Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Zespół jelita drażliwego (IBS) – przyczyny i objawy

IBS (ang. irritable bowel syndrome), czyli zespół jelita drażliwego, to przewlekła choroba układu pokarmowego o charakterze przejściowym. Charakteryzuje się zaburzeniami pracy jelit i ich nadreaktywnością (która nie jest związana ze zmianami biochemicznymi lub organicznymi).

Zespół jelita drażliwego jest jednym z najczęstszych zaburzeń czynnościowych jelit. Szacuje się, że cierpi na niego około 3,8% ludzi na całym świecie. W rzeczywistości może być to większy odsetek, ponieważ diagnostyka IBS bywa problematyczna. Nie istnieją badania laboratoryjne czy obrazowe, które w sposób jednoznaczny wskazują na IBS (choć niektóre z nich ułatwiają diagnozę).

W diagnostyce wykorzystuje się kryteria, zgodnie z którymi IBS stwierdza się, jeśli nawracający ból brzucha występuje średnio przez minimum 1 dzień w tygodniu przez ostatnie 3 miesiące. Dodatkowo musi spełniać on przynajmniej 2 z poniższych kryteriów:

  • jest związany z wypróżnieniem,
  • jest związany ze zmianą konsystencji stolca,
  • jest związany ze zmianą częstości wypróżnień.

IBS jest prawdopodobnie chorobą związaną z zaburzeniami regulacji osi mózg-jelito, która odpowiada za dwukierunkowe przekazywanie informacji. Jednak do dziś nie został poznany decydujący czynnik odpowiedzialny za objawy IBS. Wśród głównych przyczyn wymienia się m.in.: uwarunkowania genetyczne, dysbiozę, stan zapalny i czynniki psychologiczne (do wystąpienia objawów IBS mogą przyczynić się: depresja, zaburzenia lękowe czy długotrwały stres).

Zespół rozrostu bakteryjnego (SIBO) – przyczyny i objawy

Za nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego może odpowiadać również SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth). Jest to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego.Mówi się o nim, gdy jelito cienkie jest kolonizowane przez nadmierną liczbę bakterii (zwykle występujących w okrężnicy – części jelita grubego).

Większe ryzyko SIBO występuje w przypadku:

  • zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego (m.in. IBS);
  • nieprawidłowości w budowie anatomicznej, które są skutkiem zabiegu operacyjnego, przewlekłego stanu zapalnego czy zwężeń;
  • niedoborów odporności (m.in. u osób zakażonych wirusem HIV);
  • przyjmowania niektórych leków (np. opioidów);
  • chorób współistniejących (m.in. mukowiscydozy, choroby Leśniewskiego-Crohna, twardziny układowej, nowotworów jelit).

SIBO nie daje specyficznych objawów. Można pomylić je z innymi chorobami układu pokarmowego.

Najczęstszym objawem SIBO są wzdęcia. Oprócz nich mogą pojawić się: ból brzucha, nudności, biegunki i zaparcia. Z reguły nasilają się one około 1-2 godziny po spożyciu posiłku.

Po czym rozpoznać, że są to objawy wynikające z SIBO, a nie innej choroby układu pokarmowego? Badaniem, które pozwala na rozpoznanie zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, jest wodorowy test oddechowy.

Dieta dla zdrowych jelit: jadłospis, przepisy. Co jeść przy IBS, SIBO

Dieta low FODMAP – sposób żywienia wykorzystywany w leczeniu IBS i SIBO

Jakie kroki podejmuje się po rozpoznaniu IBS czy SIBO? Jednym z najważniejszych jest wdrożenie odpowiedniej diety. Zarówno w przypadku IBS, jak i SIBO, stosuje się dietę low FODMAP (choć nie jest to jedyny wybór – w przypadku SIBO można rozważyć również dietę SCD, GAPS albo protokół dr Allison Siebecker).

Akronim FODMAP, od którego wzięła się nazwa diety, oznacza grupę krótkołańcuchowych węglowodanów szybko fermentujących, słabo wchłanialnych i charakteryzujących się wysokim ciśnieniem osmotycznym. Należą do nich: fruktoza, laktoza, fruktany, galaktany i poliole (m.in. ksylitol i sorbitol).

Jak można domyślić się po nazwie, głównym założeniem diety low FODMAP jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w FODMAP. Przy czym po zakończeniu pierwszego etapu (trwającego 2-6 tygodni) można ponownie wprowadzić je do diety. Jednak należy robić to stopniowo, uważnie obserwując reakcję organizmu.

Jadłospis low FODMAP na 3 dni – przy IBS i SIBO

Pierwszy etap diety low FODMAP bywa problematyczny. Wymaga ograniczenia lub wyeliminowania powszechnie spożywanych produktów – również tych, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą (np. niektórych warzyw i owoców). W związku z tym pojawia się pytanie: jak pogodzić przestrzeganie zasad diety low FODMAP i zdrowego odżywiania? Poniższy jadłospis może Ci w tym pomóc i sprawić, że przejście pierwszego etapu diety będzie łatwiejsze.

Dzień 1.

Śniadanie: jaglanka na mleku ryżowym z dodatkiem malin i orzechów włoskich

Przygotuj: ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklankę mleka ryżowego bez dodatku cukru, garść świeżych malin i 1 łyżkę orzechów włoskich. Najpierw przepłucz kaszę jaglaną wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie wsyp ją do garnka, zalej mlekiem ryżowym i gotuj przez około 12 minut pod przykryciem (do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn). Ugotowaną kaszę przełóż do miski, dodaj maliny i orzechy.

II śniadanie: jogurt kokosowy z bezglutenowymi płatkami owsianymi i owocami

Przygotuj: 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych, 1 małe opakowanie jogurtu kokosowego bez dodatku cukru, 1 banana i garść borówek. Zalej płatki owsiane jogurtem i poczekaj, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj kawałki banana i borówki.

