Imunit Forte

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a także uzupełnienia codzienną dietę w selen i beta-glukan.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Przygotowany jadłospis powinien być inspiracją – wartość energetyczną oraz zapotrzebowanie na makroskładniki warto zawsze ustalić indywidualnie.

Założenia diety:

  • Kaloryczność diety: 2200 kcal
  • Rozkład makroskładników:
    • Białko 20%
    • Tłuszcz 35%
    • Węglowodany 45%.

DZIEŃ 1

Śniadanie: Kanapki z pastą jajeczną z fetą i szczypiorkiem

Składniki:

  • chleb razowy – 2 kromki
  • papryka czerwona – 0,5 sztuki
  • jajko – 2 sztuki
  • szczypiorek – 1 łyżka
  • serek kanapkowy śmietankowy – 2 łyżki
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • ser feta – 15 g
  • suszony pomidor – 2 sztuki.

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Obierz, dodaj do miseczki i rozdrobnij. Dodaj serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, pokrojone suszone pomidory i pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem. Pastę wyłóż na kanapki, na wierzch dodaj pokrojone kawałki papryki.

II śniadanie: Koktajl bananowo-szpinakowy, serek wiejski

Składniki:

  • serek wiejski – 1 opakowanie
  • banan – 1 sztuka
  • szpinak – 2 garście
  • cytryna – 0,5 sztuki
  • woda źródlana – 0,5 szklanki.

Przygotowanie:

Do naczynia blendera wyciśnij sok z cytryny, dodaj obranego banana, szpinak i wodę. Zmiksuj na gładką konsystencję. Dodatkowo zjedz serek wiejski.

Dieta na odporność: jadłospis tygodniowy; przepisy. Idealne na jesień i zimę! Co na odporność?

Obiad: Włoski makaron z brokułami w jogurtowym sosie

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty – 70 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • cebula – 0,5 sztuki
  • brokuł – 200 g
  • pieczarki – 150 g
  • szynka wieprzowa surowa dojrzewająca – 1 plaster
  • ser żółty – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • jogurt grecki – 3 łyżki
  • bulion warzywny – 0,5 szklanki
  • natka pietruszki – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł ugotuj al dente. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Na patelnię dodaj pieczarki, podlej niewielką ilością wody i podduś przez kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulkę. Po chwili dodaj porwaną na kawałki szynkę. Gdy się zarumieni, dodaj pieczarki. Kilka łyżek bulionu wymieszaj z jogurtem (uważaj, żeby się nie zwarzył), dodaj na patelnię z pozostałą ilość bulionu. Całość podsmaż jeszcze przez chwilę i dodaj pod koniec ugotowane różyczki brokuła. Na talerz dodaj makaron i zawartość patelni. Pod koniec posyp przygotowane danie serem i natką pietruszki.

Podwieczorek: Grzanki z serkiem i miodem

Składniki:

  • chleb razowy – 2 kromki
  • serek kanapkowy śmietankowy – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Chleb opiecz na patelni lub tosterze. Posmaruj serkiem i polej miodem.

Kolacja: Zupa dyniowo-gruszkowa z kaszą

Składniki:

  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • gruszka – 1 sztuka
  • imbir mielony – 1 szczypta
  • kurkuma mielona – 1 szczypta
  • pestki dyni – 2 łyżki
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • purée z dyni – 1 szklanka
  • sól – 1 szczypta
  • szałwia mielona – 2 szczypty
  • kasza jaglana – 3 łyżki.

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gruszkę obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj purée z dyni, wlej bulion, dodaj pokrojoną gruszkę i zagotuj. Gotuj przez około 20 minut i po tym czasie zblenduj na gładki krem. Przypraw zupę solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i ponownie zblenduj. Przed podaniem zupy na talerz posyp zupę szałwią i pestkami dyni. Zupę podawaj z ugotowaną kaszą.

Dieta na odporność: jadłospis tygodniowy; przepisy. Idealne na jesień i zimę! Co na odporność?

