Kolagen – co to jest? Kolagen struktura i funkcje

Kolagen to białko wytwarzane w organizmach ludzi i zwierząt. Składa się z trzech równoległych nici polipeptydowych (długich nici białka), które tworzą potrójną helisę. Włókna kolagenu zapewniają wsparcie strukturalne przestrzeni zewnątrzkomórkowej tkanki łącznej, czyli są jej spoiwem. Kolagen buduje kości, chrząstki, mięśnie, ścięgna, skórę, ściany naczyń krwionośnych. Ma kluczowe znaczenie dla procesów gojenia się ran, powstawania blizn.


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Proces syntezy kolagenu zachodzi zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz fibroblastów, czyli wyspecjalizowanych komórek skóry właściwej. Naturalna produkcja kolagenu u człowieka zmniejsza się po przekroczeniu 25. roku życia, co oznacza, że z każdym kolejnym rokiem fibroblasty wytwarzają mniej kolagenu (od 1% do 1,5%). Poza tym ekspozycje środowiskowe również uszkadzają włókna kolagenowe, zmniejszając ich grubość i wytrzymałość, co prowadzi do powstania bruzd na powierzchni skóry. Oznaką utraty kolagenu jest także zmniejszenie elastyczności i postępująca sztywności stawów. Ponadto kolagen jest bezpośrednio związany z właściwym funkcjonowaniem jelit, a jego obniżona ilość w ustroju przyczynia się do problemów trawiennych.

Biosynteza kolagenu. Produkcja kolagenu w organizmie

Istnieją pewne nawyki związane ze stylem życia, które wpływają na spadek produkcji kolagenu. Palenie papierosów i spożywanie nadmiernej ilości cukrów prostych zawartych w słodyczach, słodzonych napojach, wyrobach z białej mąki, może przekładać się na spadek poziomu kolagenu.

By wspomóc syntezę tego białka, zaleca się picie odpowiedniej ilości wody i spożywanie zbilansowanej diety obfitującej w produkty roślinne, takie jak nasiona roślin strączkowych, wyroby z pełnego ziarna, orzechy, nasiona oraz zielone warzywa liściaste. Kolagen występuje także w tkankach zwierzęcych, dlatego produkty takie jak bulion czy rosół gotowany na kościach powinny od czasu do czasu pojawiać się w jadłospisie.

Organizm nie może wytwarzać kolagenu, jeśli nie posiada niezbędnych elementów, jakimi są aminokwasy służące do produkcji białek. Do syntezy kolagenu konieczna jest podaż witaminy C, cynku i miedzi wraz z dietą. Takie produkty jak: owoce cytrusowe, czerwona i zielona papryka, pomidory, brokuły – dostarczają witaminy C. Mięso, owoce morza, orzechy, produkty pełnoziarniste i fasola są dobrym źródłem cynku i miedzi.

Synteza kolagenu: czym jest i jak przebiega? Revibel

Rodzaje kolagenu w organizmie

Zidentyfikowano ponad 28 rodzajów kolagenu, spośród których typ 1 jest najbardziej rozpowszechniony – stanowi 90% całkowitej zawartości białka kolagenowego w organizmie. Każdy z typów kolagenu cechuje odmienna struktura molekularna, która decyduje o różnym poziomie elastyczności tkanki łącznej.

  • Typ 1 – nadaje właściwą strukturę skórze, ścięgnom i kościom.
  • Typ 2 – buduje chrząstki i stawy.
  • Typ 3 – znajduje się w tętnicach, narządach wewnętrznych i mięśniach.
  • Typ 4 – występuje w głębokich warstwach skóry.
  • Typ 5 – znaleźć go można w narządzie wzroku, skórze i włosach.

Kolagen rozpuszczalny w wodzie, w saszetkach do picia

Aby zapewnić sobie wystarczającą ilość składników do produkcji kolagenu, warto przyjrzeć się swojej diecie. Pielęgnacja twarzy serami i kremami z zawartością kolagenu może być mało skuteczna, ponieważ białka kolagenowe po nałożeniu na powierzchnię skóry musiałyby przeniknąć aż do skóry właściwej, a nie tylko do warstwy najbardziej zewnętrznej, czyli naskórka.

Dobrym sposobem na zwiększenie zawartości kolagenu w organizmie są suplementy dostępne pod postacią proszkurozpuszczalnego w wodzie. Taka saszetka zawiera hydrolizowany kolagen (HC), który zwykle nie posiada konkretnego smaku i łatwo rozpuszcza się w napojach. Doustne przyjmowanie HC zwiększa ilość peptydów przechodzących do krwioobiegu i transportowanych następnie do skóry, co wpływa na poprawę jej elastyczności, nawilżenia oraz ogranicza przeznaskórkową utratę wody (TEWL).


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • The Collagen Family https://cshperspectives.cshlp.org/content/3/1/a004978
  • Collagen https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/
  • Skin collagen through the lifestages: importance for skin health and beauty https://parjournal.net/article/view/3863.