Posiłek potreningowy. Kiedy najlepiej go zjeść?

Aby usprawnić regenerację organizmu, posiłek potreningowy powinien zostać zjedzony tak szybko, jak to możliwe – najlepiej do 2 godzin po wykonanej aktywności fizycznej.

Co powinien zawierać posiłek potreningowy?

Zaleca się, aby posiłek potreningowy był:

  • niskotłuszczowy o stosunku węglowodanów do białek 4:1 (tłuszcz spowalnia trawienie składników pokarmowych),
  • bogaty w błonnik pokarmowy (usprawnia pracę jelit),
  • bogaty w warzywa (ze względu na bogactwo witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów).

Proflexin

Polecany osobom pragnącym utrzymać prawidłową kondycję układu kostno-chrzęstnego, narażonym na przeciążenia stawów.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Węglowodany

Węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla osoby aktywnej fizycznie. W celu przyspieszenia odbudowy glikogenu mięśniowego najlepiej spożyć je bezpośrednio po wykonanym treningu. Badania wykazują, iż czas podania węglowodanów po wysiłku ma największe znaczenie w dwóch podstawowych sytuacjach:

  1. gdy głównym celem jest szybka odbudowa glikogenu mięśniowego,
  2. gdy przed treningiem nie dostarczono odpowiedniej ilości węglowodanów.

Przyjmowanie węglowodanów w ilości od 0,6 do 1,0 grama na kilogram masy ciała na dobę w ciągu pierwszych 30 minut po zakończeniu treningu wyczerpującego glikogen oraz ponownie co dwie godziny przez następne cztery do sześciu godzin sprzyja maksymalnemu uzupełnianiu glikogenu mięśniowego.

Aby odpowiednio skomponować posiłek potreningowy w celu odbudowy glikogenu mięśniowego, należy wziąć pod uwagę:

  • rodzaj spożywanych węglowodanów (proste, złożone, w postaci stałej, płynnej),
  • ilość węglowodanów,
  • obecność innych makroskładników np. białka,
  • czas spożywania posiłków.

Jeśli chodzi o węglowodany, to po zakończonym treningu najlepiej spożywać:

  • świeże owoce,
  • suszone owoce,
  • batony,
  • żele węglowodanowe,
  • odżywki węglowodanowe,
  • gruboziarniste kasze,
  • brązowy ryż,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • produkty mączne (kluski, kopytka itp.).
Co jeść po treningu?

Białko

Zaleca się, aby białko w diecie osoby aktywnej fizycznie wynosiło 13-15% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. American Dietetic Association oraz American College of Sport Medicine zalecają, aby podaż białka w sportach wytrzymałościowych wynosiła od 1,2 do 1,4 grama na kilogram masy ciała na dobę, natomiast w sportach siłowych 1,6-1,8 grama na kilogram masy ciała na dobę. Podaż białka w posiłku potreningowy jest kluczowa ze względu na przyrost masy mięśniowej, a także regenerację uszkodzonych włókien mięśniowych. Zaleca się, aby spożywać białko o wysokiej wartości biologicznej oraz o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych.

Wśród źródeł białek, które korzystnie wpływają na regenerację po wysiłku wymienia się:

  • białka mleka,
  • mięsa (drobiu, cielęciny, wołowiny),
  • ryb (np. dorsz, sola, mintaj, tuńczyk),
  • jaj,
  • soi.

Co pić po treningu – nawadnianie organizmu

Istotne jest, aby sam trening rozpoczynać odpowiednio nawodnionym, ponieważ wysiłek fizyczny wskutek procesu termoregulacji prowadzi do utraty płynów oraz elektrolitów.  

Wybór odpowiedniego płynu uzależniony jest od rodzaju treningu:

  • Po wysiłku, który doprowadził do dużego wyczerpania glikogenu mięśniowego, zaleca się spożywanie napojów izotonicznych oraz hipertonicznych.
  • W przypadku wysiłku o niskiej i umiarkowanej intensywności najlepiej spożywać wodę wysokozmineralizowaną  (>1500 mg składników rozpuszczalnych/l).
jedzenie i picie po treningu

Przykładowe posiłki potreningowe:

  • 1-2 porcje świeżych lub suszonych owoców z mlekiem lub jogurtem,
  • 1-2 kubeczki jogurtu,
  • batonik zbożowy,
  • koktajl owocowo-mleczny,
  • napój jogurtowy,
  • kanapka/bajgiel/bułka/tortilla z tuńczykiem, kurczakiem, twarogiem, masłem orzechowym lub jajkiem,
  • chuda ryba gotowana na parze z warzywami i kaszą lub ryżem,
  • miseczka pełnoziarnistych płatków zbożowych z mlekiem i owocami,
  • jogurt wysokobiałkowy z owocami i płatkami,
  • owsianka na mleku/jogurcie z owocami,
  • ziemniaki z tuńczykiem i fasolką w sosie pomidorowym,
  • makaron z kurczakiem i warzywami,
  • naleśniki z białym serem i owocami,
  • ryż z grillowanym kurczakiem i warzywami.

Artrozin

Suplement diety wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-stawowego.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Przepis na potreningowy koktajl

Składniki:

  • 1 banan,
  • 1 szklanka mleka 1,5% (można użyć również napój roślinny np. owsiany),
  • 1 kiwi,
  • garść szpinaku,
  • 2 łyżeczki nasion chia.

Przygotowanie:

Banana oraz kiwi obierz ze skórki. Do blendera wrzuć obrane owoce, szpinak, nasiona chia, a następnie dodaj mleko. Całość zmiksuj na koktajl.

Podsumowanie

Odpowiednio skomponowany posiłek potreningowy odgrywa kluczową rolę w regeneracji organizmu.  Przygotowując posiłek, należy pamiętać, aby znalazły się w nim dwa najważniejsze makroskładniki: węglowodany oraz białko. Warto także wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy oraz warzywa i owoce oraz pamiętać o właściwym nawadnianiu organizmu.


Źródła:

  1. Bean A. Żywienie w sporcie. Zysk i S-ka. Poznań, 2019.
  2. Kerksick CM., Arent S., Schoenfeld BJ., et al. International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:33. Published 2017 Aug 29.
  3. Frączek B., Krzywański J., Krzysztofiak H. Dietetyka sportowa. PZWL. Warszawa, 2019.