Czy rzodkiewka jest zdrowa?

Dietetycy podkreślają, że warzywa powinny być bazą zdrowej diety. Jednak czy wszystkie? Jak to wygląda w przypadku rzodkiewki?

Rzodkiewka – kcal

Jedna rzodkiewka, która waży około 15 gramów ma… 3 kcal! To pokazuje, że jej dodatek praktycznie nie wpływa na kaloryczność posiłku. Za to może wzbogacić go w cenne dla zdrowia składniki. Jakie?

Wartości odżywcze rzodkiewki

Rzodkiewka zawiera śladowe ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Nie można jednak powiedzieć, że jest małowartościowa. Wręcz przeciwnie – stanowi bogactwo cennych dla zdrowia związków o właściwościach antyoksydacyjnych, witamin i składników mineralnych.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

W rzodkiewce znajdują się m.in. 3 wyjątkowe związki zaliczane do karotenoidów:

  • beta-karoten (czyli prowitamina A),
  • zeaksantyna,
  • luteina.

Są cenione za to, że wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. Ich nadmiar (spowodowany m.in. niezdrową dietą, siedzącym trybem życia, paleniem papierosów, przebywaniem w zanieczyszczonym środowisku) przyspiesza proces starzenia i zwiększa ryzyko chorób. Ponadto karotenoidy to związki, które zasługują na uwagę ze względu na to, że wywierają pozytywny wpływ na narząd wzroku.

Rzodkiewki są również dobrym źródłem witaminy C. Podobnie jak karotenoidy wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Ponadto jest niezbędna do: syntezy kolagenu, sprawnej pracy układu odpornościowego i wchłaniania żelaza niehemowego.

Warto wspomnieć nie tylko o witaminach, ale i składnikach mineralnych. Rzodkiewki są źródłem potasu. Jest on potrzebny do zachowania równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej, a także prawidłowego funkcjonowania mięśni. Odgrywa również ważną rolę w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Rzodkiewka: kcal, właściwości, witaminy. Ile kalorii mają rzodkiewki?

Rzodkiewka – przepisy na lekkie i zdrowe dania

Rzodkiewki są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, a także domowego twarożku. Oto kilka pomysłów na proste, lekkie i zdrowe dania z tego popularnego warzywa.

Domowy twarożek z dodatkiem rzodkiewki

Znudziły Ci się kanapki z szynką i serem żółtym? Domowy twarożek będzie dobrą alternatywą!

Składniki:

  • 100 g kostki sera twarogowego (chudego lub półtłustego),
  • 2 rzodkiewki,
  • ogórek,
  • łyżka szczypiorku,
  • łyżka oleju roślinnego (np. oliwy z oliwek, oleju lnianego),
  • ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

  • umyj i obierz ogórka;
  • pokrój warzywa według uznania;
  • rozgnieć ser twarogowy za pomocą widelca;
  • dodaj warzywa, olej lniany i przyprawy do sera twarogowego;
  • wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
  • na koniec posyp całość szczypiorkiem.
Rzodkiewka: kcal, właściwości, witaminy. Ile kalorii mają rzodkiewki?

Sałatka ziemniaczano-rzodkiewkowa z dodatkiem curry

Szukasz pomysłu na sałatkę z pysznych, sezonowych produktów? Poniższy przepis pozwoli Ci wykorzystać potencjał rzodkiewki i młodych ziemniaczków.

Składniki:

  • 2 młode ziemniaczki (średniej wielkości);
  • 2 rzodkiewki;
  • ogórek kiszony;
  • łyżka koperku;
  • łyżka oleju roślinnego;
  • łyżeczka musztardy;
  • łyżeczka jogurtu naturalnego;
  • sok z cytryny, curry i ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

  • ziemniaki ugotuj w łupinach i ostudź (możesz to zrobić dzień wcześniej);
  • pokrój ziemniaki, rzodkiewki i ogórka w plasterki;
  • wymieszaj olej z musztardą, jogurtem i przyprawami, a następnie dodaj do pozostałych składników i wymieszaj;
  • gotową sałatkę posyp posiekanym koperkiem.

Co zrobić z liśćmi rzodkiewki? Nie wyrzucaj ich do kosza! Możesz przygotować z nich oryginalne pesto. Wystarczy, że zblendujesz je z olejem roślinnym, ząbkiem czosnku, orzechami i ulubionymi przyprawami.

Odpowiedź na pytanie o to, czy rzodkiewka jest zdrowa, nie może być inna niż: tak! Jest niskokaloryczna, bogata w antyoksydanty i potas. Do tego świetnie nadaje się do przygotowania różnych potraw. W związku z tym nie powinno być problemu z włączeniem jej do codziennego jadłospisu.


Heliprox

Suplement diety stanowiący unikalne połączenie inaktywowanych bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri DSM 17648) z cynkiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Baran, Agnieszka and Czesława Jasiewicz. „Zawartość wybranych składników mineralnych w rzodkiewce zakupionej na placach targowych Krakowa”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44.1 (2011): 25-31.
  • Gryszczyńska, Agnieszka, Bogna Gryszczyńska, and Bogna Opala. „Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki”. (2011).