Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Cebula: właściwości. Czy cebula jest zdrowa?

Cebula składa się w prawie 90% z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, białka i mikroskładniki. Jedna sztuka (około 100-110 g) zawiera 44 kcal. Jest to zatem niskokaloryczne warzywo i nie trzeba się go obawiać, będąc na diecie odchudzającej. A co z witaminami i składnikami mineralnymi w cebuli? Jest szczególnie bogata w kwas foliowy (jedna sztuka pokrywa nieco ponad 10% dziennego zapotrzebowania człowieka na ten składnik), podobnie jest z witaminą C. Nieco mniej – ale nadal jest to warte zaznaczenia – cebula ma witamin z grupy B (głównie B6). Najbardziej rozpowszechnione w tym produkcie składniki mineralne to z kolei potas i mangan, a także fosfor i miedź.

Cebula to także warzywo zawierające bogactwo związków bioaktywnych:

  • przeciwutleniaczy (kwercetyna, kemferol, kwasy fenolowe, antocyjany – cyjanidyna i glikozydy cyjanidynowe) – stąd właściwości cebuli, takie jak: działanie antyoksydacyjne, antyzapalne, antybakteryjne, przeciwcukrzycowe, neuro- i kardioprotekcyjne, regulujące gospodarkę lipidową oraz przeciwnowotworowe;
  • związków siarki (w tym allicyny) – które przede wszystkim aktywują się podczas krojenia cebuli (a dokładniej „miażdżenia” komórek tworzących tkankę cebuli, z których to następnie wydobywa się mnóstwo związków aktywujących się w połączeniu z obecnymi w niej enzymami) i wzmacniają wspomniane powyżej właściwości cebuli.

Ciekawostka: to właśnie przez związki siarkowe w cebuli, które ulatniają się podczas jej krojenia, płaczemy podczas tej czynności (związki te dostają się do oczu i je podrażniają).

Cebula na przeziębienie. Czy jest zdrowa? Oto jej właściwości. Syrop z cebuli to nie wszystko

Cebula na przeziębienie (i nie tylko)

Kiedy stosować cebulę? Zanim przejdziemy do omówienia jej głównego zastosowania (na przeziębienie), zróbmy szybki przegląd doniesień naukowych traktujących o tym niepozornym warzywie.

  • Cebula może zmniejszać ryzyko rozwoju raka, w tym raka szyi, krtani, przełyku, żołądka i jelita grubego (i to nawet o 45% w przypadku raka żołądka oraz 22-34% w przypadków nowotworów głowy i szyi, zaś dla raka jelita grubego jest to 15% niższe ryzyko).
  • Cebula może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, zarówno skurczowego jak i rozkurczowego, a także dzięki zawartości przeciwutleniaczy może zapobiegać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Cebula może regulować gospodarkę lipidową, czyli obniżać poziom cholesterolu całkowitego (o około 5 mg/dl) i frakcji LDL cholesterolu – tzw. dobrego (o około 6-7 mg/dl) – jak i zwiększać poziom frakcji HDL, tzw. złego cholesterolu (o około 2 mg/dl).
  • Cebula sprzyja zmniejszaniu ryzyka rozwoju cukrzycy oraz może wspierać leczenie zespołu metabolicznego (w skład którego wchodzą: otyłość, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze oraz dyslipidemia).

Cebula jest także doskonałym domowym sposobem na walkę z przeziębieniem. Dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym i przeciwzapalnym może wspomagać naszą odporność, zmniejszać odczyny zapalne i tym samym niwelować objawy przeziębienia czy grypy. Zawarta w cebuli witamina C może przyczyniać się do skrócenia czasu infekcji. Pamiętajmy jednak, że cebula nie jest „lekiem”, a produktem wspomagającym terapię.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Syrop z cebuli. Jak zrobić syrop z cebuli?

Jedzenie samej, świeżej cebuli nie należy do najprzyjemniejszych czynności, zwłaszcza z uwagi na specyficzny jej zapach, ostry posmak i mocny aromat. Ale cebula przygotowana w formie syropu jest znacznie łagodniejsza w smaku, a tego typu przetwory z cebuli doskonale przydadzą się w okresie jesienno-zimowym. Zatem jak zrobić syrop z cebuli prostym sposobem?

Składniki na syrop z cebuli:

  • 2-3 średnie cebule,
  • 2 łyżki miodu lub cukru.

Potrzebna będzie także niewielka miseczka, butelka na syrop i ściereczka do przykrycia.

Przygotowanie syropu z cebuli:

Cebule obieramy i drobno siekamy, a następnie przekładamy do miseczki i zalewamy miodem (lub zasypujemy cukrem). Następnie miseczkę odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na kilka godzin, aż cebula puści sok. Następnie cebulę wyjmujemy i mieszamy powstały sok z miodem/cukrem i przelewamy do buteleczki. Opcjonalnie możemy nie wyjmować cebuli z miski, a sok przecedzić do butelki przez gazę.

Syrop z cebuli podajemy po 1 łyżeczce 2-4 razy dziennie.


Imubion

Kompleksowe wsparcie układu odpornościowego. Zawiera kwas DHA z alg, olej z nasion czarnuszki, rutozyd oraz wit. D, B6 i selen.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  1. Augustin K.: Therapeutic values of onion (Allium cepa L.) and garlic (Allium sativum L.). Indian J Exp Biol. 1996 Jul;34(7):634-40.
  2. Kim J., Cha Y., Lee K. i wsp,: Effect of onion peel extract supplementation on the lipid profile and antioxidative status of healthy young women: a randomized, placebo-controlled, double-blind, crossover trial. Nutr Res Pract 2013, 5, 373-379.
  3. Wala K. i wsp.: Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych. Med Rodz 2019; 22(1): 41-46.
  4. Turati F, Pelucchi C, Guercio V, La Vecchia C, Galeone C.: Allium vegetable intake and gastric cancer: a case-control study and meta-analysis. Mol Nutr Food Res. 2015 Jan;59(1):171-9.
  5. Guercio V, Turati F, La Vecchia C, Galeone C, Tavani A.: Allium vegetables and upper aerodigestive tract cancers: a meta-analysis of observational studies. Mol Nutr Food Res. 2016 Jan;60(1):212-22.
  6. Turati F, Guercio V, Pelucchi C, La Vecchia C, Galeone C.: Colorectal cancer and adenomatous polyps in relation to allium vegetables intake: a meta-analysis of observational studies. Mol Nutr Food Res. 2014 Sep;58(9):1907-14.
  7. Huang W, Tang G, Zhang L, Tao J, Wei Z.: Effect of onion on blood lipid profile: A meta-analysis of randomized controlled trials. Food Sci Nutr. 2021 May 13;9(7):3563-3572.