Nasiona roślin strączkowych – aspekty zdrowotne

  • Wpływają na obniżenie stanu zapalnego – odpowiedzialne za to są związki o wysokim potencjale antyoksydacyjnym.
  • Wysoki poziom cholesterolu w surowicy krwi jest jednym z czynników ryzyka chorób serca. Włączenie do diety warzyw strączkowych obniża całkowity cholesterol średnio o 11,8 mg/dl. Uważa się, że jest to następstwem dużej zawartości błonnika oraz fitosteroli, które są składnikiem błon komórek roślinnych.
Zdrowe Rozwiązania
przy cukrzycy:
reklama
  • Wysokie spożycie strączków (100 gramów/dzień) cztery razy w tygodniu skutkuje mniejszym o 14% ryzykiem choroby niedokrwiennej serca.
  • Strączki mają właściwości obniżające ciśnienie krwi – odpowiedzialne są za to inhibitory ACE.
  • Niski Indeks Sytości – jest on szczególnie istotny dla osób odchudzających się. Metaanaliza 21 badań klinicznych na grupie 940 osób wykazała, że włączenie strączków do diety w ilości 130 gramów dziennie sprzyja umiarkowanej utracie masy ciała, a poza tym pomaga kontrolować chęć podjadania.
  • Niski Indeks Glikemiczny (IG = 30) – bez obaw mogą po nie sięgać cukrzycy, również z uwagi na błonnik pokarmowy, obniżający poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. 
  • Zmniejszają wchłanianie lipidów z układu pokarmowego, co może okazać się skutecznym sposobem zapobiegania otyłości oraz wspomagania jej leczenia.
  • Aminokwasy siarkowe – metionina i cysteina – korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci.
  • Usprawniają pracę jelit, działają prebiotycznie.
  • Korzystnie oddziałują na gospodarkę hormonalną kobiet.
  • Wykazują działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości izoflawonów, błonnika pokarmowego i enzymów.
  • Wpływają na poprawę parametrów biochemicznych oraz jakości życia kobiet z PCOS.

DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Ciecierzyca – wartości odżywcze

Średnia wartość energetyczna ugotowanej ciecierzycy w 100 gramach stanowi 164 kcal. Zawartość białka to około 9 gramów, tłuszczów 2,5 grama, a węglowodanów 27,5 grama, w tym cukrów prostych zaledwie około 5 gramów. Błonnik stanowi blisko 8 gramów i jest to głównie jego frakcja nierozpuszczalna, zapewniająca sytość po spożytym posiłku. Nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor oraz związków o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Na szczególną uwagę zasługuje kwas foliowy – w 100 gramach jest go ponad 170 mikrogramów, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę dla osoby dorosłej.

cieciorka

Czy białko pochodzenia roślinnego jest pełnowartościowe?

Białko pochodzące z roślin strączkowych, czyli chociażby ciecierzycy, wykazuje dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w zbożach. Jednak mimo to, białko pochodzenia roślinnego nie może w całości zastąpić pełnowartościowego, zwierzęcego. Dobrą praktyką jest łączenie ciecierzycy (bądź innych strączkowych) z produktami zbożowymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć źródło pełnowartościowego białka. Według zaleceń, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości białka powinno stanowić białko zwierzęce, drugą zaś połowę białko pochodzące z pokarmów roślinnych.

Ciecierzyca w kuchni

W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli (aromatyczne wegańskie kotlety) czy hummusu (pasty z ciecierzycy i tahini). Można przyrządzić z niej także rozgrzewające zupy czy pasztety warzywne. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów, naleśników czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i jednogarnkowych gulaszów. Ponadto, z ciecierzycy można wyrobić mąkę, która nie posiada glutenu, a więc polecana jest osobom chorującym na celiakię.

Przepis na wegańskie pieczone falafele 

Falafele można podać z mieszanką kasz, świeżym pomidorem, ogórkiem, listkami bazylii i czosnkiem niedźwiedzim. Często serwuje się je także z pitą, hummusem i bukietem warzyw.

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub ze słoika/puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki mąki owsianej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie blendujemy. Lepimy w dłoniach kuleczki wielkości piłki pingpongowej, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 st. C., przewracając je na drugą stronę w połowie czasu. 

ciecierzyca pieczona

Przepis na kakaowy napój z aquafaby 

Aquafaba, czyli płyn z odsączonej konserwowej ciecierzycy. Ubity da idealną pianę, podobną do białka jaja. Z kolei dodany do kremu, nada mu puszystość. Zawartość aquafaby z jednej puszki ciecierzycy (150 ml) odpowiada 3-4 białkom jaja. Idealnie sprawdzi się u osób cierpiących na alergię na białko jaja, wegan i wszystkich lubiących eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • płyn po ciecierzycy konserwowej (z puszki/słoika)
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz, pozostały płyn przelej do dużej miski. Miksuj płyn na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Dodaj kakao naturalne, syrop klonowy i dalej miksuj. Masa nie będzie już sztywna, ale zamieni się w gładki, bąbelkowy płyn. Przelej do szklanki, schłodź i pij przez słomkę.


Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama


Źródła:

  1. Salehi-Abargouei A, Saraf-Bank S, Bellissimo N, Azadbakht L. Effects of non-soy legume consumption on C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2015;31(5):631–9.
  2. Ćwiek P. Prozdrowotne właściwości wybranych nasion roślin strączkowych. Wybrane zagadnienia z zakresu przemysłu spożywczego oraz zarządzania i inżynierii produkcji. 2020;24–31. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
  3. Villegas R, Gao Y-T, Yang G, et al. Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women’s Health Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):162–167.
  4. Zanovec M. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011;02(02):66–73.
  5. Goldstein JL, Brown MS. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1):161–72.
  6. Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103.
  7. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288.
  8. USDA National Nutrient Database for Standard Reference.