśli chcesz spróbować mleka wegańskiego bez wychodzenia z domu, możesz je samodzielnie przygotować. Jednym z najłatwiejszych do zrobienia napojów roślinnych będzie ten z kaszy jaglanej i orzechów nerkowca.

Przygotuj: 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklankę nerkowców, 1 płaską łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 2 szklanki wody, 3 suszone daktyle, sól.

Wszystkie składniki zblenduj. Jeśli powstała mikstura jest zbyt gęsta, dolej jeszcze trochę wody i ponownie zmiksuj. Przelej przez złożoną gazę do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 48 godzin.

napoj roślinny jak mleko