Ogórki szklarniowe, gruntowe i korniszony – czym się różnią?

Można powiedzieć, że… ogórek to ogórek. Jednak, gdy przyjrzeć się temu bliżej, okazuje się, że w sklepach i na targach dostępne są różne ogórki. Nie chodzi tu wyłącznie o to, że jedne są świeże, a inne przetworzone.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Ciekawostką jest, że na świecie istnieje około 50 gatunków ogórków! Najczęściej wymienia się 3 podstawowe grupy:

  • szklarniowe,
  • gruntowe,
  • korniszony.

Pierwsze z wymienionych mają gładką skórkę i nawet do 30 cm długości. Możesz kupić je w sklepie przez cały rok. Z kolei ogórki gruntowe są znacznie mniejsze. Mają maksymalnie 15 cm długości. Ich skórka jest szorstka, pokryta wypustkami. Doskonale nadają się do kiszenia. Ostatnia grupa to korniszony. Są to najmniejsze ogórki – do 6 cm długości. Najczęściej wykorzystuje się je do marynowania.

Właściwości ogórków, które zasługują na uwagę

Ile kalorii ma ogórek? Czy oprócz wody zawiera cenne dla zdrowia składniki? Zacznijmy od odpowiedzi na pierwsze pytanie.

Świeży ogórek gruntowy ma około 5 kcal w przeliczeniu na 100 gramów. Szklarniowy ma nieco wyższą kaloryczność (około 14 kcal na 100 gramów), ale wciąż są to niewielkie wartości. To oznacza, że możesz jeść zarówno ogórki gruntowe, jak i szklarniowe bez obaw o to, że znacznie zwiększą kaloryczność posiłku.

Ogórki: właściwości, kcal, składniki. Jakie ogórki są najzdrowsze?

Mała ilość kalorii wynika z tego, że ogórki charakteryzują się wysoką zawartością wody. Wynosi ona około 96%. Z jednej strony można to uznać za minus. Z drugiej strony warto pamiętać, że dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu to nie tylko picie płynów. Źródłem wody są także pokarmy stałe. Ogórek jest na tego świetnym przykładem. Warto włączyć go do diety w upalne dni (choć nie tylko).

Woda jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale to nie jedyny składnik ogórka, który zasługuje na uwagę. Do tej listy należy dodać również:

  • flawonoidy i garbniki, które wykazują działanie antyoksydacyjne i chronią organizm przed szkodliwym stresem oksydacyjnym;
  • chlorofil o potencjalnym działaniu przeciwnowotworowym;
  • potas, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i ciśnienie krwi, a także jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni (również mięśnia sercowego).

Ogórki zawierają również pewne ilości: beta-karotenu, witaminy C, witaminy K, wapnia oraz fosforu. Są to cenne składniki potrzebne m.in. do neutralizowania wolnych rodników, prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi i mineralizacji kości.


Fibrotin

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Uzupełnia niedobór witamin D₁, B₆, B₁₂ oraz kwasu foliowego.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Przepisy na ogórki

Z reguły jesz ogórki kanapkowe jako dodatek do pieczywa? A może by tak spróbować czegoś zupełnie innego? Sprawdź poniższe przepisy na sałatkę z ogórków, orzeźwiający koktajl i sałatkę na zimę w słoiku.

Ogórki: właściwości, kcal, składniki. Jakie ogórki są najzdrowsze?

Sałatka z ogórków w śródziemnomorskim stylu

Delikatny smak ogórków sprawia, że dobrze komponują się niemal z każdym składnikiem. Wykorzystaj to przy robieniu sałatek. Jeśli uwielbiasz kuchnię śródziemnomorską, poniższy przepis powinien przypaść Ci do gustu.

Składniki

  • ½ ogórka szklarniowego (lub 2-3 ogórki gruntowe);
  • 3 suszone pomidory odsączone z zalewy;
  • 1 łyżka czarnych oliwek bez pestek;
  • 2 plastry sera feta;
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwy extra virgin;
  • 1 garść rukoli;
  • ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Umyj, obierz i pokrój ogórki.
  2. Posiekaj suszone pomidory i oliwki.
  3. Pokrój ser feta w kostkę.
  4. Wymieszaj umytą sałatę z ogórkami, pomidorami, oliwkami, oliwą i ulubionymi przyprawami.
  5. Dodaj ser feta i ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Całość posyp nasionami słonecznika.

Orzeźwiający koktajl ogórkowo-miętowy

Delikatny i orzeźwiający smak ogórka doskonale sprawdza się w koktajlach. W upalne dni dobrym wyborem będzie ten z dodatkiem świeżych listków mięty.

Składniki

  • 250 g ogórków;
  • ½ szklanki świeżych listków mięty;
  • świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny (do smaku);
  • kostki lodu (do podania).

Sposób przygotowania

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć ogórki do naczynia blendera kielichowego i blenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dodaj świeże listki mięty i świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki.
  4. Gotowy koktajl podawaj z kostkami lodu. Jeśli chcesz, aby był trochę słodszy, dodaj odrobinę ksylitolu, erytrytolu lub stewii.
Ogórki: właściwości, kcal, składniki. Jakie ogórki są najzdrowsze?

Ogórkowa sałatka na zimę

Ogórek to warzywo, które warto jeść przez cały rok. Wiosną i latem królują lekkie sałatki i orzeźwiające koktajle. Z kolei zimą na stołach pojawiają się tzw. zapasy zimowe. Mogą być to nie tylko ogórki kiszone czy konserwowe, ale i sałatka zimowa z dodatkiem innych warzyw. Jak ją zrobić?

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych;
  • 1 kg marchewki;
  • 1 kg papryki;
  • 1 średniej wielkości cebula;
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • ½ pęczka koperku;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżka pieprzu czarnego;
  • 100 ml octu 10%;
  • 100 ml oleju.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj warzywa. Po tym jak je umyjesz, pokrój ogórki w plasterki, paprykę w cienkie paski, a obraną cebulę w półplasterki. Na końcu obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce.
  2. Wlej olej do małego garnka, dodaj ocet i ksylitol. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj do momentu, aż ksylitol się rozpuści.
  3. Kawałki warzyw włóż do słoików, a potem zalej je ciepłą zalewą przygotowaną z wody, octu i ksylitolu.
  4. Do każdego słoika dodaj sól, pieprz i posiekany koperek.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki. Zakręć słoiki z sałatką i odstaw na noc w chłodne miejsce.

Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Powyższe pomysły to dowód na to, że ogórki sprawdzają się nie tylko jako dodatek do kanapek. Wykorzystaj to, że mają delikatny smak i łącz je z różnymi produktami. Przekonasz się, jak w prosty sposób można przygotować z nich zdrowe posiłki na każdą porę roku.


Źródła:

  • Berg J. A., Appiano M., Bijsterbosch G. et al. Functional characterization of cucumber (Cucumis sativus L.) Clade V MLO genes. BMC plant biology, 2017, 17(1), s. 80.
  • Staub J.E., Robbins D.M.D., Wehner T.C. Cucumber. Vegetables, 1, s. 241-282.