Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Jak przygotować bakłażana? Czy bakłażana się obiera?
Bakłażan najlepiej smakuje po obróbce termicznej, ponieważ w postaci surowej jest gorzki. Do większości przepisów nie obieramy bakłażana ze skórki. Najczęściej przed obróbką termiczną, bakłażana myjemy, kroimy w plastry, oprószamy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy bakłażan puści soki, należy go osuszyć przy użyciu papierowego ręcznika. W taki sposób pozbędziemy się goryczki, bakłażan zmięknie i zmniejszymy ilość absorbowanego tłuszczu podczas obróbki termicznej.
Bakłażan – właściwości zdrowotne, wartość odżywcza
Bakłażan jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy (antocyjanów i kwasów fenolowych), które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Znajdziemy w nim m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C, K, a także m.in. magnez, potas i wapń. W skórce bakłażana znajduje się nasunina – związek o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. W niektórych częściach Azji bakłażan był tradycyjnie stosowany w leczeniu problemów skórnych oraz jako środek przeczyszczający, ułatwiający oddawanie moczu i zwiększający popęd seksualny1. Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym o niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza w 100 g bakłażana wygląda następująco:
- Energia: 25 kcal
- węglowodany: 5,88 g
- białko: 0,98 g
- tłuszcz: 0,18 g.
- Witamina A: 23 IU
- witamina B1 (tiamina): 0,039 mg
- witamina B2 (ryboflawina): 0,037 mg
- witamina B4 (cholina): 6,9 mg
- witamina B5: 0,281 mg
- witamina B6 (pirydoksyna): 0,084 mg
- witamina B9 (kwas foliowy): 22 ug
- witamina C: 2,2 mg
- witamina E: 0,3 mg
- witamina K: 3,5 ug
- cynk, Zn: 0,16 mg
- fosfor, P: 24 mg
- jod, I: 1 ug
- magnez, Mg: 14 mg
- mangan, Mn: 0,232 mg
- miedź, Cu: 0,081 mg
- potas, K: 229 mg
- selen, Se: 0,3 ug
- sód, Na: 2 mg
- wapń, Ca: 9 mg
- żelazo, Fe: 0,23 mg.
Przepisy z wykorzystaniem bakłażana
Makaron z bakłażanem i pomidorami
Składniki
- Bakłażan: 0,5 sztuki
- Cebula: 0,5 sztuki
- Czosnek: 1 ząbek
- makaron pełnoziarnisty: 1 szklanka (70 g)
- olej rzepakowy: 1 łyżka
- pieprz czarny: 1 szczypta
- pomidor: 1 sztuka
- seler naciowy: 1 łodyga
- sól: 1 szczypta
- natka pietruszki: 1 szczypta.
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Bakłażana umyj, pokrój w kostkę. Pokrojoną cebulę podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana. Selera naciowego umyj, drobno pokrój i dodaj do warzyw, gdy bakłażan będzie już miękki. Wszystko dopraw solą, pieprzem, świeżym czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Do tak przygotowanych warzyw dodaj odcedzony makaron. Danie przełóż na talerz, posyp natką pietruszki.
Składniki odżywcze
- Energia: 431 kcal
- węglowodany: 73 g
- białko: 14 g
- tłuszcz: 13 g.
Pasta z pieczonego bakłażana
Przepis na 3 porcje
Składniki
- Bakłażan: 1 sztuka
- papryka: czerwona 1 sztuka
- marchew: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- musztarda: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta.
Przygotowanie
Marchewki umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, oprósz obficie solą i odstaw na 20 minut, by stracił swoją gorycz. Po tym czasie opłucz z soli. Paprykę umyj, pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obierz, pokrój na kawałki. Warzywa wrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po tym czasie warzywa ostudź i przełóż do naczynia. Dodaj pozostałe składniki, całość zblenduj na pastę.
Składniki odżywcze dla 1 porcji
- Energia: 127 kcal
- węglowodany: 15 g
- białko: 3 g
- tłuszcz: 7 g.
Pieczony bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i mozzarellą
Przepis na 2 porcje
Składniki
- Bakłażan: 2 sztuki
- bazylia suszona: 2 szczypty
- czosnek: 2 ząbki
- kasza jaglana: 6 łyżek
- oliwa z oliwek: 2 g
- pieczarki: 4 sztuki
- pieprz czarny: 2 szczypty
- pomidory z puszki: 1 szklanka
- ser mozzarella: 1 sztuka
- sól: 2 szczypty.
Przygotowanie
Kaszę gotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodaj drobno posiekane pieczarki. Kiedy będą gotowe, dodaj pomidory i zioła. Sos podgrzej aż do zagęszczenia. Dodaj kaszę jaglaną i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszaj. Bakłażany przetnij wzdłuż na połowę i wydrąż część miąższu (możesz go dodać do leczo). Wypełnij farszem. Bakłażany ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-40 minut (do miękkości bakłażana).
Składniki odżywcze dla 1 porcji
- Energia: 464 kcal
- węglowodany: 56 g
- białko: 23,5 g
- tłuszcz: 18 g.
Bakłażanowa musaka
Składniki
- Bakłażan: 1 sztuka
- cebula: 0,5 sztuki
- czosnek: 0,5 ząbka
- gałka muszkatołowa mielona: 2 szczypty
- masło: 1 łyżka
- mąka pszenna (typ 500): 9g
- mięso mielone z indyka: 150 g
- olej rzepakowy: 1 łyżka
- oregano suszone: 1 łyżka
- pieprz czarny: 2 szczypty.
Przygotowanie
Bakłażana umyj, pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na kwadrans. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę oraz czosnek. Po tym czasie bakłażana opłucz i grilluj na patelni. Rozgrzej olej na patelni, przesmaż na nim pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso, dopraw je solą, pieprzem, oregano (zostawić odrobinę soli i pierzu do sosu). Gdy mięso będzie usmażone, dodaj przecier i duś chwilę razem. Rozpuść masło w małym garnuszku, dodaj mąkę, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki w beszamelu. Podgrzej chwilę, po czym delikatnie dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę. Zmniejsz ogień pod sosem, dalej mieszaj, aż zgęstnieje. Na spodzie naczynia do zapiekania ułóż większość plastrów bakłażana, następnie przełóż mięso z sosem pomidorowym. Na górę ułóż resztę oberżyny. Całość zalej beszamelem. Piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki odżywcze
- Energia: 608 kcal
- węglowodany: 44 g
- białko: 40 g
- tłuszcz: 33 g.
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.
Źródła:
- Gürbüz N. i wsp. Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chem. 2018 Dec 1;268:602-610.