Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Jesienne owoce i warzywa – sprawdź kalendarz sezonowości!

Jakie warzywa i owoce królują jesienią? Poniżej znajdziesz małą ściągę, która pomoże Ci stworzyć urozmaicone dania z jesiennych warzyw i owoców. Kalendarzowa jesień zaczyna się pod koniec września, dlatego to właśnie od niego zaczynamy.

Wrzesień, czyli co warto jeść wczesną jesienią?

Na początku jesieni zwróć uwagę na produkty takie jak:

  • aronia,
  • owoce czarnego bzu,
  • pigwa,
  • owoce dzikiej róży,
  • śliwki,
  • dynia,
  • ciemne winogrona,
  • brukselka,
  • czarna rzepa.

Zastanawiasz się co zrobić z owoców aronii, czarnego bzu czy dzikiej róży? W przypadku tych produktów ciężko mówić o jedzeniu ich „prosto z krzaka”. Co nie oznacza, że mogą być przyjmowane tylko w formie suplementów diety. Z owoców aronii, czarnego bzu czy dzikiej róży przygotujesz pyszne przetwory owocowe, czy domowe soki (kupisz je również w sklepie, ale sprawdź, czy nie zawierają cukru).

Październik, listopad i grudzień – jakie produkty włączyć do jadłospisu, gdy jesień rozkręci się już na dobre?

Koniec września to czas, gdy jesień dopiero się rozkręca. Za to w październiku, listopadzie i grudniu czuć ją wyraźnie w powietrzu. Jakie warzywa i owoce wybierać, aby poczuć jesień również na talerzu?

Do tych z wrześniowej listy warto dodać:

  • gruszki,
  • jabłka,
  • żurawinę,
  • brokuły,
  • brukiew,
  • cykorię,
  • jarmuż,
  • topinambur.

Pamiętaj, że oprócz warzyw i owoców są też inne produkty, które zasługują na szczególną uwagę. Jeśli uwielbiasz zbierać grzyby, włącz dary lasu do jesiennego jadłospisu. Niektórzy mówią, że nie mają żadnych wartości odżywczych, ale to nieprawda. Choć faktem jest, że składają się głównie z wody, to są źródłem: błonnika pokarmowego, białka, potasu, witaminy D2 i witamin z grupy B.

Co jeść jesienią? Owoce i warzywa pełne witamin. Dieta na jesień

Z czym łączyć warzywa i owoce jesienne, aby zadbać o odporność?

Gdy przychodzi jesień, bardzo często słychać pytanie o to, jak w naturalny sposób wzmocnić odporność. Jedzenie warzyw i owoców każdego dnia jest świetnym sposobem na sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. W końcu są one bardzo dobrym źródłem witaminy C i innych antyoksydantów.

Jednak nie można zapominać o pozostałych produktach, które w naturalny sposób wspomagają odporność. Co się do nich zalicza? Cennym dodatkiem do jesiennych owoców i warzyw są:

  • orzechy, które dostarczają m.in. cynku i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (jednym z najlepszych roślinnych źródeł tych cennych kwasów są orzechy włoskie);
  • nasiona (np. chia lub siemię lniane, które też obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3);
  • oleje roślinne (najlepiej nierafinowane, ponieważ proces rafinacji prowadzi do strat witaminy E, a ta wykazuje właściwości antyoksydacyjne);
  • przyprawy (np. cynamon i imbir, które wykazują działanie przeciwzapalne).

Teorię już znasz, więc czas na praktykę!

Zdrowe Rozwiązania
pełne kwasów omega
reklama

Pomysły na sałatki jesienne pełne witamin

Jak wykorzystać powyższą wiedzę w praktyce? Jeśli nie masz pomysłu na zdrowe i pyszne dania, poniżej znajdziesz przepisy na jesienne sałatki pełne witamin (i innych cennych składników).

Co jeść jesienią? Owoce i warzywa pełne witamin. Dieta na jesień

Sałatka dyniowo-orzechowa

Dynia to niekwestionowana królowa jesieni, dlatego nie mogło jej tu zabraknąć. Do przygotowania aromatycznej sałatki dyniowo-orzechowej potrzebujesz:

  • około 300 gramów dyni piżmowej,
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny bez dodatku cukru,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 2 garście rukoli,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • ulubione przyprawy (do smaku).

Zacznij od obrania dyni i pokrojenia jej w małe kostki (około 2 cm). Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp odrobiną soli i pieprzu, skrop oliwą i piecz przez około 25 minut w temperaturze 200°C.

W tym czasie dokładnie umyj szpinak i rukolę. Przygotuj również orzechy: wrzuć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i trzymaj do momentu, aż nabiorą pięknego koloru.

Umyty szpinak i rukolę wrzuć na dno szklanej miski. Następnie dodaj upieczoną dynię. Całość posyp orzechami, żurawiną i ulubionymi przyprawami.

Sałatka z gruszką

Gruszka to jeden z najpopularniejszych jesiennych owoców. Pomysłów na sałatkę z jej dodatkiem jest wiele. Poniżej znajdziesz taki, który jest mało skomplikowany, a zarazem pyszny!

Do zrobienia sałatki z gruszką potrzebujesz:

  • 1 gruszkę,
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 25 gramów sera pleśniowego,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 łyżkę oleju lnianego,
  • 1 łyżkę miodu,
  • ulubione przyprawy (do smaku).

Umyj, obierz i pokrój gruszkę (według uznania). Ser pokrój w kostkę, a orzechy podpraż na patelni bez tłuszczu.

Przygotuj prosty dressing z oleju lnianego, miodu i ulubionych przypraw. Następnie dodaj go do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Gotowe!


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Dymarska E. Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny Lekarskie. 2013, 82(3): 222–231.
  • Siwulski M., Sobieralski K., Sas-Golak I. Wartość odżywcza i prozdrowotna grzybów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2014, 1(92): 16-28.