Imubion

Kompleksowe wsparcie układu odpornościowego. Zawiera kwas DHA z alg, olej z nasion czarnuszki, rutozyd oraz wit. D, B6 i selen.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Najlepsze witaminy na odporność

Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zastanowić się, jak możemy zadbać o odporność. Często w wyniku niskich temperatur dochodzi do zwiększonej podatności na infekcje, a w konsekwencji do osłabienia odporności organizmu i większej zachorowalności. Wiele osób szuka wtedy „czegoś” na wzmocnienie organizmu.

Kluczowym czynnikiem wpływającym na wzmocnienie układu immunologicznego organizmu, jest oczywiście prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w witaminy i składniki mineralne. Ostatnie badania sugerują także, że mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w odpowiedzi immunologicznej i modulowaniu ryzyka chorób, w tym nieswoistego zapalenia jelit, otyłości, cukrzycy typu 2., chorób układu krążenia czy raka. Jednocześnie wiadomo, że dieta odgrywa znaczącą rolę w kształtowaniu mikrobiomu, a niektóre eksperymenty wykazały, że zmiany w diecie mogą wywołać duże, tymczasowe zmiany mikrobiologiczne widoczne już ciągu 24 godzin1. Prawidłowa mikrobiota i odpowiednie żywienie jest zatem kluczowe we wspieraniu odporności.

Wpływ na prawidłowe działanie układu immunologicznego z pewnością mają wielonienasycone kwasy z rodziny omega-3, a także witaminy takie jak: A, E, D oraz składniki mineralne: selen, cynk, żelazo. Jeśli zatem zastanawiasz się, jakie tabletki brać na odporność, zwróć na początku uwagę, czy Twoja dieta nie powoduje niedoboru wyżej wymienionych składników. Poniżej przedstawiamy szczegółowo ich źródła w pożywieniu.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Jak wzmocnić odporność? Naturalne witaminy na odporność

Jeśli zastanawiasz się jak wzmocnić organizm, zadbaj o dietę bogatą w składniki wymienione poniżej.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne – hamują tworzenie cytokin prozapalnych oraz ograniczają nadmierną odpowiedź immunologiczną, a dodatkowo wykazują działanie przeciwagregacyjne, hipotensyjne i przeciwalergiczne2.

Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz jego pochodne: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Zgodnie z normami żywienia, osoby dorosłe powinny spożywać 250 mg EPA i DHA na dobę, najlepiej w postaci dwóch porcji ryb tygodniowo. U osób, które nie spożywają ryb, warto zatem rozważyć suplementację kwasami tłuszczowymi omega-3.

Zdrowe Rozwiązania
pełne kwasów omega
reklama

Witamina A

Witamina A wzmacnia układ immunologiczny, odpowiada za sprawność grasicy – narządu układu immunologicznego, w którym dochodzi m.in. do dojrzewania limfocytów T. Dodatkowo witamina A wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi – białych krwinek: granulocytów i leukocytów. Co więcej, witamina ta zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry, błon śluzowych – współuczestniczy w syntezie śluzu chroniącego tkankę nabłonkową. Dzięki temu zapobiega zakażeniom: przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, dróg moczowych, dróg rodnych, skóry i rogowaceniu skóry. Dobrym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego. Największe jej ilości znajdują się w: tłuszczach rybich (tranie), wątrobie, pełnotłustym mleku, maśle, śmietanie, serach dojrzewających, żółtkach oraz w margarynach wzbogacanych w tę witaminę.

Witamina E

Witamina E, tak samo jak witamina C i β-karoten, pełni funkcję biologicznego przeciwutleniacza, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i nadtlenków lipidowych, a w ten sposób zapobiega wielu chorobom. Witaminę E znajdziemy w: olejach roślinnych, zwłaszcza słonecznikowym, krokoszowym, margarynach wzbogacanych w ten składnik, a także kiełkach i zarodkach (głównie pszenicy).

Witamina D

Witamina D3 także wzmacnia układ immunologiczny organizmu. Jednak w produktach spożywczych witamina D występuje w niewystarczających, niewielkich ilościach. Około 80% tej witaminy organizm człowieka pozyskuje z syntezy skórnej. W żywności głównym źródłem witaminy D3 są produkty nabiałowe: jaja, masło, sery czy mleko. Najwięcej jej zawierają tłuszcze rybie oraz ssaków morskich (tran). Znaczne ilości znajdują się również w wątrobie, a także w margarynach i mlekach modyfikowanych dla niemowląt wzbogacanych w ten składnik. U większości osób suplementacja witaminy D3, szczególnie w okresach jesienno-zimowych jest zalecana.

