DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Jak przygotować bakłażana? Czy bakłażana się obiera?

Bakłażan najlepiej smakuje po obróbce termicznej, ponieważ w postaci surowej jest gorzki. Do większości przepisów nie obieramy bakłażana ze skórki. Najczęściej przed obróbką termiczną, bakłażana myjemy, kroimy w plastry, oprószamy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy bakłażan puści soki, należy go osuszyć przy użyciu papierowego ręcznika. W taki sposób pozbędziemy się goryczki, bakłażan zmięknie i zmniejszymy ilość absorbowanego tłuszczu podczas obróbki termicznej.

Bakłażan – właściwości zdrowotne, wartość odżywcza

Bakłażan jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy (antocyjanów i kwasów fenolowych), które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Znajdziemy w nim m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także m.in. magnez, potas i wapń. W skórce bakłażana znajduje się nasunina – związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. W niektórych częściach Azji bakłażan był tradycyjnie stosowany w leczeniu problemów skórnych oraz jako środek przeczyszczający, ułatwiający oddawanie moczu i zwiększający popęd seksualny1. Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym o niskim indeksie glikemicznym.

Wartość odżywcza w 100 g bakłażana wygląda następująco:

  • Energia: 25 kcal
  • węglowodany: 5,88 g
  • białko: 0,98 g
  • tłuszcz: 0,18 g.
  • Witamina A: 23 IU
  • witamina B1 (tiamina): 0,039 mg
  • witamina B2 (ryboflawina): 0,037 mg
  • witamina B4 (cholina): 6,9 mg
  • witamina B5: 0,281 mg
  • witamina B6 (pirydoksyna): 0,084 mg
  • witamina B9 (kwas foliowy): 22 ug
  • witamina C: 2,2 mg
  • witamina E: 0,3 mg
  • witamina K: 3,5 ug
  • cynk, Zn: 0,16 mg
  • fosfor, P: 24 mg
  • jod, I: 1 ug
  • magnez, Mg: 14 mg
  • mangan, Mn: 0,232 mg
  • miedź, Cu: 0,081 mg
  • potas, K: 229 mg
  • selen, Se: 0,3 ug
  • sód, Na: 2 mg
  • wapń, Ca: 9 mg
  • żelazo, Fe: 0,23 mg.
Bakłażan: przepisy, kcal, właściwości. Co zrobić z bakłażana?

Przepisy z wykorzystaniem bakłażana

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Składniki

  • Bakłażan: 0,5 sztuki
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Czosnek: 1 ząbek
  • makaron pełnoziarnisty: 1 szklanka (70 g)
  • olej rzepakowy: 1 łyżka
  • pieprz czarny: 1 szczypta
  • pomidor: 1 sztuka
  • seler naciowy: 1 łodyga
  • sól: 1 szczypta
  • natka pietruszki: 1 szczypta.

Przygotowanie

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Bakłażana umyj, pokrój w kostkę. Pokrojoną cebulę podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana. Selera naciowego umyj, drobno pokrój i dodaj do warzyw, gdy bakłażan będzie już miękki. Wszystko dopraw solą, pieprzem, świeżym czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Do tak przygotowanych warzyw dodaj odcedzony makaron. Danie przełóż na talerz, posyp natką pietruszki.

Składniki odżywcze

  • Energia: 431 kcal
  • węglowodany: 73 g
  • białko: 14 g
  • tłuszcz: 13 g.
Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Pasta z pieczonego bakłażana

Przepis na 3 porcje

Składniki

  • Bakłażan: 1 sztuka
  • papryka: czerwona 1 sztuka
  • marchew: 1 sztuka
  • oliwa z oliwek: 2 łyżki
  • cebula: 1 sztuka
  • czosnek: 1 ząbek
  • musztarda: 1 łyżeczka
  • sól: 1 szczypta
  • pieprz czarny: 1 szczypta.

Przygotowanie

Marchewki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, oprósz obficie solą i odstaw na 20 minut, by stracił swoją gorycz. Po tym czasie opłucz z soli. Paprykę umyj, pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obierz, pokrój na kawałki. Warzywa wrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po tym czasie warzywa ostudź i przełóż do naczynia. Dodaj pozostałe składniki, całość zblenduj na pastę.

Składniki odżywcze dla 1 porcji

  • Energia: 127 kcal
  • węglowodany: 15 g
  • białko: 3 g
  • tłuszcz: 7 g.
Bakłażan: przepisy, kcal, właściwości. Co zrobić z bakłażana?

Pieczony bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i mozzarellą

Przepis na 2 porcje

Składniki

  • Bakłażan: 2 sztuki
  • bazylia suszona: 2 szczypty
  • czosnek: 2 ząbki
  • kasza jaglana: 6 łyżek
  • oliwa z oliwek: 2 g
  • pieczarki: 4 sztuki
  • pieprz czarny: 2 szczypty
  • pomidory z puszki: 1 szklanka
  • ser mozzarella: 1 sztuka
  • sól: 2 szczypty.

Przygotowanie

Kaszę gotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj drobno posiekane pieczarki. Kiedy będą gotowe, dodaj pomidory i zioła. Sos podgrzej aż do zagęszczenia. Dodaj kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszaj. Bakłażany przetnij wzdłuż na połowę i wydrąż część miąższu (możesz go dodać do leczo). Wypełnij farszem. Bakłażany ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-40 minut (do miękkości bakłażana).

Składniki odżywcze dla 1 porcji

  • Energia: 464 kcal
  • węglowodany: 56 g
  • białko: 23,5 g
  • tłuszcz: 18 g.

Bakłażanowa musaka

Składniki

  • Bakłażan: 1 sztuka
  • cebula: 0,5 sztuki
  • czosnek: 0,5 ząbka
  • gałka muszkatołowa mielona: 2 szczypty
  • masło: 1 łyżka
  • mąka pszenna (typ 500): 9g
  • mięso mielone z indyka: 150 g
  • olej rzepakowy: 1 łyżka
  • oregano suszone: 1 łyżka
  • pieprz czarny: 2 szczypty.

Przygotowanie

Bakłażana umyj, pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na kwadrans. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek. Po tym czasie bakłażana opłucz i grilluj na patelni. Rozgrzej olej na patelni, przesmaż na nim pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso, dopraw je solą, pieprzem, oregano (zostawić odrobinę soli i pierzu do sosu). Gdy mięso będzie usmażone, dodaj przecier i duś chwilę razem. Rozpuść masło w małym garnuszku, dodaj mąkę, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki w beszamelu. Podgrzej chwilę, po czym delikatnie dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę. Zmniejsz ogień pod sosem, dalej mieszaj, aż zgęstnieje. Na spodzie naczynia do zapiekania ułóż większość plastrów bakłażana, następnie przełóż mięso z sosem pomidorowym. Na górę ułóż resztę oberżyny. Całość zalej beszamelem. Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Składniki odżywcze

  • Energia: 608 kcal
  • węglowodany: 44 g
  • białko: 40 g
  • tłuszcz: 33 g.

Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Gürbüz N. i wsp. Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chem. 2018 Dec 1;268:602-610.