Czym jest Hashimoto i jak się objawia?

Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Określenie „auto” nie jest tu przypadkowe. Oznacza, że układ immunologiczny atakuje tarczycę, doprowadzając do jej wyniszczenia.


Fibrotin

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego. Uzupełnia niedobór witamin D₁, B₆, B₁₂ oraz kwasu foliowego.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Obecnie choroba Hashimoto uznawana jest za główną przyczynę niedoczynności tarczycy. Co więcej, może występować z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym np. cukrzycą typu 1. i reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).

Wśród przyczyn choroby Hashimoto wymienia się czynniki genetyczne i środowiskowe. Zaobserwowano, że częściej cierpią na nią kobiety.

Jak objawia się autoimmunologiczne zapalenie tarczycy? Do najczęstszych objawów należą: spowolnienie psychoruchowe, wzrost masy ciała, zaparcia, suchość skóry, nadmierne wypadanie włosów oraz ciągłe uczucie zimna.

W leczeniu choroby Hashimoto stosuje się farmakoterapię. Chorzy przyjmują hormony lewotyroksyny. Jednak powinni pamiętać o tym, że terapia nie ogranicza się do zażywania leków. Zdrowy styl życia (w tym odpowiednio zbilansowana dieta przy Hashimoto) wspomagają proces leczenia.

Hashimoto: dieta i produkty zakazane. Przykładowy jadłospis i zalecenia przy Hashimoto

Hashimoto – najważniejsze zasady diety wspomagającej proces leczenia

Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na Hashimoto? Tak naprawdę nie różni się w znacznym stopniu od tej, którą określa się mianem zdrowej diety. Z tą różnicą, że należy położyć duży nacisk na:

  • odpowiednią podaż produktów wykazujących potencjał antyzapalny (należą do nich m.in. te obfitujące w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę C i E, cynk, selen);
  • właściwą ilość produktów bogatych w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania gruczołu tarczowego i produkcji hormonów tarczycy (są to: jod, cynk, selen, żelazo, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty, witamina D);
  • możliwość współwystępowania celiakii i nietolerancji laktozy (zaleca się, aby najpierw wykonać badania, a dopiero później wykluczyć produkty zawierające gluten i laktozę z diety);
  • ilość i sposób obróbki produktów zawierających goitrogeny (są to substancje wolotwórcze – ich nadmiar w diecie może zaszkodzić osobie z chorobą Hashimoto);

W przebiegu choroby Hashimoto obserwuje się również problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. W związku z tym należy położyć duży nacisk na dobór odpowiedniej kaloryczności diety i połączenie jej z regularną aktywnością fizyczną (dostosowaną do stanu zdrowia).

Nie należy od razu sięgać po mocno restrykcyjne diety typu 700, 800 czy 1000 kcal. Lepszym rozwiązaniem jest obliczenie podstawowej i całkowitej przemiany materii, a następnie zaplanowanie deficytu kalorycznego. Z reguły zaleca się, aby umożliwiał on redukcję masy ciała na poziomie 0,5-1 kg tygodniowo.

Dieta Hashimoto – produkty zakazane i zalecane

Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie przy Hashimoto, a których lepiej unikać?

Produkty zalecane przy Hashimoto


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

  • Tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, sardynki);
  • oleje roślinne;
  • orzechy (w tym orzechy włoskie bogate w kwasy omega-3 oraz brazylijskie będące dobrym źródłem selenu);
  • pestki i nasiona (np. siemię lniane, nasiona chia);
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (po zdiagnozowaniu celiakii lub nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten należy wybierać produkty bezglutenowe np. z mąki gryczanej, jaglanej, ryżowej);
  • nasiona roślin strączkowych;
  • chude gatunki mięsa;
  • fermentowane produkty mleczne (przy dobrej tolerancji laktozy);
  • różnokolorowe, sezonowe warzywa i owoce.
Hashimoto: dieta i produkty zakazane. Przykładowy jadłospis i zalecenia przy Hashimoto

Z kolei niezalecane są produkty o wysokim stopniu przetworzenia z dodatkiem cukru, dużej ilości soli, sztucznych dodatków do żywności. Niewskazane są także te, które zawierają sporo goitrogenów. Jednak w tym przypadku pojawia się jedno „ale”.

Fakt, że w danych produktach występują substancje wolotwórcze, nie oznacza, że należy je wyeliminować z diety. Szczególnie że mowa o tych, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą (dużą ilość goitrogenów zawierają m.in. szpinak, brokuły, brukselka, jarmuż).

W takim razie co zrobić, aby nie narażać się na szkodliwe działanie goitrogenów? Należy zachować umiar w spożywaniu produktów, które są ich źródłem oraz zadbać o odpowiedni sposób przygotowania. Gotowanie czy duszenie (najlepiej w otwartym naczyniu) pomaga pozbyć się pewnej ilości szkodliwych substancji.

Dieta Hashimoto – przykładowy jadłospis

Zastanawiasz się, jak powinien wyglądać jadłospis dla osoby chorej na Hashimoto? Oto kilka pomysłów, które możesz wykorzystać do stworzenia własnych posiłków.

  • Śniadanie: chleb żytni na zakwasie (lub bezglutenowy chleb z ziarnami) z domową pastą z makreli, sałatą i ogórkiem kiszonym.
  • II śniadanie: jaglanka na mleku roślinnym z dodatkiem truskawek i nasion chia.
  • Obiad: ryż brązowy z warzywami i indykiem.
  • Kolacja: zupa krem z cukinii posypana natką pietruszki i pestkami dyni.

Dieta przy Hashimoto może być pyszna i urozmaicona. Nie musi być restrykcyjna, aby przyniosła pozytywne efekty w postaci lepszego samopoczucia i prawidłowej masy ciała.


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Lachowicz, Katarzyna, et al. „Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto”. Kosmos 68.2 (2019): 201-214.
  • Ozkan C, Yetkin I. Coeliac disease and autoimmune thyroid diseases. Med-Science, 2016, 5, 1055–1058.
  • Rungapamestry V. et al., Effect of cooking brassica vegetables on the subsequent hydrolysis and metabolic fate of glucosinolates, The Procedings of Nutrition Society, 2007, 66 (1).