Obiad: pierś z kurczaka z kaszą i warzywami

Przygotuj: 100 gramów piersi z kurczaka, 1 marchew, 100 gramów pomidorków koktajlowych, 5 łyżek suchej kaszy gryczanej niepalonej, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i przyprawy do smaku (oregano, kurkumę, słodką paprykę w proszku).

Ugotuj marchew i kaszę. Mięso rozbij tłuczkiem, a potem obtocz w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawami. Grilluj mięso przez około 2-3 minuty każdej strony i podaj z kaszą oraz warzywami.

Kolacja: jajko na miękko podane z bezglutenowymi grzankami i sałatką paprykową

Przygotuj: 1 jajko kurze, 2 kromki bezglutenowego pieczywa, ½ papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju lnianego, 1 łyżkę kiełków lucerny, 1 łyżeczkę nasion słonecznika i ulubione przyprawy.

Ugotuj jajka na miękko, a chleb opiecz w tosterze lub na patelni bez tłuszczu. W międzyczasie przygotuj sałatkę: umyj i pokrój paprykę, wymieszaj ją z olejem i przyprawami, a na koniec dodaj kiełki i nasiona słonecznika. Ugotowane jajko podaj z bezglutenowymi grzankami i sałatką.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dzień 2.

Śniadanie: kokosowa owsianka z borówkami

Przygotuj: 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych, 1 małe opakowanie jogurtu kokosowego bez dodatku cukru i garść borówek. Zalej płatki jogurtem i poczekaj, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj borówki.

II śniadanie: zielony koktajl z natką pietruszki

Przygotuj: 1 szklankę mleka ryżowego bez dodatku cukru, 1 banana i 1 łyżeczkę świeżej natki pietruszki. Wlej mleko do naczynia blendera kielichowego. Dodaj kawałki banana i natkę pietruszki, a potem zmiksuj wszystkie składniki.

Obiad: szaszłyki z łososia z komosą ryżową

Przygotuj: 100 gramów świeżego łososia, ¼ cukinii, ¼ papryki czerwonej, 2 łyżki oliwek zielonych, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i 6 łyżek suchej komosy ryżowej.

Nastaw piekarnik na 180°C. Zanim się rozgrzeje, zabierz się za gotowanie komosy ryżowej i przygotowanie szaszłyków. Obtocz kawałki łososia w oliwie wymieszanej z przyprawami. Nadziewaj je na drewniane patyczki na przemian z warzywami i oliwkami. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaj z komosą ryżową.

Kolacja: domowy twarożek bez laktozy z kawałkami ogórka podany z bezglutenowym pieczywem

Przygotuj: 100 gramów sera twarogowego bez laktozy, 2 ogórki gruntowe, 1 łyżeczkę szczypiorku, 1 łyżeczkę oleju lnianego i 2 kromki bezglutenowego pieczywa. Dokładnie wymieszaj ser twarogowy z olejem lnianym, szczypiorkiem, kawałkami ogórka i odrobiną pieprzu. Tak przygotowanym twarożkiem posmaruj kromki chleba.


Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dzień 3.

Śniadanie: omlet ze szpinakiem

Przygotuj: 2 jajka kurze, garść świeżego szpinaku, 2 łyżki mleka ryżowego bez dodatku cukru, ulubione przyprawy i kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji.

Opłucz i osusz szpinak. Rozgrzej patelnię (użyj takiej, na której możesz przygotować omlet bez dodatku tłuszczu), wrzuć szpinak, podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. W międzyczasie przygotuj jajka: roztrzep je w miseczce z dodatkiem mleka, odrobiny soli i pieprzu. Wlej tak przygotowaną masę jajeczną na patelnię, gdzie znajduje się szpinak. Na wierzchu ułóż kilka pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół). Ustaw mały ogień, przykryj patelnię i poczekaj około 5 minut, aż omlet się zetnie.

II śniadanie: owocowa sałatka z orzechami włoskimi

Przygotuj: 1 banana, 1 kiwi, 2 łyżki jogurtu kokosowego bez dodatku cukru i 1 łyżkę orzechów włoskich. Obierz i pokrój owoce. Następnie wymieszaj je z jogurtem kokosowym i posyp orzechami.

Obiad: makaron ryżowy z pesto bazyliowym i pomidorkami koktajlowymi

Przygotuj: 60 gramów suchego makaronu ryżowego, 2 łyżki pesto bazyliowego i 100 gramów pomidorków koktajlowych.

Ugotuj makaron al dente. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto i pomidorkami.

Kolacja: kasza jaglana z bakłażanem, cukinią, papryką i pestkami dyni

Przygotuj: ¼ suchej kaszy jaglanej, ¼ bakłażana, ¼ cukinii, ¼ papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę pestek dyni i ulubione przyprawy.

Najpierw przepłucz kaszę jaglaną wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj ją zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj warzywa: umyj je, pokrój według uznania, wrzuć na patelnię i zalej niewielką ilością wody. Duś do momentu, aż będą al dente. Podduszone warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą, oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Całość posyp pestkami dyni.


Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Adrych K. Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych, „Varia Medica” 2019, 3(2): 89–95.
  • Altobelli A. et al. Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis. Nutrients, 2017, 26: 9(9).
  • Barco K., Dugum M., Garg S., Managing irritable bowel syndrome: The low-FODMAP diet. Cleveland Clinic Journal of Medicine, 2016, 83(9): 655-662.
  • Quigley, Eamonn MM. „The spectrum of small intestinal bacterial overgrowth (SIBO).” Current gastroenterology reports 21 (2019): 1-7.