Fertistim dla kobiet

Saszetki z inozytolem. Wsparcie przy insulinooporności i PCOS. Fertistim wspomaga funkcje płodnościowe i regulację aktywności hormonalnej. Jedyny taki preparat łączący astaksa...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dieta w ciąży. Co można jeść w ciąży?

Niedobory witamin oraz mikro- i makroelementów w diecie ciężarnej mogą prowadzić do poważnych powikłań, takich jak poronienie czy przedwczesny poród. Dlatego już na etapie planowania ciąży powinnaś zwrócić szczególną uwagę na sposób odżywiania i unikać ewentualnych błędów żywieniowych. Zadbaj również o to, aby Twoja dieta była lekkostrawna, różnorodna i bogata w wartościowe składniki odżywcze.

Ważne jest także świadome podejście do przyrostu masy ciała w ciąży. Choć naturalne jest, że kobieta przybiera na wadze w tym okresie, nie oznacza to, że powinnaś jeść za dwoje1!

Podczas ciąży obowiązują te same zasady zdrowego odżywiania, jak zawsze. Oznacza to, że należy sięgać po różnorodne pokarmy we właściwych proporcjach pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi w pożywieniu.

Kalorie w ciąży

W pierwszym trymestrze ciąży utrzymuj dzienne spożycie kalorii na tym samym poziomie, jak przed ciążą. Według zaleceń Komitetu Żywienia Człowieka PAN, zapotrzebowanie kaloryczne w ciąży zwiększa się o około 300 kcal, co oznacza, że od drugiego trymestru powinnaś spożywać od 2500 do 2800 kcal na dobę – zależnie od poziomu wykonywanej aktywności fizycznej1,2.

Węglowodany

Większość dziennej kaloryczności (50–60%) powinna pochodzić z węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu. Twoja dieta powinna opierać się przede wszystkim na węglowodanach złożonych, które występują w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Koniecznie ogranicz spożycie prostych cukrów (takich jak sacharoza), które występują głównie pod postacią słodyczy.

Główne źródła węglowodanów: chleb (najlepiej pełnoziarnisty i razowy), makarony i ryż (szczególnie brązowe), kasze, ryż brązowy, warzywa i owoce2.

dieta i przyzwyczajenia w ciąży

Białka

Przynajmniej 10% Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego powinno pochodzić z białka. Białka, zarówno zwierzęce, jak i roślinne, odgrywają ważną rolę w diecie, ponieważ są niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu płodu. Ich odpowiednie spożycie jest istotne dla budowy tkanek, produkcji enzymów i hormonów, a także wzmocnienia układu odpornościowego. Zalecane dzienne spożycie białka w ciąży wynosi około 70-100 g.

Pełnowartościowe źródła białka zwierzęcego znajdziesz w mięsie, rybach, drobiu, jajach i produktach mlecznych. Źródłem białek roślinnych są warzywa strączkowe, tofu, nasiona chia, quinoa, orzechy i nasiona1,2.

Tłuszcze

Tłuszcze również odgrywają istotną rolę w rozwoju płodu, jednak ich spożycie powinno być ograniczone do 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Unikaj nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych (zwierzęcych), które nie powinny przekraczać 10% całkowitego spożycia tłuszczu. Kluczowe są natomiast kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT) niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku Twojego dziecka.

Źródła NNKT: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy1.


Prenasol

Starannie dobrane składniki wspierają prawidłowy rozwój dziecka i dbają o zdrowie mamy.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Witaminy i składniki mineralne

W Twojej diecie powinny znaleźć się również bogate źródła witamin i składników mineralnych. Nie jest konieczne przyjmowanie wielu suplementów diety i preparatów wielowitaminowych, jeśli dieta jest zbilansowana zgodnie z powyższymi zasadami. Niemniej jednak powinnaś zwrócić szczególną uwagę na substancje niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu2.

Kwas foliowy (witamina B9)

–odgrywa istotną rolę w rozwoju mózgu i krwinek czerwonych u rozwijającego się płodu. Jego niedobór może zwiększać ryzyko wad cewy nerwowej u płodu. Ponadto jego niewystarczająca podaż może skutkować rozszczepem wargi i podniebienia. Dlatego zaleca się suplementację kwasem foliowym 12 tygodni przed ciążą oraz przez pierwsze 12 tygodni ciąży. Codzienne spożycie kwasu foliowego powinno wynosić 0,4 mg. Jeśli w Twojej rodzinie występowały wcześniej wady układu nerwowego lub wcześniejsze dziecko urodziło się z wadą cewy nerwowej, powinnaś zwiększyć dzienną dawkę do 4 mg na dobę.

Główne źródła: warzywa zielone i liściaste, cytrusy, mleko, produkty z pełnego ziarna1,2,3.

Więcej Zdrowych Rozwiązań dla mamy i dziecka znajdziesz na: www.zdrowedziecko.com. Kliknij i sprawdź!

Witamina D 

odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju kości dziecka oraz utrzymaniu zdrowego kośćca u matki. Dodatkowo pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i funkcje hormonalne.

