Kalarepa – pyszna i zdrowa „kuzynka” kapusty, brokuła i kalafiora

Kalarepa (łac. Brassica oleracea var. gongylodes L.) to warzywo należące do roślin z rodziny krzyżowych. Można powiedzieć, że jest bliską „kuzynką” kapusty, brokuła i kalafiora, które są dobrze znane w polskiej kuchni.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Nic w tym dziwnego skoro wywodzi się z Europy (obecnie jej największym producentem są Niemcy), jest chrupiąca, pyszna i zdrowa. Miąższ młodej kalarepy jest lekko słodkawy, chrupiący. Można powiedzieć, że przypomina surowego brokuła lub kapuściany głąb. Z kolei miąższ starszych roślin jest poprzerastany twardym włóknem.

Na straganach czy półkach sklepowych zobaczysz różne odmiany kalarepy. Różnią się m.in. kolorem zewnętrznych części. Jedne mają łodygi zielone, a inne fioletowe. Nie przekłada się to na kolor miąższu, który w obu przypadkach pozostaje jasny, kremowożółty.

Kalarepa – wartości odżywcze

Jedna średnia kalarepa (pozbawiona części niejadalnych) waży około 165 g i dostarcza 54 kcal. To niewiele, więc możesz jeść ją bez obaw – nawet będąc na diecie odchudzającej. Tym bardziej że zawiera również sporo błonnika (około 3,6 g na 165 g).

Co z zawartością białka, tłuszczów i węglowodanów? W przeliczeniu na 1 sztukę są to następujące wartości:

  • białko: 3,6 g;
  • tłuszcze: 0,5 g;
  • węglowodany: 7,1 g;
Kalarepa: przepisy, właściwości. Co można zrobić z kalarepy?

Na uwagę zasługują również witaminy, składniki mineralne oraz inne aktywne biologicznie związki. Kalarepa jest dobrym źródłem:

  • witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego (ważna informacja dla wegetarian i wegan), neutralizuje wolne rodniki, łagodzi stan zapalny, wykazuje działanie immunomodelujące i uczestniczy w syntezie kolagenu;
  • witamin z grupy B – przede wszystkim witamin B6 i B9, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i immunologicznego;
  • wapnia – pierwiastka, który jest ważny dla zdrowia kości, równowagi hormonalnej i sprawnej pracy mięśni;
  • potasu – niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni oraz utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej;
  • antocyjanów (są obecne w fioletowych odmianach) – wykazujących silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Źródłem cennych dla zdrowia składników jest nie tylko miąższ. Jadalne są również liście kalarepy. Zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę A i K. To dobra informacja dla wszystkich, którzy gotują zgodnie z zasadą zero waste. Jeśli też ją stosujesz, skuś się na pesto z liści kalarepy albo roślinne „gołąbki” (czyli ryż brązowy wymieszany z oliwkami, warzywami i serem feta, zawinięty w liść kalarepy).

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Jaki indeks glikemiczny ma kalarepa?

Kalarepa jest niskokaloryczna i bogata w cenne dla zdrowia związki. Pozostaje jeszcze pytanie o jej indeks glikemiczny?

Surowe warzywo ma niski IG, który wynosi 20. To oznacza, że może być spożywane również przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą.

Kalarepa: przepisy, właściwości. Co można zrobić z kalarepy?

Co można zrobić z kalarepy?

O ile to możliwe, jedz kalarepę na surowo. W takiej formie zachowuje największe ilości witaminy C, która jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Poniżej znajdziesz pomysły na dania z kalarepy surowej (oraz przepisy na ciepłe posiłki, jeśli masz ochotę na coś innego).

Kalarepa na surowo

Jednym z najprostszych i najszybszych sposobów na skorzystanie z cennych właściwości kalarepy jest przygotowanie surówki.

Składniki

  • 1 kalarepa,
  • 2 młode marchewki,
  • ½ jabłka,
  • 1 łyżka koperku,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania

  • Warzywa i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami;
  • wymieszaj warzywa i jabłko z jogurtem;
  • dodaj przyprawy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
  • całość posyp posiekanym koperkiem.

Wolisz bardziej „treściwą” sałatkę z większą zawartością białka, która jest dobrą opcją np. na posiłek potreningowy? W takim razie przygotuj: garść rukoli, pomidora, kalarepę, jajko ugotowane na twardo, olej lniany tłoczony na zimno, ziarna sezamu i natkę pietruszki. Kalarepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce, a potem dodaj do niej pozostałe warzywa i jajko. Wymieszaj z olejem lnianym i ulubionymi przyprawami. Na koniec posyp sezamem i natką pietruszki. Gotowe!

Kalarepa: przepisy, właściwości. Co można zrobić z kalarepy?

Dania warzywne z kalarepą na ciepło

Masz ochotę na kalarepę w wersji na ciepło? Oto przepis na gołąbki bez mięsa, dzięki którym wykorzystasz całe warzywo. Łącznie z liśćmi!

Składniki na 4 wegetariańskie gołąbki

  • 100 g ryżu brązowego,
  • 1 kalarepa z liśćmi,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka czarnych oliwek,
  • 100 g sera feta,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu;
  • posiekaj oliwki, pokrój pomidora i ser feta w kostkę;
  • umyj kalarepę, oddziel liście, a pozostałą część zetrzyj na tarce z dużymi oczkami;
  • wymieszaj ugotowany ryż z oliwkami, pomidorem, serem feta, kalarepą i przyprawami;
  • rozłóż liście kalarepy, umieść na nich po 2 łyżki masy (tj. ryżu wymieszanego z pozostałymi składnikami), zwiń i zepnij wykałaczką;
  • tak przygotowane liście, smaż na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek.

Nie zawsze trzeba szukać egzotycznych produktów, aby wprowadzić nieco „świeżości” do diety. Czasami wystarczy rozejrzeć się bliżej w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na dania z rodzimych warzyw. Jednym z tych, które zasługują na uwagę, jest kalarepa. Możesz wykorzystać ją w całości – nie tylko do zrobienia prostej surówki, ale i bardziej wymyślnych dań (np. wegetariańskich gołąbków, pełnoziarnistego makaronu z dodatkiem pesto z liści kalarepy). Smacznego!


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Jung H.A., Karki S., Ehom N.Y., et al. Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes). 2014, Prev Nutr Food Sci., 19(4), s. 281-90.
  • Piątkowska E., Kopeć A., Leszczyńska T. Antocyjany–charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 4.77, 2011, s. 24-35.
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/120531,kalarepa.