Dieta śródziemnomorska: zasady

Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jeden z najzdrowszych modeli żywieniowych na świecie. Tym samym nie dziwi, że ma licznych zwolenników oraz propagatorów, a ich opinie znajdują odzwierciedlenie w wielu badaniach naukowych.

Główne założenia diety śródziemnomorskiej to:

  • bazowanie przede wszystkim na dużej ilości pokarmów roślinnych (zbożach, warzywach, owocach, strączkach, nasionach, orzechach i pestkach),
  • spożywanie wysokiej jakości oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu,
  • spożywanie dużych ilości ryb i owoców morza,
  • ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie mięsa (zwłaszcza czerwonego),
  • umiarkowane spożywanie jaj oraz nabiału o niskiej zawartości tłuszczu,
  • umiarkowane spożywanie alkoholu.

Każdy posiłek zgody z zasadami diety śródziemnomorskiej powinien zawierać warzywa, owoce oraz produkty zbożowe, uzupełnione innymi pokarmami roślinnymi, nabiałem lub zdrowymi źródłami białka.

Komponowanie posiłków zgodnych z jej założeniami nie jest trudne ani uciążliwe i może być świetną zabawą. Jeśli jednak dieta śródziemnomorska to dla Ciebie coś nowego, przygotowałam jadłospis, który będzie dobrą podpowiedzią na początek.

Dieta śródziemnomorska – przepisy na śniadanie

Dieta śródziemnomorska nie wymaga stosowania egzotycznych, trudno dostępnych na polskim rynku składników. Z łatwością wprowadzisz te posiłki do swojego codziennego menu.

Jajecznica z suszonymi pomidorami

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż do zeszklenia pół pokrojonej w kostkę cebuli. Dorzuć kilka pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów. Przygotuj jajecznicę zgodnie ze swoimi preferencjami i zapotrzebowaniem kalorycznym (z jednego lub dwóch jaj z wolnego wybiegu). Dodaj sól, pieprz oraz suszoną bazylię i oregano. Podawaj z pieczywem żytnim i pokrojoną w słupki czerwoną papryką.

Malinowa jaglanka

Szklankę kaszy jaglanej przepłucz zimną wodą. Następnie zalej mlekiem migdałowym w stosunku 1:2 (z przewagą mleka). Zamieszaj. Dodaj garść płatków migdałowych i malin (mogą być mrożone). Gotuj na średnim ogniu tak długo, aż jaglanka wchłonie całe mleko. Podawaj ze świeżymi owocami.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dieta śródziemnomorska – pomysły na drugie śniadanie

Drugie śniadanie powinno być lekkie i niezbyt kaloryczne, ale jednocześnie dodawać energii na kolejne godziny dnia. Dobrze jest zjeść o tej porze owoce, garść różnych orzechów, jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu czy pokrojone w słupki warzywa z hummusem lub pastą z warzyw.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska – jadłospis na obiad

Jadłospis oparty na zasadach diety śródziemnomorskiej daje niezliczone możliwości interpretacji. Możesz w nim bazować na prostych posiłkach takich jak sałatki lub tworzyć nieco bardziej skomplikowane dania złożone z wielu produktów. Pamiętaj jedynie o konieczność ograniczenia soli na rzecz całej gamy ziołowych przypraw: bazylii, oregano, tymianku, czosnku i innych.

Łosoś z warzywami

Łososia (najlepiej pacyficznego) przyrządź na patelni grillowej w towarzystwie pieprzu cytrynowego i ziół. W międzyczasie ugotuj ziemniaki i zieloną fasolkę szparagową. Całość podawaj po polaniu łyżką oliwy z oliwek.

Szaszłyki z lekką sałatką

Umyj liście rukoli i wsyp do miski. Dorzuć pokrojonego dowolnie pomidora, paprykę, czarne oliwki i posyp pestkami słonecznika. Przygotuj ulubiony dressing bazujący na oliwie z oliwek i polej całość. W międzyczasie upiecz pokrojone w kostkę kawałki piersi z kurczaka i kilka pieczarek. Przygotuj szaszłyki na długich wykałaczkach w kolejności: pomidorek koktajlowy, kurczak, pieczarka. Podawaj razem z przyrządzoną wcześniej sałatką.

Dieta śródziemnomorska – przepisy na kolację

Kolacja zgodna z zasadami diety śródziemnomorskiej powinna być lekka, ale równie pełnowartościowa, co poprzednie posiłki w ciągu dnia.

Włoska sałatka caprese

Mozzarellę i pomidora pokrój w plastry. Ułóż na talerzu naprzemiennie. Dodaj kilka oliwek i polej delikatnie oliwą z oliwek. Przyozdób listkami świeżej bazylii. Podawaj z pieczywem żytnim.

Kasza bulgur z fetą i warzywami

Szklankę kaszy bulgur ugotuj zgodnie z informacjami zamieszczonymi na opakowaniu. Dodaj pokrojoną w kostkę połowę czerwonej papryki, kilka czarnych oliwek i ⅓ kostki sera feta pokrojonego w kostkę. Przed podaniem polej łyżką oliwy z oliwek.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama