Solaq

Preparat stosowany w zaparciach i trudnościach z wypróżnianiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Jakie mogą być przyczyny zaparć?

Zanim wyjaśnimy, jakie są przyczyny zaparć i jak sobie z nimi radzić, trzeba zacząć od tego czym w ogóle są zaparcia? Mówimy o nich, gdy częstość wypróżnień to ≤2 na tydzień lub nawet ≤2 na miesiąc w przypadku ciężkich zaparć.

Oprócz zmniejszonej częstości wypróżnień zaparciom mogą towarzyszyć inne objawy:

  • uczucie niepełnego wypróżnienia;
  • oddawanie zbitego, suchego stolca;
  • konieczność nadmiernego parcia podczas oddawania stolca.

Przyczyny tego typu dolegliwości są bardzo różne. Możemy wyróżnić m.in. czynnościowe, czyli takie, które nie są spowodowane żadną chorobą przewlekłą. Mogą wynikać z przyjmowania określonych leków (np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych, środków antykoncepcyjnych), źle zbilansowanej diety czy zaburzeń metabolicznych. W niektórych przypadkach przyczyna zaparć nie jest znana i wtedy mówi się o zaparciach idiopatycznych.

Zmiana rytmu wypróżnień towarzyszy również chorobom, takim jak:

  • zespół jelita drażliwego (IBS),
  • uchyłki jelita grubego,
  • żylaki odbytu (czyli hemoroidy),
  • choroby endokrynologiczne (m.in. niedoczynność tarczycy, nadczynność przytarczyc),
  • endometrioza,
  • twardzina układowa,
  • choroba Leśniewskiego-Crohna,
  • depresja,
  • stwardnienie rozsiane,
  • choroba Parkinsona.

Aby znaleźć szybki sposób na zaparcia, konieczne jest ustalenie ich przyczyny. W związku z tym, że zmiana rytmu wypróżnień może wynikać z choroby, warto uważnie obserwować swój organizm. Dzięki temu łatwiej wychwycić inne niepokojące zmiany, które wymagają konsultacji ze specjalistą.

zaparcia — dieta, przyczyny, leczenie

Co na zaparcia? Zmiany w diecie!

Jak radzić sobie z zaparciami? Jednym z najskuteczniejszych sposobów na zaparcia jest odpowiednio zbilansowana dieta. Przy czym nie ma jednego sposobu żywienia dobrego dla wszystkich osób z zaparciami. To, jak powinien wyglądać jadłospis zależy od tego czy problemem są zaparcia czynnościowe, czy zmiana rytmu wypróżnień wynika z choroby.

Jeśli zaparcia są spowodowane chorobą, należy wdrożyć dietę, która to uwzględnia. Inne zalecenia żywieniowe przygotowuje się dla osób z nowotworem w obrębie układu pokarmowego, a jeszcze inne dla kobiet chorujących na endometriozę czy osób z IBS.

Z kolei w sytuacji, gdy problemem są zaparcia czynnościowe, ważne jest, aby określić ich rodzaj:

  • atoniczne – nazywane potocznie „rozleniwieniem jelit”, ponieważ charakteryzują się spowolnioną perystaltyką jelit;
  • spastyczne – objawiające się nadmierną skłonnością do skurczu jelit, która powoduje także bóle brzucha i wzdęcia.

W przypadku zaparć atonicznych zaleca się przede wszystkim zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie do 40 gramów dziennie. Dobrym źródłem tego składnika są:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • ryż brązowy,
  • makaron z mąki pełnoziarnistej,
  • grube kasze,
  • płatki owsiane,
  • warzywa – najlepiej surowe lub krótko gotowane (m.in. marchew, papryka, brokuły),
  • owoce (m.in. maliny, truskawki).

Przy czym pamiętaj, że do właściwego działania błonnika potrzebna jest odpowiednia ilość płynów. Wprowadzając produkty bogate w błonnik do diety zadbaj jednocześnie o wypijanie minimum 2 litrów płynów dziennie.

Poza tym zwróć uwagę na ilość tłuszczu (szczególnie zwierzęcego) i cukru dodanego w produktach. Unikaj tych, które są bogate w te składniki (należą do nich m.in. słodycze, słodkie napoje, ciasta i ciasteczka, słodkie wypieki, tłuste wędliny, potrawy smażone). Zamiast nich wybieraj oleje roślinne jako dodatek do surówek, owoce, a także dania gotowane (w wodzie lub na parze), duszone albo pieczone.

Wprowadź do jadłospisu również fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślankę). Zawarte w nich „dobre bakterie” mają korzystny wpływ na pracę jelit i pomagają w walce z zaparciami.


Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Zwróć uwagę również na ilość spożywanych posiłków. Najlepiej, jeśli będziesz jadł 4-5 mniejszych posiłków w ciągu dnia. Przy czym ważne jest również to, aby spożywać je bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs.

Tak wyglądają sposoby na zaparcia atoniczne. A co, jeśli Twoim problemem są zaparcia spastyczne? W takim przypadku bardzo ważne jest ograniczenie ilości błonnika nierozpuszczalnego. Do jego źródeł zaliczają się: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa kapustne, niektóre owoce (np. czarne porzeczki), a także nasiona roślin strączkowych.


Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Inne sposoby na zaparcia

Dieta to bardzo ważny, ale niejedyny element zapobiegania i leczenia zaparć. Są też inne domowe sposoby na zaparcia. Jednym z nich jest ruch, który ma pozytywny wpływ nie tylko na rytm wypróżnień. Zaleca się, aby w ciągu tygodnia ćwiczyć przez minimum 150 minut.

Kolejna istotna kwestia to dbanie o wypoczynek, unikanie używek i nadużywania leków. Jeśli ciągle sięgasz po leki przeczyszczające, możesz wpaść w błędne koło. Na początku faktycznie będą pomocne, ale z czasem tylko pogłębiają problem z zaparciami.

zaparcia: przyczyny, objawy, leczenie

Co jeszcze możesz zrobić oprócz dbania o wszystkie elementy zdrowego stylu życia?

  • Jedz kilka suszonych śliwek (bez dodatku cukru) namoczonych w wodzie po każdym posiłku.
  • Spożywaj łyżkę siemienia lnianego (popitego wodą) przed kolacją.
  • Bezpośrednio po przebudzeniu wypij szklankę chłodnej, przegotowanej wody z łyżką miodu, kefir lub kwaśne mleko.
  • Dodawaj do potraw zioła i przyprawy, które są pomocne w przypadku zaparć. Należą do nich: koper, majeranek, kminek.

Poza tym wspomóż się naparami ziołowymi. Korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego mają m.in. herbaty z owocem kopru i liściem senesu.

Zmiana rytmu wypróżnień nie powinna być lekceważona. Może świadczyć o błędach żywieniowych, ale w niektórych przypadkach jest sygnałem ostrzegawczym mówiącym o procesie chorobowym. W związku z tym tak ważne jest uważne obserwowanie organizmu i znalezienie przyczyny zaparć. Następnym krokiem jest ustalenie odpowiedniego planu działania, czyli wdrożenie zaleceń żywieniowych, regularnej aktywności fizycznej, sprawdzonych domowych sposobów (a w razie konieczności i leków na zaparcia).


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  1. Daniluk, Jarosław. „Przewlekłe zaparcia—niedoceniany problem kliniczny.” Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy 10.1 (2018): 1-13.
  2. Jabłońska, Beata, et al. „Zaparcia–etiopatogeneza, diagnostyka i leczenie Constipation–etiopathogenesis, diagnosis and treatment.”
  3. Kędzia Bogdan and Elżbieta Hołderna-Kędzia. „Możliwości wykorzystania miodu i ziół w chorobach żołądka i jelit.” Herbalism 4.1 (2018).
  4. Zaparcia | Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/zaparcia/
  5. Zaparcia – zalecenia dietetyczne | Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/zaparcia-zalecenia-dietetyczne/.