Witaminy na odporność: jakie, gdzie, dla kogo? Warzywa, owoce, tabletki... Co na odporność?

Selen

Wraz z witaminą E, selen działa synergicznie jako silny antyoksydant. Znajdziemy go w: podrobach, skorupiakach, rybach morskich, otrębach, kiełkach zbóż, produktach zbożowych, czosnku, grzybach, nasionach roślin strączkowych.

Cynk

Osoby z niedoborami cynku mają obniżoną odporność, problemy z płodnością czy gorszy stan skóry. Cynk znajdziemy w mięsie, wątrobie, serach podpuszczkowych, produktach zbożowych z pełnego przemiału, nasionach roślin strączkowych, jajach, warzywach i owocach.

Żelazo

Żelazo pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, nie tylko wchodzi w skład krwinek czerwonych, ale i stymuluje odporność organizmu i pomaga w ochronie przed infekcjami. Najlepszym źródłem żelaza są produkty odzwierzęce (dostarczają żelazo hemowe – lepiej wchłaniane w porównaniu do niehemowego obecnego w produktach roślinnych). Źródłem żelaza hemowego są: wątroba, nerki, serce, mięso i przetwory mięsne z krwią, ryby, a także drób.

Na odporność wpływ mają także inne czynniki takie jak: aktywność fizyczna, sen, stres czy używki – takie jak alkohol czy papierosy.

Może zainteresować Cię także tygodniowy jadłospis na jesień i zimę, który wzmocni Twoją odporność.

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Prawidłowa masa ciała a odporność

Zarówno niedoborowa, jak i zbyt duża masa ciała negatywnie wpływają na odporność. Powszechnie wiadomo, że niedożywienie upośledza funkcje odpornościowe – czy to w wyniku niedoborów żywności lub głodu, czy w wyniku niedożywienia wynikającego np. z okresu hospitalizacji. Z kolei otyłość, podobnie jak większość chorób przewlekłych, ma składnik zapalny, który odpowiada za rozwój chorób metabolicznych. Przewlekła odpowiedź zapalna ma swoje źródło w powiązaniach istniejących pomiędzy tkanką tłuszczową a układem odpornościowym. Otyłość upośledza funkcję odpornościową, zwiększając poziom krążących białek prozapalnych, zmieniając liczbę leukocytów, a także komórkową odpowiedź immunologiczną3. Jeśli chcesz mieć dobrą odporność, zadbaj także o prawidłową masę ciała.

Witaminy na odporność – kiedy warto po nie sięgać?

Czy tabletki na odporność to dobry pomysł? Niestety nie istnieje jedna magiczna tabletka, która sprawi, że nie dopadnie nas żadna infekcja. Można powiedzieć, że codziennie, przez cały rok, „pracujemy” na swoją odporność.

Suplementy diety zawierające witaminy i minerały mogą być czasami pomocne we wzmocnieniu odporności, zwłaszcza w okresach wzmożonych infekcji lub dla osób, które mają trudności z dostarczeniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych z pożywieniem.

W przypadku niedoborów pokarmowych kluczowe jest dążenie do ich wyrównania, dlatego właśnie wtedy warto sięgnąć po tabletki na wzmocnienie organizmu. W przypadku niektórych mikroelementów nadmierne spożycie może być również związane z upośledzoną odpowiedzią immunologiczną, dlatego przed rozpoczęciem suplementacji zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ nadmiar pewnych składników może być szkodliwy. Kluczowe jest także wybranie odpowiednich preparatów oraz właściwe przyjmowanie suplementów diety.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Źródła:

  1. Singh R.K. i wsp.: W. Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health. J Transl Med. 2017 Apr 8;15(1):73.
  2. Seran-Jagodzińska A. Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3. Lekarz POZ 5/2020.
  3. de Heredia F.P., Gómez-Martínez S., Marcos A.: Obesity, inflammation and the immune system. Proc Nutr Soc. 2012 May;71(2):332-8.