Szparagi zielone i białe – czy różnią się tylko kolorem?

W sklepach i na straganach kupisz białe i zielone szparagi (istnieją również fioletowe, ale są rzadziej spotykane). Odróżnia je nie tylko kolor.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Szparagi zielone – łatwe w przygotowaniu, bogate w foliany

Szparagi zielone zawdzięczają swój kolor temu, że dojrzewają w promieniach słońca (w przeciwieństwie do szparagów białych, które są uprawiane pod ziemią). Pod wpływem działania promieni słonecznych wytwarzają zielony barwnik, czyli chlorofil.

Zagadka koloru została rozwiązana, a co z wartością odżywczą? Zielone szparagi są niskokaloryczne – 100 g dostarcza około 21 kcal. Możesz bez obaw wprowadzić je do diety odchudzającej. Świetnie sprawdzają się jako baza zupy kremu albo dodatek do sałatek warzywnych, makaronów pełnoziarnistych czy ryżu.

Jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych, wygląda ona następująco (wartości zostały podane w przeliczeniu na 100 g produktu):

  • białko: 1,9 g;
  • węglowodany: 2,2 g;
  • tłuszcze: 0,2 g;
  • błonnik pokarmowy: 1,5 g;

Co więcej, zielone szparagi są dobrym źródłem folianów. Odgrywają one szczególnie ważną rolę w diecie kobiet planujących ciążę i ciężarnych, ponieważ zmniejszają ryzyko wad cewy nerwowej.

Szparagi o zielonym kolorze mają jeszcze jedną istotną zaletę. Są łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.

szparagi

Szparagi białe – delikatne w smaku

Uprawa szparagów białych wygląda nieco inaczej. Nie dojrzewają w promieniach słońca, ponieważ są przysypywane ziemią. To sprawia, że nie mają charakterystycznego, zielonego koloru.

Od zielonych szparagów odróżnia je również smak. Jest zdecydowanie delikatniejszy.

Kolejna różnica kryje się w sposobie przygotowania. Białe szparagi są nieco grubsze od zielonych, dlatego trzeba je przyciąć (mniej więcej na ⅔ wysokości). Poza tym nie wystarczy ich tylko umyć. Białe szparagi należy obrać za pomocą obieraczki.

Pozostaje jeszcze kwestia wartości odżywczej. Kaloryczność szparagów zielonych i białych jest niemal identyczna. Z kolei zawartość składników odżywczych (w przeliczeniu na 100 g) w przypadku białych szparagów wygląda następująco:

  • białko: 1 g;
  • węglowodany: 3 g;
  • tłuszcze: 0 g;
  • błonnik pokarmowy: 1 g.

Jak widać, nie są to zbyt duże różnice. Przy wyborze konkretnych szparagów pozostaje nam kierować się ich smakiem oraz sposobem przygotowania.

szparagi: właściwości, kcal, przepisy

6 argumentów przemawiających za tym, że warto jeść szparagi

Dlaczego warto jeść szparagi? Oto 6 argumentów, które są odpowiedzią na to pytanie.

  • Niska kaloryczność, która sprawia, że szparagi nie zaburzają diety odchudzającej (pod warunkiem że nie polewasz ich dużą ilością masła czy bułki tartej).
  • Flawonoidy – a konkretnie kwercetyna i rutyna. Są to związki, które wykazują właściwości antybakteryjne i przeciwnowotworowe.
  • Kwas ferulowy, czyli związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
  • Sterole, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu).
  • Witaminy i składniki mineralne – oprócz wspomnianych folianów, szparagi stanowią źródło: witaminy C, beta-karotenu (czyli prowitaminy A), witaminy E, potasu, fosforu i wapnia.
  • Szerokie zastosowanie kulinarne – zarówno szparagi białe, jak i zielone doskonale komponują się z innymi warzywami, a także mięsem, rybami czy jajkami. Możesz użyć ich do przygotowania zupy, sałatki, zapiekanki, risotto czy omletu.

Pamiętaj, że zawartość cennych składników zależy od różnych czynników. Wpływa na nią m.in. sposób uprawy i proces dojrzewania.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Jak gotować szparagi? Praktyczne wskazówki i przepisy

Szparagi zielone wystarczy dokładnie umyć i pozbawić je zdrewniałych części. Później pozostaje już tylko pokroić je według uznania lub zostawić w całości i wrzucić do piekarnika, garnka lub na patelnię.

W przypadku szparagów białych jest to trochę bardziej skomplikowane. Jak zrobić szparagi białe? Należy je obrać (zaczynając od główki) za pomocą małego nożyka lub obieraczki do warzyw i usunąć twarde części. Następnie wstawić pionowo do wysokiego garnka (w sprzedaży dostępne są specjalne garnki ułatwiające gotowanie szparagów) i zalać wodą – tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię.

Szparagi zielone gotuje się krócej – mniej więcej 3-4 minuty. Białe – około 7 minut.

szparagi: przepisy. Jak gotować szparagi?

Szparagi – przepis na zupę

Co powiesz na zupę szparagową z dodatkiem młodych ziemniaków i koperku? To pomysł na lekkie, pyszne i zdrowe danie, które możesz zaserwować na obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego;
  • 500 g zielonych szparagów;
  • 1 kg młodych ziemniaków;
  • pęczek koperku;
  • łyżka oliwy z oliwek;
  • ½ główki czosnku;
  • szczypta soli do smaku;

Sposób przygotowania:

  • rozgrzej patelnię i wlej łyżkę oliwy z oliwek;
  • obierz i posiekaj czosnek, a potem wrzuć go na patelnię (uważaj, żeby się nie zarumienił, bo zrobi się gorzki);
  • umyj szparagi, pozbaw je zdrewniałych części, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do czosnku;
  • po około 10 minutach przełóż szparagi i czosnek z patelni do garnka, w którym gotuje się bulion;
  • zupę gotuj kilka minut na małej mocy palnika;
  • w drugim garnku ugotuj młode ziemniaki;
  • gotową zupą podaj z ziemniakami i posiekanym koperkiem;

Sałatka grecka w nowej odsłonie

Uwielbiasz sałatkę grecką? Przedstawiamy Ci zupełnie nową odsłonę tego popularnego dania!

Składniki:

  • 250 g pomidorków koktajlowych;
  • 1 główka sałaty lodowej;
  • 2 łyżki czarnych oliwek;
  • 200 g sera feta;
  • 1 papryka;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy do smaku (np. oregano, bazylia).

Sposób przygotowania:

  • warzywa umyj i pokrój według uznania;
  • szparagi umyj, pozbaw zdrewniałych części, a potem pokrój na mniejsze kawałki;
  • ser feta pokrój w kostkę, posiekaj sałatkę i oliwki;
  • wymieszaj wszystkie składniki z oliwą z oliwek i przyprawami.

Szparagi mają delikatny smak, niską kaloryczność i szerokie zastosowanie kulinarne. Dodatkowo zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Nie ma więc wątpliwości co do tego, że warto włączyć je do wiosenno-letniego jadłospisu.


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Cieślik E., Siembida A. Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.), Postępy Fitoterapii, 2011, 4, 275-281.
  • Dziedziński M. i in., Uprawa szparaga jako surowca o właściwościach funkcjonalnych. Cz. II charakterystyka żywieniowa, Technika Rolnicza Ogrodnicza Leśna. 2019, 3, 5-8.