Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Czosnek: gatunki i rodzaje

Najbardziej popularny gatunek czosnku, ten, który zwyczajowo kojarzymy jako „czosnek”, to czosnek pospolity (łac. Allium sativum). W Polsce znany jest od czasów średniowiecza, ale ogólnie przez człowieka ta roślina jest wykorzystywana od tysięcy lat. Wśród gatunków czosnku, które warto znać i stosować na co dzień, wyróżnić można dodatkowo:

  • czosnek niedźwiedzi,
  • czosnek czarny,
  • czosnek chiński,
  • czosnek słodki.

Istnieje także czosnek ozdobny, który także, wbrew swojej nazwie, jest jadalny.

Każdy rodzaj czosnku jest bardzo podobny pod tym względem, że składa się z cebulki podzielonej na ząbki, okrytej kilkoma warstwami skórki. Średnica czosnku wynosi około 30-45 mm.

Czosnek: właściwości i działanie. Czy warto jeść czosnek na przeziębienie?

Czosnek pospolity (zwyczajny)

Czosnek zwyczajny to roślina dwuletnia, uprawiana na całym świecie. To najbardziej znany czosnek, choć w ramach gatunku można znaleźć kilka odmian, różniących się nieco wielkością czy barwą. Doskonale pasuje do dań mięsnych, a na świeżo to dobry dodatek do sosów. Poleca się dodawać go w niewielkiej ilości, z uwagi na mocny aromat i ostry posmak.

Co ciekawe i ważne w kontekście zdrowotnym – czosnek warto rozdrobnić przed spożyciem, ponieważ mocne posiekanie sprawi, że składniki w nim zawarte będą łatwiej dostępne dla organizmu. Chodzi tutaj główne o allinę, która po rozdrobnieniu czosnku, pod wpływem enzymu allinazy, przekształca się w allicynę – składnik o potwierdzonych właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i nie tylko.

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi to inaczej czosnek dziki. Trzeba podkreślić, że w przypadku tej rośliny częściej używamy w kuchni liści, aniżeli cebulki. Ma delikatniejszy smak niż czosnek zwyczajny i z powodzeniem można go dodawać nie tylko do dań mięsnych, ale i na świeżo do sosów czy sałatek.

Czosnek ozdobny

Uprawiany ze względu na swoje wizualne właściwości – choć, jak wspomniałam, czosnek ozdobny także nadaje się do jedzenia. Jego cechą charakterystyczną są rozłożyste, różowo-fioletowe (czasem nawet niebieskie) kwiaty. Stosować go można standardowo, jak czosnek pospolity, bowiem mają one podobny posmak i intensywność aromatu.

Czarny czosnek

Czarny czosnek to czosnek fermentowany w specjalnych warunkach – stąd nabiera ciemnej barwy i charakterystycznego smaku. Najczęściej stosowany jest w kuchniach wschodnich, np. koreańskiej. Czosnek czarny ma miękką konsystencję (jak pasta), a jego smak jest delikatniejszy, bardziej słodki, o lekkiej nucie karmelu.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Czosnek na przeziębienie. Czy i jak działa?

Z uwagi na fakt, że czosnek jest dobrym źródłem alliny (allicyny), ma on właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Stąd też zaleca się stosowanie czosnku zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie czy grypę. Czosnek nie bez powodu nazywa się naturalnym antybiotykiem.

Wspomniane właściwości czosnku dodatkowo są wspomagane pochodną wspomnianej allicyny, czyli związkiem zwanym ajoenem.

Czosnek poleca się stosować zwłaszcza w takich dolegliwościach i sytuacjach, jak:

  • przeziębienie,
  • grzybica,
  • bóle gardła,
  • zakażenie górnych dróg oddechowych,
  • zakażenia i infekcje bakteryjne oraz wirusowe.

Dodatkowo warto korzystać z niego, jeśli mamy podwyższone ciśnienie tętnicze krwi oraz kiedy chcemy profilaktycznie dbać o swoje zdrowie oraz odporność.

Czosnek: właściwości i działanie. Czy warto jeść czosnek na przeziębienie?

Mleko z miodem i czosnkiem

Dobrym – czyli skutecznym, a jednocześnie smacznym – sposobem podawania czosnku jest przygotowanie mleka z miodem i dodatkiem czosnku właśnie. Aby je zrobić, potrzebujemy:

  • szklankę mleka lub napoju roślinnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1-2 łyżeczki miodu pszczelego.

Przygotowanie jest bardzo proste: zagotowujemy mleko z posiekanym czosnkiem i odstawiamy do przestudzenia, po czym bezpośrednio przed spożyciem dodajemy miód.

Czy czosnek obniża ciśnienie?

Jak wspomniałam, czosnek może pomagać w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Dzieje się tak, ponieważ zawiera związki siarkowe (siarczki). Powstaje z nich siarkowodór, który wraz z tlenkiem azotu w organizmie człowieka powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawę przepływu przez nie krwi. W konsekwencji dochodzi do zmniejszenia ciśnienia tętniczego o średnio 3-11 mm Hg.

Czosnek: właściwości i działanie. Czy warto jeść czosnek na przeziębienie?

Czosnek w ciąży

Choć czosnek ma sporo właściwości prozdrowotnych, to jego spożycie w ciąży wymaga ostrożności i na pewno nie powinien on w tym okresie być jedzony regularnie oraz w nadmiarze. Duże ilości czosnku mogą wpływać na odbiór smaków i zapachów innych produktów, co w czasie ciąży z natury jest problematyczną kwestią. Ponadto czosnek może oddziaływać niekorzystnie na układ trawienny ciężarnej oraz powodować w niektórych przypadkach reakcje alergiczne. Czosnek zawiera także związki przeciwzakrzepowe, dlatego w okresie ciąży warto uważać, by nie przesadzić z jego ilością – i choć to kwestia indywidualna, to rozsądne wydaje się spożywanie do 1/2-1 ząbka czosnku co kilka dni.

Czosnek na noc

Jedzenie czosnku na noc może powodować problemy trawienne u wrażliwych osób. Dlatego jedząc go na kolację, najlepiej postawić na czosnek po obróbce termicznej (np., pieczony) i w niewielkiej ilości. Czosnek wpływa także na zapach z ust, dlatego jeśli chcemy pozbyć się tego charakterystycznego aromatu, pamiętajmy o:

  • dokładnym szczotkowaniu zębów oraz języka i używaniu nici dentystycznej,
  • ewentualnym użyciu płynu do płukania ust,
  • piciu wody oraz ograniczeniu spożycia kawy i alkoholu (które mogą spowolnić metabolizm czosnku),
  • spożyciu świeżej mięty lub natki pietruszki.
Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Źródła:

  1. Matysiak – Kucharek M. i wsp.: Porównanie wybranych właściwości biologicznych czosnku (Allium sativum L.) pochodzącego z Polski i Chin. Zywnosc: Nauka, Technologia, Jakosc. 2/2015: 160-169.
  2. Tadeusiewicz J. i wsp.: CZOSNEK — PANACEUM NA CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA?. Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych. 63/2014: 37–44.
  3. Kwiecień M. i wsp.: Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne. Probl Hig Epidemiol 92(4)/2011: 810-812.
  4. Ried K.: Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis. Exp Ther Med. 19(2)/2020: 1472-1478.