DZIEŃ 2

Śniadanie: Makowa owsianka z czekoladą

Składniki:

  • płatki owsiane górskie – 5 łyżek
  • mleko 2% – 1,25 szklanki
  • mak – 2 łyżki
  • otręby pszenne – 3 łyżki
  • kakao (proszek bez dodatku cukru) – 1 łyżeczka
  • czekolada ciemna (70-85% masy kakaowej) – 1 kostka.

Przygotowanie:

Płatki owsiane dodaj do garnka, dolej mleko, dodaj mak, otręby, kakao i gotuj przez kilka minut. Owsiankę przełóż do miseczki i posyp startą czekoladą.

II śniadanie: Rozgrzewający koktajl zimowy

Składniki:

  • banan – 1 sztuka
  • imbir mielony – 2 szczypty
  • papryczka chili suszona – 1 szczypta
  • pomarańcza – 2 sztuki.

Przygotowanie:

Owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do blendera, dorzuć pokrojoną i oczyszczoną z pestek papryczkę i mielony imbir. Zblenduj na gładki koktajl.

Obiad: Krem z marchewki i soczewicy z pieczywem

Przepis na 2 porcje, do zjedzenia 1 porcja

Składniki:

  • bulion warzywny – 3 szklanki
  • marchew – 1,5 sztuki
  • soczewica – 90 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • papryczka chili czerwona – 0,25 sztuki
  • ziemniak – 1 sztuka
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • przyprawa curry – 0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • pestki dyni – 2 łyżki
  • nasiona czarnuszki – 2 łyżeczki.

Przygotowanie:

Warzywa obierz. Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku, przesmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę i po chwili dodaj ostrą papryczkę. Do garnka dodaj także pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchew. Smaż – od czasu do czasu mieszając. Dodaj bulion i soczewicę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw solą, pieprzem, curry i zblenduj na gładki krem. Całość posyp natką pietruszki, pestkami dyni i czarnuszką. Podawaj z pieczywem podgrzanym wcześniej na patelni lub w tosterze.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Podwieczorek: Kanapki z wędliną z indyka i warzywami

Składniki:

  • chleb orkiszowy – 2 kromki
  • wędlina z piersi z indyka – 2 plastry
  • sałata masłowa – 2 plastry
  • pomidor – 4 plastry
  • masło – 1 łyżeczka
  • kiełki rzodkiewki – 1 garść.

Przygotowanie:

Chleb posmaruj masłem, dodaj sałatę, plastry wędliny i pomidora. Posyp kiełkami rzodkiewki.

Kolacja: Sałatka typu cezar z grzankami

Składniki:

  • sałata rzymska – 4 liście
  • pierś z kurczaka – 110 g
  • pomidor malinowy – 1 sztuka
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • jogurt grecki – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • ser parmezan tarty – 1 łyżka
  • sok z cytryny -1 łyżeczka
  • bazylia świeża – 1 garść
  • sól – 2 szczypty
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • majeranek suszony – 1 szczypta
  • papryka słodka w proszku – 1 szczypta
  • chleb orkiszowy – 2 kromki.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso umyj, osusz i natrzyj solą, pieprzem (połową ilości), rozgniecionym ząbkiem czosnku, słodką papryką i majerankiem. Tak przygotowane mięso zawiń w folię i piecz przez około 30 minut. Sałatę rozerwij na mniejsze kawałki, ułóż na talerzu. Pomidora umyj, pokrój w ósemki dodaj na sałatę. Dodaj także posiekaną natkę i pokrojone w paski mięso. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny. Sałatkę polej sosem i posyp parmezanem. Udekoruj listkami bazylii. Pieczywo pokrój w kostkę i podpraż na suchej patelni. Dodaj grzanki do sałatki.

DZIEŃ 3

Śniadanie: Grzanki z szynką długodojrzewająca, jabłko

Składniki:

  • jabłko – 1 sztuka
  • bułka żytnia – 1 sztuka
  • szynka wieprzowa surowa dojrzewająca – 2 plastry
  • sałata masłowa – 4 liście
  • pomidor – 0,5 sztuki
  • masło – 2 łyżeczki
  • kiełki rzodkiewki – 1 garść.

Przygotowanie:

Bułkę posmaruj masłem, dodaj liście sałaty, plasterki szynki i pomidora. Na wierzch dodaj kiełki rzodkiewki. Jabłko zjedz do śniadania.

II śniadanie: Smoothie z bananem i burakiem, orzechy włoskie

Składniki:

  • orzechy włoskie – 10 g
  • banan – 1 sztuka
  • burak – 1 sztuka
  • jogurt naturalny – 5 łyżek
  • miód – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Buraka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia blendera dodaj buraka, obranego banana, jogurt naturalny i miód. Całość zblenduj na gładki koktajl. Zjedz z orzechami.


Imubion

Kompleksowe wsparcie układu odpornościowego. Zawiera kwas DHA z alg, olej z nasion czarnuszki, rutozyd oraz wit. D, B6 i selen.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Obiad: Jesienny gulasz z indyka z kaszą jaglaną

Przepis na 2 porcje (do zjedzenia 1 porcja)

Składniki:

  • kasza jaglana – 50 g
  • pierś z indyka – 300 g
  • bulion warzywny – 2 szklanki
  • papryka czerwona – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • papryczka chili czerwona – 0,25 sztuki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól – 2 szczypty
  • pieprz czarny – 3 szczypty
  • curry – 0,5 łyżeczki
  • papryka słodka w proszku – 0,5 łyżeczki
  • majeranek suszony – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso z indyka umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i przesmaż na nim mięso. Przygotowany gulasz podawaj z ugotowaną kaszą.

Podwieczorek: Brzoskwiniowy jogurt skyr z otrębami

Składniki:

  • skyr naturalny – 1 opakowanie
  • orzechy nerkowca – 1 łyżka
  • otręby owsiane – 2 łyżki
  • brzoskwinia – 2 sztuki.

Przygotowanie:

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki, pokrój w kostkę. Do miseczki przełóż jogurt, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.

Dieta na odporność: jadłospis tygodniowy; przepisy. Idealne na jesień i zimę! Co na odporność?

Kolacja: Grzanki z wędzonym łososiem i ogórkiem

Składniki:

  • chleb orkiszowy – 3 kromki
  • łosoś wędzony – 80 g
  • sałata lodowa – 3 liście
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • ogórek kiszony – 2 sztuki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1 szczypta.

Przygotowanie:

Każdą z kromek posmaruj cienko musztardą, przykryj sałatą, dodaj łososia, plastry ogórka. Posyp pieprzem.

DZIEŃ 4

Śniadanie: Ekspresowa granola z napojem roślinnym

Składniki:

  • napój owsiany (z dodatkiem wapnia) – 1 szklanka
  • płatki owsiane górskie – 4 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • jabłko – 1 sztuka
  • orzechy brazylijskie – 1 łyżka
  • winogrona – 0,5 garści
  • maliny – 1 garść.

Przygotowanie:

Płatki owsiane podpraż na suchej, rozgrzanej patelni. Pod koniec dodaj posiekane orzechy i szczyptę soli i praż jeszcze przez około minutę. Dodaj miód, wszystko dokładnie wymieszaj. Granolę przesyp do miski z napojem roślinnym i dodaj owoce: pokrojone w kostkę jabłko, maliny i winogrona.

II śniadanie: Bułka z serem i warzywami

Składniki:

  • bułka grahamka – 1 sztuka
  • masło – 1 łyżeczka
  • ser żółty – 1 plaster
  • pomidor – 2 plastry
  • ogórek kiszony – 2 plastry
  • szczypiorek – 1 łyżka
  • kiełki rzodkiewki – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Bułkę przekrój na pół. Każdą z połówek posmaruj masłem, wyłóż serem żółtym, dodaj plastry pomidora, ogórka, szczypiorek i na wierzch kiełki rzodkiewki.

Obiad: Dorsz w curry z warzywnymi frytkami i sosem czosnkowym

Składniki:

  • dorsz – 200 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 2 łyżki
  • przyprawa curry – 0,5 łyżeczki
  • sól – 4 szczypty
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • marchew – 1, 5 sztuki
  • burak – 1 sztuka
  • korzeń pietruszki – 0,5 sztuki
  • bazylia suszona – 0,5 łyżki
  • tymianek suszony – 0,5 łyżki
  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • płatki drożdżowe – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Wlej oliwę do miseczki, dodaj zioła wraz z solą. Do miseczki dodaj warzywa i obtocz je w przyprawach. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej frytki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz frytki przez około 40 minut. W międzyczasie przygotuj sos do frytek oraz rybę. Aby przygotować sos, wymieszaj jogurt z odrobiną oregano, płatków drożdżowych i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rybę umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mąkę wymieszaj z curry. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni (1 łyżka). Rybę obtocz w mieszance mąki i curry i smaż na oliwie z obu stron. Podawaj z frytkami i sosem.


Immucol 6

Naturalne składniki wspomagające odporność. Siła trzech ekstraktów roślinnych: z czarnego bzu, traganka i aronii oraz witaminy C.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Podwieczorek: Jesienna owsianka z syropem malinowym

Składniki:

  • mleko 2% – 0,75 szklanki
  • migdały – 5 sztuk
  • jeżyny – 0,5 garści
  • płatki owsiane górskie – 4 łyżki
  • erytrytol – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Płatki owsiane dodaj do garnka, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut. Część malin wrzuć do drugiego rondelka, zasyp erytrytolem i duś, aż puszczą sok. Gotową owsiankę dodaj do miseczki, posyp orzechami i malinami. Całość polej podduszonymi malinami.

Kolacja: Tortilla z serem feta i warzywami

Składniki:

  • tortilla z pełnego ziarna – 1 sztuka
  • pomidor malinowy – 0,5 sztuki
  • ogórek kiszony – 1 sztuka
  • cebula – 0,25 sztuki
  • ser feta – 30 g
  • wędlina z piersi z indyka – 2 plastry.

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Pomidora pokrój w kostkę, ogórka w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wędlinę pokrój w paski. Ser rozdrobnij. Placek tortilli podgrzej z obu stron na suchej patelni. Na ciepłym placku wyłóż warzywa z serem. Tortille zawiń w rulon i jeszcze chwilę podsmaż na patelni z obu stron, aby tortilla się nie rozpadała.

DZIEŃ 5

Śniadanie: Kanapka z twarożkiem z łososiem i koperkiem

Składniki:

  • ser twarogowy półtłusty – 60 g
  • jogurt grecki – 1 łyżka
  • bułka żytnia – 1 sztuka
  • łosoś wędzony – 2 plastry
  • koperek – 1 łyżka
  • pomidor malinowy – 0,5 sztuki
  • papryka czerwona – 0,5 sztuki
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • nasiona czarnuszki – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Do miseczki dodaj twaróg, posiekany koperek, jogurt, sól, pieprz i poszarpane kawałki łososia. Pastę dokładnie wymieszaj. Bułkę przekrój na pół i wyłóż przygotowaną pastą. Posyp czarnuszką. Warzywa pokrój w słupki i zjedz z kanapkami.

II śniadanie: Koktajl bananowo-kakaowy z makiem

Składniki:

  • mleko 2% tłuszczu – 0,75 szklanki
  • banan – 1 sztuka
  • siemię lniane – 1 łyżeczka
  • mak – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 2 sztuki
  • kakao (proszek bez dodatku cukru) – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Banana obierz ze skórki. Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładki koktajl.

Dieta na odporność: jadłospis tygodniowy; przepisy. Idealne na jesień i zimę! Co na odporność?

Obiad: Papryka faszerowana kasza gryczaną

Składniki:

  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • pierś z kurczaka – 40 g
  • kasza gryczana – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • cebula – 0,25 sztuki
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • ser mozzarella – 0,5 sztuki.