Główne źródła witaminy Dto jaja, mięso, ryby, mleko i margaryny.

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, suplementację witaminą D3 powinnaś rozpocząć od momentu potwierdzenia ciąży, nie później niż w drugim trymestrze. Dla kobiet w wieku rozrodczym zalecana dawka wynosi około 800 IU dziennie. Kobiety, które już są w ciąży, a także te, które karmią piersią po porodzie, powinny przyjmować codziennie 1500-2000 IU witaminy D32,3.


Algabion

Dla dorosłych i dzieci od 1. dnia życia. DHA z alg i witamina D – dla mamy i dziecka – wspomagają prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu oraz niemowląt karmionych piersią, pom...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Wapń

Do budowy szkieletu i zębów płodu niezbędny jest również wapń. Jego niedobór w Twoim organizmie może skutkować utratą masy kostnej i zwiększeniem ryzyka osteoporozy, gdyż do rozwoju Twojego dziecka organizm będzie wykorzystywał swoje własne zasoby wapnia. Aby tego uniknąć, utrzymuj dzienne spożycie wapnia na poziomie 1000-1300 mg.

Główne źródła: mleko i produkty mleczne, jaja, suszone figi, brokuły, pomarańcze i szpinak2,3.

Żelazo w ciąży

Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek. W ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta, ponieważ organizm musi dostarczać wystarczającą ilość dla rozwijającego się płodu. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi 27 mg. Niedobór żelaza może prowadzić do niedokrwistości u matki i wpływać na rozwój dziecka. Dlatego ważne jest spożywanie żywności bogatej w żelazo, takiej jak czerwone mięso, ryby, szpinak i pełnoziarniste produkty zbożowe.

Jeżeli poziom ferrytyny we krwi (białko magazynujące żelazo) wynosi poniżej 60 mcg/l i nie występuje anemia, można rozważyć przyjmowanie suplementów żelaza w dawce około 30 mg na dobę od 16. tygodnia ciąży. W przypadku niedokrwistości z niedoboru żelaza stosuje się suplementację w dawce ustalonej przez lekarza prowadzącego ciążę1,2,3.


Fericin Pregna

Zawiera innowacyjną formę żelaza i kwas foliowy, a do tego witaminy: C, B₂ i B₆. Składniki suplementu diety wspomagają prawidłową produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny or...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Czego nie można jeść w ciąży

W okresie ciąży, odpowiednie odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu zdrowego rozwoju i dobrostanu zarówno matki, jak i rozwijającego się dziecka. Ważne jest zatem nie tylko to, co należy spożywać, ale również świadomość tego, czego należy unikać. Istnieje kilka produktów, które powinnaś wykluczyć z diety ze względu na potencjalne zagrożenia dla zdrowia płodu. A więc czego nie jeść w ciąży?

Przede wszystkim całkowicie zrezygnuj z alkoholu na cały okres ciąży. Jego spożywanie jest bowiem powiązane z ryzykiem wystąpienia poważnych wad rozwojowych u dziecka oraz zespołu FAS. Alkohol łatwo przenika do krwi i może negatywnie wpływać na rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka.

Powinnaś również wykluczyć z diety surowe lub niedogotowane produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak surowe mięso, surowe ryby, niepasteryzowane sery pleśniowe, dojrzewające i feta, czy surowe jaja. Mogą być one źródłem szkodliwych bakterii, takich jak salmonella, toksoplazmoza czy listeria, które są przyczyną przedwczesnych porodów oraz wad rozwojowych u noworodków.

Dodatkowo ogranicz spożycie ryb, zwłaszcza tych zawierających wysokie stężenie rtęci, takich jak tuńczyk czy makrela. Rtęć może negatywnie wpływać na rozwój układu nerwowego dziecka. Spożywaj ryby w umiarkowanych ilościach, wybierając łososia hodowlanego czy śledzie.

Z codziennej diety powinnaś również wykluczyć dania typu fast food. Są one bogate w tłuszcze trans i często przygotowywane z produktów o średniej lub niskiej jakości. Dostarczają one dużą ilość kalorii, ale brakuje im wartości odżywczych1,3.


Wsparcie przy problemach intymnych. Pomaga chronić pochwę i układ pokarmowy przed niekorzystnymi drobnoustrojami.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Czy w ciąży można pić kawę?

Kawa w ciąży powinna być spożywana z umiarem, w ilości ok. 1-3 filiżanek. Odpowiada to bezpiecznemu dziennemu spożyciu kofeiny w ilości 200-300 mg dziennie. Pamiętaj, że kofeinę znajdziesz również w herbacie i napojach energetycznych2,3.


Źródła:

  1. D. Szostak – Węgierek, A. Cichocka „Żywienie kobiet w ciąży”. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
  2. Jarosz M, Bułhak-Jachymczyk B, editors. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN; 2020.
  3. Komitet Naukowy Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Wytyczne Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczące zdrowego żywienia ciężarnych i karmiących piersią. Ginekol Pol. 2016;87(6):441-446.