Spray wspomagający leczenie stanów zapalnych gardła, spowodowanych przez infekcje bakteryjne i wirusowe. Łagodzi ból i podrażnienie.
Dlaczego boli gardło? Objawy zapalenie gardła
Najczęstszą przyczyną bólu gardła są infekcje, które mogą zostać wywołane przez bakterie, wirusy, czasem grzyby. Najczęściej (70-90%) wywołane są przez wirusy: adenowirusy, rynowirusy, koronawiusy, wirusy grypy i paragrypy, a mniejszy odsetek stanowią infekcje o charakterze bakteryjnym (5-37%, najczęściej zakażenia paciorkowcem β-hemolizującym grupy A lub Streptococcus pneumoniae, Hemophillus influenzae lub bakteriami atypowymi: chlamydie, dwoinki rzeżączki czy mykoplazmy).
Rozróżnienie rodzaju zapalenia gardła może być trudne, ale jest kluczowe, by podjąć odpowiednie leczenie. Ostre wirusowe zapalenie gardła zazwyczaj poprzedza trwający 2-3 dni katar (nieżyt nosa), kaszel i niewielkie podwyższenie temperatury ciała, bóle mięśni, złe samopoczucie, zapalenie spojówek czy niewielkie powiększenie węzłów chłonnych szyi. Z kolei w przypadku infekcji bakteryjnej – najczęściej anginy paciorkowcowej – obserwuje się znaczne powiększenie migdałków, bolesne powiększenie węzłów chłonnych szyi, a w 2-3 dniu infekcji widoczne są naloty w kryptach migdałkowych1.
Co jeść, gdy boli gardło?
Podczas bólu gardła zaleca się, aby dieta była oszczędna pod kilkoma względami: termicznym, mechanicznym i chemicznym. Należy zatem unikać produktów i potraw kwaśnych, słonych i pikantnych. Nie sprawdzą się także potrawy zbyt gorące. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które będą odpowiednie podczas zapalenia gardła.
- Zupy krem z warzyw – np. z cukinii, marchewki. Delikatna zupa krem z warzyw może być łatwa do spożycia i dostarczać cennych składników odżywczych. Dodatkowo może być lekkostrawna, co będzie ważne w chorobach przebiegających z gorączką.
- Płatki owsiane gotowane na wodzie lub mleku będą łagodne dla błony śluzowej gardła i łatwe do przełknięcia.
- Puree ziemniaczane, gotowane warzywa.
- Owoce w formie musu lub koktajlu.
- Kisiele, np. z siemienia lnianego.
- Jogurty naturalne i inne mleczne produkty fermentowane – będą łagodne dla gardła, a dodatkowo zawierają probiotyki, które wspierają układ odpornościowy.
Pamiętaj, że to tylko ogólne wskazówki, a indywidualne preferencje i tolerancja pokarmów mogą się różnić. Ważne jest, aby słuchać swojego ciała i unikać jedzenia lub picia czegoś, co może dodatkowo podrażniać gardło. Jeśli objawy utrzymują się lub pogarszają, konieczna może być wizyta u lekarza.
Co pić na ból gardła?
Podczas bólu gardła kluczowe jest nawilżanie błon śluzowych, dlatego nie należy zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Dobrze sprawdzą się herbaty – np. z imbirem, miodem, cytryną, sokiem malinowym, a także różnego rodzaju ziołowe napary (np. szałwia, rumianek, tymianek, lipa, mięta).
Czego unikać, gdy boli gardło?
Podczas bólu gardła należy unikać ostrej, kwaśnej i drażniącej żywności, takiej jak chipsy, orzechy, ostre przyprawy, ogórki kiszone, soki cytrusowe, alkohol, kawa i napoje gazowane, ponieważ mogą one podrażniać gardło i potęgować ból. Podczas bólu gardła należy także unikać zadymionych miejsc i palenia papierosów.
Domowe sposoby na ból gardła
Do domowych sposobów na ból gardła można zaliczyć picie ciepłych napojów, herbaty z miodem i cytryną, bulionu czy innych zup, które nawilżą błony śluzowe. Dobrze może sprawdzić się także płukanie gardła ciepłą wodą z solą (pół łyżeczki soli na 250 ml ciepłej wody). Należy jednak nie połykać takiej wody i nie przesadzać z ilością płukanek, gdyż sól w nadmiarze może wysuszać błony śluzowe. Niektórzy zalecają też… jedzenie lodów czy spożywanie zimnych płynów. W przypadku zapalenia gardła czy krtani, ich spożycie może bowiem przynosić ulgę.
Przykładowy jadłospis, który sprawdzi się przy bólu gardła
Poniżej przedstawiamy kilka posiłków/przepisów, które będą łatwe w przełykaniu i nie będą podrażniały gardła.
Budyniowa owsianka z bananem
Składniki:
- płatki owsiane – 5 łyżek
- sól – 1 szczypta
- mleko lub napój roślinny – 1 szklanka
- budyń waniliowy – 15 g
- masło orzechowe – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej mlekiem i dodaj szczyptę soli. Wstaw na mały ogień i gotuj około 10 minut. W połowie czasu dodaj plasterki banana i masło orzechowe. Do miseczki dodaj 30 ml wody oraz budyń i dokładnie wymieszaj. Do ugotowanych płatków wlej zawiesinę i mieszaj do czasu ugotowania budyniu. Do mieszania możesz użyć trzepaczki. Owsiankę przełóż do salaterki.
Ryż z jabłkiem i jogurtem
Składniki:
- skyr waniliowy – 1 opakowanie
- jabłko – 1 sztuka
- ryż basmati – 4 łyżki
- cynamon – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ścieramy jabłko na dużych oczkach i podduszamy je na patelni z cynamonem. Wykładamy do naczynia ryż, starte jabłka i jogurt skyr.
Zupa krem z marchwi
Składniki:
- bulion warzywny – 1,5 szklanki
- cebula – 1 sztuka
- jogurt naturalny – 1 łyżka
- liść laurowy – 1 sztuka
- marchew – 3 sztuki
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- korzeń pietruszki – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- seler korzeniowy – 1 plaster
- sól – 1 szczypta
- ziele angielskie – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Cebulę wraz z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Resztę warzyw obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z pora odetnij zieloną część, do zupy dodaj jedynie tę białą. Rozgrzej olej w garnku, przesmaż cebulę wraz z czosnkiem. Zalej bulionem i zagotuj. Dodaj warzywa, dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wyciągnij liść laurowy i ziele (jeśli było dodane w ziarnach). Całość zblenduj na krem. Przelej do miseczki. Udekoruj kleksem jogurtu.
Pastylki wspomagające leczenie stanów zapalnych gardła spowodowanych przez infekcje bakteryjne i wirusowe.
Źródła:
- Waśniewska-Okupniak E. Sore throat. Lekarz POZ. 2020;6(5):253-257.