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i przyprawy. Gdy kurczak się usmaży, dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Górę papryki odetnij i wydrąż środek, pozbywając się pestek. Paprykę nadziej przygotowanym farszem i przykryj plastrami sera mozzarella. Tak przygotowaną paprykę włóż do naczynia do zapiekania, a do naczynia wlej bulion. Piecz paprykę przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Podwieczorek: Rozgrzewający żółty koktajl, gruszka

Składniki:

  • cynamon – 0,25 łyżeczki
  • imbir mielony – 0,25 łyżeczki
  • kardamon – 2 szczypty
  • kurkuma mielona – 0,25 łyżeczki
  • miód 1 łyżeczka
  • napój owsiany – 1 szklanka
  • gruszka – 1 sztuka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz gruszki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładki koktajl. Gruszkę zjedz.

Kolacja: Frittata z pomidorem i serem kozim

Składniki:

  • jajko – 3 sztuki
  • pomidor – 1 sztuka
  • cukinia – 0,5 sztuki
  • ser kozi twarogowy – 1 łyżka
  • cebula – 0,5 sztuki
  • szczypiorek – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • sól – 2 szczypty
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • rozmaryn suszony – 3 szczypty
  • tymianek suszony – 2 szczypty.

Przygotowanie:

Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem. W misce rozkłóć jajka, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wylej do natłuszczonej formy na tartę. Na jajka ułóż pokrojone warzywa i ser. Zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut.

DZIEŃ 6

Śniadanie: Kanapki z pastą z awokado z ogórkiem kiszonym, jabłko

Składniki:

  • awokado – 0,5 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • serek kanapkowy np. śmietankowy – 1, 5 łyżki
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • suszony pomidor – 3 sztuki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • bułka żytnia – 1 sztuka
  • ogórek kiszony – 1 sztuka
  • jabłko – 1 sztuka.

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wydrąż łyżką miąższ. Suszone pomidory posiekaj w kostkę. Przełóż awokado i pomidora do miseczki, dodaj serek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Całość wymieszaj. Bułkę przekrój na pół, wyłóż pastą. Na wierzch dodaj plastry ogórka. Jabłko zjedz do śniadania.


Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

II śniadanie: Kanapki z białym serem, orzechami i malinami

Składniki:

  • chleb żytni razowy – 2 kromki
  • ser twarogowy półtłusty – 30 g
  • masło – 1 łyżeczka
  • maliny – 1 garść
  • orzechy włoskie – 4 sztuki.

Przygotowanie:

Każdą z kromek posmaruj masłem. Ser pokrój w plastry i wyłóż na kanapki. Na wierzch dodaj maliny i posiekane orzechy.

Obiad: Grillowana pierś z kurczaka z majerankiem, warzywami i ryżem

Składniki:

  • pierś z kurczaka – 150 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 4 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól – 2 szczypty
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • papryka ostra w proszku – 0,5 łyżeczki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • cukinia – 0,5 sztuki
  • pieczarki – 5 sztuk
  • ryż brązowy – 50 g.

Przygotowanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz pieczarki pokrój w paski i posyp odrobiną soli. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ostrą paprykę i majeranek. Umyj mięso i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na patelnię grillową dodaj mięso oraz cukinię i pieczarki. Grilluj przez kilka minut. Mięso z warzywami podawaj z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek: Grzanki z owocowym twarożkiem

Składniki:

  • chleb razowy – 2 kromki
  • ser twarogowy chudy – 80 g
  • ser mascarpone – 0,5 łyżki
  • banan – 0,5 sztuki
  • cynamon – 2 szczypty
  • jabłko – 0,5 sztuki.

Przygotowanie:

Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Do miski dodaj twaróg, jabłko, banana oraz ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw cynamonem. Na kanapki wyłóż przygotowany twarożek. Pieczywo można wcześniej włożyć do tostera lub podgrzać na patelni.

Kolacja: Leczo z pieczarkami i papryką

Składniki:

  • chleb razowy
  • pomidor – 2 sztuki
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • papryczka chili suszona – 3 szczypty
  • cebula – 1 sztuka
  • oregano suszone – 2 łyżki
  • płatki drożdżowe – 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • pieczarki – 150 g.

