Laktistim

Wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Rosół na infekcje – czy ma działanie lecznicze?

Rosół jest łatwy w przygotowaniu i jest określany jako zdrowy i smaczny. Stanowi bazę wielu dań i często gości na stołach w wielu domach i restauracjach. W Azji od dawna stosowany jest jako sposób na zwiększenie odporności i zwalczanie zmęczenia. Czy pomoże on jednak w walce z infekcją?

Spożywanie rosołu w trakcie infekcji może wiązać się z pewnymi zaletami. Po pierwsze, często infekcjom towarzyszy brak apetytu, a rosół jest bardzo chętnie spożywany przez dzieci i osoby dorosłe – nawet w przypadku braku apetytu. Z pewnością będzie to pomocne w nawadnianiu organizmu w trakcie przeziębienia czy grypy. Co więcej, spożywanie gorącego bulionu wiąże się z wdychaniem unoszącej się nad talerzem pary, która może pomóc w rozrzedzeniu wydzieliny z górnych dróg oddechowych1.

Jaki preparat do nebulizacji wybrać? Sprawdź w naszej ankiecie!
Wskaż objaw, a my podpowiemy, co przyniesie Ci ulgę!

Do rosołu często dodaje się przeróżne warzywa: seler, korzeń i natkę pietruszki, cebulę, marchew, grzyby czy pasternak. Warzywa te wykazują właściwości antyoksydacyjne, co może być pomocne w walce z infekcją. W pewnym badaniu porównano rosół z 13 innymi zupami w kontekście chemotaksji neutrofilów – migracji krwinek białych, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu. Badanie wykazało, że rosół silnej hamował ruch neutrofilów w porównaniu do pozostałych zup. Łagodny efekt przeciwzapalny może być jednym z mechanizmów, dzięki któremu rosół może łagodzić objawowe infekcje górnych dróg oddechowych. Potrzeba jednak więcej lepiej zaprojektowanych badań, by móc ocenić, jakie konkretnie składniki rosołu były odpowiedzialne za hamowanie ruchu neutrofilów2.

Nie istnieją jednak dowody naukowe, które wskazywałyby, iż rosół mógłby skracać czas trwania przeziębienia czy grypy. Z pewnością nie ma przeciwwskazań, aby podawać go chorym, jednak nie powinniśmy traktować go jako dania leczniczego.

Należy także pamiętać, że tłuste rosoły nie będą należały do dań lekkostrawnych, a właśnie takie zalecane są w trakcie trwania infekcji. Lepszym wyborem będą zatem rosół na mięsie z kurczaka, indyka czy cielęciny.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Rosół na przeziębienie i grypę – kiedy pomoże?

Wiadomo, iż picie gorących płynów ma wpływ na zwiększoną prędkość przemieszczania się śluzu nosowego oraz usprawnienie działania rzęsek, które biorą udział w zapobieganiu przemieszczania się patogenów do dróg oddechowych. Ciekawym badaniem, choć już dość starym (z 1978 r.), jest badanie, w którym u 15 badanych ochotników zmierzono opór przepływu powietrza przez nozdrza przed, 5 oraz 30 minut po spożyciu gorącego rosołu, a także zimnej i gorącej wody. Okazało się, że najlepszy wpływ na  transport śluzowo-rzęskowy i udrażnianie dróg oddechowych miał właśnie rosół, a nie ciepła lub zimna woda2.

Rosół na przeziębienie i grypę? Tak fakty mieszają się z mitami. Dietetyk wyjaśnia

Ból brzucha, biegunka, wymioty – czy wtedy warto sięgać po rosół?

W przypadku niektórych infekcji może nam towarzyszyć także ból brzucha, biegunka czy wymioty. Czy wtedy warto również sięgać po rosół? Niekoniecznie. Na pewno nie powinien być on traktowany jako główny sposób na nawadnianie organizmu. Gorące płyny mogą nasilać wymioty, a dodatkowo duża zawartość tłuszczu i soli sprawia, że rosół jest płynem hiperosmotycznym i może sprzyjać odwodnieniu czy nasilać biegunki.


Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Rosół może być dobrym pomysłem na posiłek podczas grypy czy przeziębienia. Nie potwierdzono jednak, aby miał jakieś właściwości lecznicze czy też skracał czas trwania infekcji. Z pewnością będzie on miał wpływ na udrażnianie dróg oddechowych i nawadnianie organizmu. Należy jednak pamiętać, że lepiej unikać spożywania rosołu podczas wymiotów czy biegunek.


Źródła:

  1. Rennard B.O i wsp.:Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000;118(4):1150-1157.
  2. Saketkhoo K. A. i wsp.: Effects of drinking hot water, cold water, and chicken soup on nasal mucus velocity and nasal airflow resistance. Chest, 1978l; 74(4):408-410.