Proflexin

Polecany osobom pragnącym utrzymać prawidłową kondycję układu kostno-chrzęstnego, narażonym na przeciążenia stawów.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Czy istnieje warzywo, które rujnuje stawy?

Warzywa to produkty bogate w błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne i polifenole. Jednym słowem zawierają szereg składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Co nie oznacza, że można być wobec nich bezkrytycznym. Warzywa mają też ciemną stronę… Jednak czy na tyle, żeby eliminować je z diety? A może istnieje „złoty środek”?

Warzywa psiankowate – sprawdź, jak reaguje na nie Twój organizm

Na pytanie o warzywo, które rujnuje stawy, część osób wskazuje na warzywa psiankowate. To nazwa rodziny roślin, do której zaliczają się m.in.:

  • pomidor,
  • ziemniak,
  • papryka,
  • bakłażan.

Warzywa psiankowate są posądzane o negatywny wpływ na stawy ze względu na zawartość lektyn. Są to związki zaangażowane w regulację pracy układu immunologicznego. Przypuszcza się, że przyjmowane w nadmiernych ilościach nasilają objawy chorób autoimmunologicznych (do których zalicza się m.in. reumatoidalne zapalenie stawów – RZS).

Czy to oznacza, że problemy ze stawami są wskazaniem do wykluczenia warzyw psiankowatych? Nie do końca. Po pierwsze badania na ten temat nie wskazują jednoznacznie na związek między spożywaniem roślin z tej rodziny a nasileniem objawów chorób stawów. Po drugie istnieją sposoby na walkę z nadmierną ilością lektyn. Można zmniejszyć zawartość tych szkodliwych związków poprzez gotowanie, moczenie i fermentowanie żywności.

Podsumowując: zamiast eliminować wszystkie warzywa psiankowate, lepiej sprawdź, jak reaguje na nie Twój organizm? Poza tym spożywaj je w umiarkowanych ilościach i pamiętaj o sposobach na zmniejszenie zawartości lektyn.

Warzywo, które rujnuje stawy? Czy jest się czego bać? Oto dieta, która ratuje nasze stawy

Warzywa bogate w szczawiany – czy jest się czego bać?

Niektórzy twierdzą, że warzywo, które rujnuje stawy to takie, które jest bogate w szczawiany. Ile jest w tym prawdy?

Faktem jest, że szczawiany to związki, które wykazują powinowactwo do wapnia, przez co staje się on mniej dostępny dla organizmu. Występują m.in. w burakach, szpinaku i botwinie.

Czy musisz eliminować je z diety, jeśli zależy Ci na zdrowych stawach? Nie, bo istnieją sposoby na zmniejszenie ich szkodliwości.

Biodostępność szczawianów zależy od: zawartości błonnika, sposobu przetwarzania żywności, łączenia ich z produktami bogatymi w inne pierwiastki (wapń, cynk, żelazo, mangan) oraz metody obróbki kulinarnej. Poza tym przypuszcza się, że istnieje związek między ich wchłanianiem a składem mikroflory jelit.

Jeśli chcesz jeść warzywa bogate w szczawiany, pamiętaj o tym, żeby:

  • ugotować warzywa w wodzie, zanim trafią na Twój talerz;
  • zadbać o mikroflorę jelit;
  • spożywać produkty bogate w wapń i witaminę D (w przypadku witaminy D konieczne jest połączenie urozmaiconej diety i suplementacji);
  • zachować umiar w spożywaniu warzyw o wysokiej zawartości szczawianów.

Jak widzisz istnieją „złote środki”, dzięki którym nie musisz rezygnować z jedzenia warzyw psiankowatych czy tych, które obfitują w szczawiany. Możesz nadal cieszyć się ich smakiem, pamiętając o pewnych zasadach.


Artrozin

Suplement diety wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-stawowego.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Jakie produkty „ratują” stawy?

Skoro znasz już związki o potencjalnie negatywnym wpływie na stawy, czas poznać odpowiedź na następne pytanie: jakie składniki żywności „ratują” stawy i warto włączyć je do diety?

Z pewnością są to warzywa, które obfitują w antyoksydanty:

  • witaminę C (np. kalarepa, pietruszka, brukselka, brokuł, kalafior, kapusta czerwona),
  • beta-karoten (np. marchew, papryka, bataty),
  • witaminę E (np. jarmuż, papryka, brokuł),
  • polifenole (np. marchew, brokuł, czerwona kapusta).

Warzywa bogate w witaminę C pomagają nie tylko zwalczyć stan zapalny towarzyszący chorobom stawów. Warto pamiętać, że witamina C jest niezbędna także do syntezy kolagenu – białka będącego elementem budulcowym tkanki łącznej.

Oprócz warzyw obfitujących w antyoksydanty na uwagę zasługują te, które charakteryzują się wysoką zawartością wapnia. Zaliczają się do nich m.in. jarmuż, kapusta pak choi, brokuły i kapusta pekińska.

Mówienie, że istnieje warzywo, które rujnuje stawy to przesada. Faktycznie, pewne związki mogą mieć negatywny wpływ na układ kostny. Jednak istnieją sposoby na zmniejszenie ich szkodliwości. To oznacza, że nie musisz rezygnować z ulubionych warzyw w trosce o swoje stawy.


Flexolia

Preparat stosowany w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnego oraz łuszczycowego zapaleniu stawów, a także przy bólach i ograniczeniu ruchomości stawów

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Alwarith J., Kahleova H., Rembert E. i wsp.: Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review. Front Nutr. 2019, 6: 141.
  • Smedslund G., Byfuglien M.G., Olsen S.U. i wsp.: Effectiveness and safety of dietary interventions for rheumatoid arthritis: a systematic review of randomized controlled trials. J. Am. Diet. Assoc. 2010, 110 (5): 727–735.