Przygotowanie:

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w patelni, przesmaż cebulę i po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Duś aż pieczarki puszczą sok. Po kilku minutach dodaj pomidory. Cukinię umyj, obierz ze skórki (jeśli jest gruba) i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Dodaj cukinię i paprykę do garnka. Duś warzywa, aż będą miękkie. Dodaj koncentrat i dopraw do smaku solą, pieprzem, chili i oregano. Dodaj płatki drożdżowe. Zjedz z pieczywem.

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

DZIEŃ 7

Śniadanie: Twarogowe placki z musem jabłkowym

Składniki:

  • ser twarogowy półtłusty – 80 g
  • jajko – 2 sztuki
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 2 łyżki
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • jabłko – 1 sztuka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • erytrytol – 1 łyżeczka
  • mięta – 0,5 garści.

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Ser dodaj do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj ubite białka, mąkę i żółtka i całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż niewielkie placuszki z obu stron. Przygotuj mus. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj jabłka i odrobinę wody. Duś jabłka mieszając od czasu do czasu, aż się rozpadną. W razie potrzeby podlej wodą. Gdy powstanie mus, dodaj cynamon i erytrytol do smaku. Placuszki podawaj z musem, udekoruj listkami mięty.

II śniadanie: Jesienne smoothie bowl

Składniki:

  • banan – 1 sztuka
  • jogurt naturalny – 100 g
  • orzechy włoskie – 1 łyżka
  • płatki owsiane – 2 łyżki
  • purée z dyni – 0,25 szklanki
  • śliwki węgierki – 3 sztuki.

Przygotowanie:

Śliwki umyj, wyciągnij pestki i pokrój w kostkę. Banana obierz i pokrój w plasterki. W naczyniu blendera umieść połowę ilości banana, purée z dyni i jogurt. Całość zblenduj na gładki koktajl. Smoothie wlej do miseczki. Na wierzch ułóż plastry banana, pokrojone śliwki, posiekane orzechy oraz płatki owsiane.

Dieta na odporność: jadłospis tygodniowy; przepisy. Idealne na jesień i zimę! Co na odporność?

Obiad: Pieczone udko z dynią i ziemniakami

Składniki:

  • udko z kurczaka – 200 g
  • ziemniaki – 4 sztuki
  • dynia –150 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • rozmaryn świeży – 1 garść
  • sól – 2 szczypty
  • pieprz czarny – 4 szczypty
  • przyprawa curry – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dopraw solą. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso umyj i natrzyj oliwą oraz dopraw przyprawami: solą, pieprzem, rozmarynem i curry. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, połóż mięso i dynię oraz ziemniaki. Piecz przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Podwieczorek: Rozgrzewający krem z batatów z serem feta

Składniki:

  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • cebula – 0,5 sztuki
  • batat – 0,5 sztuki
  • marchew – 0,5 sztuki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • ser feta – 1 plaster
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • kurkuma mielona – 0,25 łyżeczki
  • pieprz cayenne – 2 szczypty
  • papryka słodka w proszku – 0,25 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • imbir mielony – 1 szczypta.

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej tłuszcz w garnku, przesmaż na nim cebulę. Dodaj pokrojone warzywa, przyprawy i chwilę je podsmaż. Wlej bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie całość zmiksuj na gładki krem. Podawaj z pokruszonym serem feta.

Kolacja: Serowe grzanki z warzywami

Składniki:

  • chleb razowy – 2 kromki
  • masło – 1,5 łyżki
  • natka pietruszki -1 łyżeczka
  • szczypiorek – 1 łyżka
  • czosnek – 0,5 ząbka
  • ser żółty – 2 plastry
  • papryka czerwona – 0,5 sztuki
  • ogórek – 0,5 sztuki.

Przygotowanie:

Masło umieść na chwilę w garnku z pokrojoną natką pietruszki. Poczekaj, aż się rozpuści, dodaj szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzanki polej masłem, posyp tartym serem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Warzywa umyj, pokrój w paski i zjedz z grzankami.


Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama