Fasolka szparagowa – wartość odżywcza, właściwości zdrowotne

Fasolka szparagowa cechuje się wysoką wartością odżywczą.

W 100 g fasolki szparagowej znajdziemy:

  • 31 kcal
  • 7,13 g węglowodanów
  • 3,4 g błonnika pokarmowego
  • 1,82 g białka
  • 0,12 g tłuszczu.

DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera także szereg witamin oraz składników mineralnych – m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C, K, E, a także cynk, fosfor, jod, magnez, potas wapń czy żelazo. Poniżej znajdziesz wartości odżywcze dla 100 g fasolki szparagowej.

  • Cynk: 0,24 mg
  • fosfor: 38 mg
  • jod 2,8 ug
  • magnez: 25 mg
  • potas: 209 mg
  • wapń: 37 mg
  • żelazo: 1,04 mg
  • witamina A: 108 IU
  • witamina B1 (tiamina): 0,084 mg
  • witamina B2 (ryboflawina): 0,105 mg
  • witamina B4 (cholina): 15,3 mg
  • witamina B5: 0,094 mg
  • witamina B6 (pirydoksyna): 0,074 mg
  • witamina B9 (kwas foliowy): 37 ug
  • witamina C: 16,3 mg
  • witamina E: 0,41 mg
  • witamina K: 43,2 ug.

Fasolka szparagowa, jak większość warzyw, ma niski indeks glikemiczny wynoszący 30, dlatego doskonale sprawdzi się dla osób na diecie czy osób chorujących na insulinooporność i cukrzycę.

Fasolka szparagowa: przepisy, właściwości, kcal. Ile gotować fasolkę?

Jak przygotować fasolkę szparagową? Ile gotować?

Aby fasolka szparagowa była smaczna, należy gotować ją odpowiednio długo. Żółta fasolka szparagowa powinna być gotowana od 5 do 10 min, od momentu zagotowania wody. Z kolei zielona fasolka może wymagać nieco więcej czasu, zazwyczaj od 10 do 20 minut. Jeśli fasolka jest młoda, gotuje się znacznie szybciej. Najlepiej wyciągnąć fasolkę w trakcie gotowania i spróbować, czy jest gotowa do spożycia. Fasolkę należy gotować bez przykrycia, na małym ogniu. Do wody należy dodać płaską łyżeczkę soli, aby wyostrzyć smak fasolki, do gotowania dodaje się też odrobinę cukru.

Jak zrobić fasolkę szparagową – gotowe przepisy

Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki

  • Fasolka szparagowa zielona: 2 garście
  • Miód: 1 łyżeczka
  • Musztarda: 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • pieprz czarny: 1 szczypta
  • pomidor: 1 sztuka
  • ser feta: 2 plastry
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • sól: 2 szczypty.

Przygotowanie

Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj w wodzie do miękkości. Pokrój na mniejsze części. Pomidora pokrój w ćwiartki, fetę w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Wartość odżywcza

  • Energia: 365 kcal
  • węglowodany: 29 g
  • białko: 14 g
  • tłuszcz: 24 g.
Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Zupa krem z fasolki szparagowej

Przepis na 4 porcje

Składniki

  • Bulion warzywny: 1,5 szklanki
  • fasolka szparagowa zielona: 1 garść
  • marchew: 1 sztuka
  • masło: 1 łyżka
  • pestki dyni: 2 łyżki
  • pieprz czarny: 2 szczypty
  • pietruszka (korzeń): 0,5 sztuki
  • sól: 2 szczypty
  • ziemniaki: 2 sztuki.

Przygotowanie

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej masło w garnku, wrzuć pokrojone ziemniaki i fasolkę i chwilę razem przesmaż. Po chwili dodaj resztę warzyw i zalej całość bulionem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw solą, pieprzem do smaku. Całość zblenduj. Przygotowaną zupę już na talerzu posyp pestkami dyni.

Wartość odżywcza dla 1 porcji

  • Energia: 93 kcal
  • węglowodany: 11 g
  • białko: 3 g
  • tłuszcz: 5 g.
Fasolka szparagowa: przepisy, właściwości, kcal. Ile gotować fasolkę?

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Składniki

  • Bułka tarta: 2 łyżki
  • fasolka szparagowa: 200 g
  • masło: 2 łyżki
  • sól: 1 szczypta.

Przygotowanie

Fasolkę umyj, odetnij końcówki, ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, a następnie odcedź i przepłucz pod zimną wodą. Roztop masło na patelni. Dodaj bułkę tartą i smaż, aż bułka się zrumieni. Na patelnię dodaj fasolkę, wymieszaj, by obtoczyła się w bułce.

Wartość odżywcza

  • Energia: 278 kcal
  • węglowodany: 27 g
  • białko: 6 g
  • tłuszcz: 17 g.

Makaron z fasolką szparagową

Składniki

  • Cebula: 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • fasolka szparagowa żółta 200 g
  • makaron ryżowy 60 g
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • oregano suszone 4 szczypty
  • pomidor 2 sztuki
  • sól: 1 szczypta.

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, przesmaż cebulę z czosnkiem. Fasolę umyj, odetnij końcówki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Pomidory sparz, obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój, dodaj do fasolki. Posyp solą, lekko podlej wodą i przykryj pokrywką patelnię. Duś około 10-15 minut, aż fasolka będzie miękka. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy. Pod koniec duszenia całość dopraw oregano. Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym.

Wartość odżywcza

  • Energia: 480 kcal
  • węglowodany: 82 g
  • białko: 12 g
  • tłuszcz: 11 g.
Fasolka szparagowa: przepisy, właściwości, kcal. Ile gotować fasolkę?

Kasza gryczana z kurczakiem, fasolką szparagową i porem

Składniki

  • Fasolka szparagowa żółta: 200 g
  • kasza gryczana: 50 g
  • natka pietruszki: 1 łyżka
  • olej rzepakowy: 1 łyżka
  • pieprz czarny: 1 szczypta
  • pierś z kurczaka: 150 g
  • por: 0,5 sztuki
  • sól: 1 szczypta.

Przygotowanie

Fasolkę umyj, przytnij na końcach, wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj do miękkości. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmaż pora, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i duś do miękkości. Dopraw do smaku. Gdy kurczak będzie miękki, dodaj ugotowaną kaszę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw. Przygotowane danie posyp natką pietruszki.

Wartość odżywcza

  • Energia: 503 kcal
  • węglowodany: 55 g
  • białko: 41 g
  • tłuszcz: 16 g.

Makaron z fasolką szparagową i tofu

Składniki

  • Czosnek: 1 ząbek
  • fasolka szparagowa żółta: 2 garście
  • makaron pełnoziarnisty: 60 g
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • pieprz czarny: 1 szczypta
  • ser mascarpone: 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny: 1 łyżeczka
  • sól: 1 szczypta
  • tofu twarde: 80 g
  • tymianek suszony: 1 łyżeczka.

Przygotowanie

Tofu pokrój w kostkę i polej sosem sojowym. Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i usmażyć tofu, aż będzie chrupkie. Fasolkę umyj, odetnij końce i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli. Makaron ugotuj al dente. Do tofu dodaj rozdrobniony czosnek i całość chwilę podsmaż. Po chwili dodaj mascarpone, sól i pieprz. Na patelnię dodaj pokrojoną fasolkę. Całość wymieszaj z makaronem. Przygotowane danie posyp tymiankiem.

Wartość odżywcza

  • Energia: 506 kcal
  • węglowodany: 61 g
  • białko: 18 g
  • tłuszcz: 24 g.

Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama