Mantusil

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera Miód Manuka uzyskiwany z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Podstawowe założenia diety przy grypie i przeziębieniu

Odpowiednio zbilansowana dieta to taka, która dostarcza do organizmu wszystkie składniki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie w stanach obniżonej odporności organizmu warto zadbać o zwiększenie podaży składników, które będą wspierały układ immunologiczny, a więc: witaminy C, witaminy A, witaminy D, witaminy E, witamin z grupy B, a także cynku, selenu i żelaza1.

Dieta przy przeziębieniu i grypie – jaka sprawdzi się najlepiej?

Nie istnieje jakiś jeden, konkretny model żywienia, który sprawdzi się przy grypie i przeziębieniu. Podczas choroby infekcyjnej przebiegającej z gorączką dobrze sprawdzą się posiłki o charakterze lekkostrawnym, najlepiej podawane częściej, w mniejszych porcjach. W okresie przeziębienia organizm potrzebuje energii na walkę z infekcją. Jedzenie lekkostrawne może pomóc zaoszczędzić energię na walkę z chorobą.

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Warto trzymać się kilku ważnych zaleceń, które mogą wspomóc organizm podczas choroby. Sprawdź, co jeść, a czego unikać podczas infekcji.

  • Zadbaj o odpowiednie nawodnienie, szczególnie jeśli chorobie towarzyszy gorączka. Warto pić dużo płynów, takich jak woda, herbaty ziołowe, wywar z kawałków imbiru, napary herbaty z cytryną, imbirem, goździkami czy rosół. Dobrze sprawdzą się także soki, najlepiej świeżo wyciskane, z miąższem. Właściwe nawodnienie organizmu pomaga nawilżyć błony śluzowe i łagodzi objawy bólu gardła.
  • Spożywaj produkty bogate w witaminę C – jest znana ze swojego korzystnego wpływu na układ odpornościowy. Warto więc spożywać owoce i warzywa bogate w witaminę C, takie jak: pomarańcze, cytryny, kiwi, truskawki, papryka czerwona i brokuły.
  • Dbaj o podaż witaminy A. Jej niedobór przyczynia się do zaburzenia funkcji układu odpornościowego, a w konsekwencji zwiększonej zachorowalności na choroby zakaźne. Do produktów bogatych w witaminę A zaliczamy produkty pochodzenia zwierzęcego zawierające retinol m.in.: podroby, jaja, masło, sery dojrzewające oraz niektóre gatunki ryb morskich. Z kolei prowitamina A występuje głównie w marchwi, szpinaku, natce pietruszki, boćwinie, czerwonej papryce, brzoskwiniach i morelach.
  • Pamiętaj o spożyciu warzyw, które stanowią źródło błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Spożycie warzyw i owoców powinno wynosić  400 g. Należy pamiętać o ich różnorodnym spożyciu w ciągu dnia. Podczas choroby dobrze sprawdzą się warzywa gotowane.
  • Jedz ciepłe i rozgrzewające potrawy: ciepłe zupy, herbaty i inne napary. Mogą pomóc w rozgrzaniu organizmu i złagodzeniu objawów przeziębienia.
  • Spożywaj białko i produkty bogate w cynk. Białko jest ważne dla regeneracji organizmu, a cynk może pomóc w skróceniu czasu trwania przeziębienia. Chude mięso, drób, ryby i orzechy to dobre źródła białka i cynku. Warto sięgać także po niskotłuszczowe produkty mleczne, ryby morskie oraz nasiona roślin strączkowych.
  • Sięgaj po produkty zbożowe z pełnego ziarna – gruboziarniste kasze, ciemne pieczywo, ryż pełnoziarnisty, pełnoziarniste makarony – stanowią znaczne źródło żelaza czy cynku.
  • Zadbaj o wypoczynek, wysypiaj się.
Dieta przy grypie i przeziębieniu. Zobacz, co postawi Cię na nogi! Dietetyk radzi

Dieta przy grypie i przeziębieniu – czego unikać?

Podczas infekcji zaleca się ograniczenie spożycia produktów ciężkostrawnych, długo zalegających w żołądku, a także produktów wysokoprzetworzonych, bogatych  w cukry proste. Fast foody, słodycze i napoje gazowane mogą obniżać odporność organizmu, dlatego warto unikać ich podczas grypy i przeziębienia (a najlepiej cały czas).

Dieta przy jelitówce – co jeść?

Grypa żołądkowa, nazywana także jelitówką, to ostre nieżyty żołądkowo-jelitowe, które najczęściej dotykają dzieci, a często nawet całe rodziny. Przyczyną jelitówki jest zakażenie przewodu pokarmowego najczęściej przez wirusy (np. adenowirusy, norowirusy, rotawirusy), rzadziej bakterie czy pasożyty. Przy biegunce i wymiotach u dziecka, kluczowe jest odpowiednie postępowanie, które może uchronić dziecko od hospitalizacji. Podstawą przy jelitówce jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Najlepiej sięgnąć wtedy po doustne roztwory nawadniające (oral rehydration solutions – ORS) tzw. elektrolity. Płyny należy podawać małymi porcjami, najlepiej chłodne.

Dieta przy jelitówce powinna być lekkostrawna. W czasie intensywnych biegunek lub wymiotów dobrze jest powstrzymać się od podawania jedzenia. Kluczowe będzie wtedy nawadnianie organizmu. Należy jednak jak najszybciej starać się powrócić do normalnego żywienia. Najczęściej następuje to wtedy, gdy pojawi się apetyt.

Zdrowe Rozwiązania
dla Twojego nosa:
reklama

Dieta przy grypie i przeziębieniu – podsumowanie

Należy pamiętać, że dieta może pomóc w łagodzeniu objawów grypy czy przeziębienia, ale nie zastąpi leczenia farmakologicznego, jeśli jest konieczne. Jeśli objawy przeziębienia, grypy są ciężkie lub trwają dłużej niż kilka dni, skonsultuj się z lekarzem. Dieta to niewątpliwie ważny element procesu zdrowienia, ale nie zastąpi odpowiedniego leczenia.

Warto jednak dbać o swoją odporność na co dzień. Sprawdź przykładową tygodniową dietę wspierającą odporność na Zdrowych Rozwiązaniach.

Zdrowe Rozwiązania
na gardło:
reklama

Źródła:

  1. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., WPŁYW SPOSOBU ODŻYWIANIA NA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY. IMMUNOMODULACYJNE DZIAŁANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ORAZ PRZECIWUTLENIACZY. Nowiny Lekarskie. 2013, 82, 3, 222–231.
  2. Takkouche B. i wsp.:Intake of vitamin C and zinc and risk of common cold: a cohort study. Epidemiology. 2002, 13(1), 38-44.