- Dieta refluksowa ma jeden podstawowy cel – nie dopuścić do rozwoju choroby i poprawić jakość życia osoby z refluksem. Nie oznacza też „nudnych” posiłków!
- Poznaj nasz tygodniowy jadłospis przy refluksie przygotowany przez dietetyka klinicznego. To zbiór pysznych przepisów, które warto wykorzystać.
- Co jeść przy refluksie? Prezentujemy przykładowe menu przy refluksie, które może stanowić gotowy jadłospis albo zbiór inspiracji.
- Więcej podpowiedzi i Zdrowych Rozwiązań dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym znajdziesz w naszym serwisie >>>
Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.
Pamiętaj, że dieta zawsze powinna być dopasowana pod względem kaloryczność do wieku, płci i aktywności fizycznej danej osoby.
Założenia poniższej diety refluksowej:
- Kaloryczność diety: 2300
- Rozkład makroskładników:
- białko: 20%
- tłuszcz: 30%
- węglowodany: 50%.
Refluks dieta DZIEŃ 1
Dieta refluksowa śniadanie: czekoladowa jaglanka z bananem i orzechami
Składniki:
- kakao (proszek bez dodatku cukru) – 2 łyżeczki
- kasza jaglana – 50 g
- orzechy nerkowca – 2 łyżki
- mleko migdałowe bez dodatku cukru – 1 szklanka
- banan – 1 sztuka.
Przygotowanie:
Kaszę opłucz pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem, by straciła charakterystyczną gorycz. Następnie zalej ją napojem roślinnym i ugotuj. Pod koniec dodaj kakao i wymieszaj. Ugotowaną kaszę przełóż do miski, dodaj pokrojonego w plasterki banana i pokruszone orzechy.
II śniadanie na diecie refluksowej: kasza manna z musem jagodowym i miętą
Składniki:
- czarne jagody – 2 garście
- kasza manna – 50 g
- świeża mięta – 1 garść
- miód – 1 łyżeczka
- mleko 2% – 1 szklanka.
Przygotowanie:
Jagody umyj i zblenduj na gładki mus. Można użyć także mrożonych. Kaszę mannę wsyp do garnka, zalej mlekiem i zagotuj, aż zgęstnieje. Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki, polej musem jagodowym i ozdób listkami mięty.
Refluks przepisy na obiad: marchewkowe pulpety z gryczanymi kopytkami
Składniki:
- mięso mielone z indyka – 100 g
- białko jaja kurzego – 2 sztuka
- koperek – 1 łyżka
- marchew – 2 sztuki
- masło – 3 łyżeczki
- sól – 2 szczypty
- pieprz czarny – 2 szczypty
- ziemniaki – 1,5 sztuki
- mąka gryczana – 2 łyżki
- mąka ziemniaczana – 0,5 łyżki.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj kopytka. Ziemniaki umyj i ugotuj w skórce. Po ostudzeniu obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski dodaj też mąkę gryczaną, jedno białko jaja kurzego, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj wałeczki ciasta. Pokrój ciasto na kopytka o długości 2-3 cm. Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj kopytka do wrzącej wody. Gotuj przez około 3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Marchew umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie. Mięso przełóż do miski, dodaj białko jaja, marchew (wcześniej odsączoną z wody), posiekany koperek i masło. Dopraw solą i pierzem. Uformuj pulpeciki. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Pulpeciki wrzucaj do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut.
Co jeść przy refluksie? Podwieczorek: kanapki z wędliną, sałatą i pomidorem
Składniki:
- bułka grahamka – 1 sztuka
- wędlina z kurczaka – 1 plaster
- pomidor – 2 plastry
- sałata masłowa – 1 liść
- ogórek zielony – 2 plastry.
Przygotowanie:
Bułkę przekrój na pół, wyłóż sałatą, plastrami pomidora i ogórka.
Jakie zupy przy refluksie? Kolacja: kremowa zupa z kalafiora z grzanką pieczywa
Składniki:
- bulion warzywny – 1 szklanka
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- kalafior – 400 g
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- ser żółty – 20 g
- sól – 1 szczypta
- ziemniak – 1 sztuka
- chleb graham – 2 kromki.
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę, po chwili dodaj czosnek. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Wlej bulion do garnka, wrzuć ziemniaki, różyczki kalafiora i zawartość patelni. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zupę zblenduj na krem, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec posyp tartym serem. Podawaj z zgrillowanym pieczywem.
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Refluks dieta DZIEŃ 2
Śniadanie dieta refluksowa przepisy: budyń orzechowy z owocami
Składniki:
- banan – 1 sztuka
- kasza jaglana – 0,3 szklanki
- gruszka – 1 sztuka
- mleko migdałowe niesłodzone – 1 szklanka
- orzechy włoskie – 4 sztuki
- nasiona sezamu – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Kaszę opłucz w wodzie i zalej wrzątkiem, by straciła charakterystyczną gorycz. Odlej wodę, przełóż kaszę do garnka, zalej napojem roślinnym i ugotuj. Po ugotowaniu zblenduj kaszę na gładki budyń. Owoce obierz, pokrój i dodaj do budyniu wraz z pokruszonymi orzechami i sezamem.
II śniadanie przy refluksie: jogurt z orzechami makadamia i brzoskwinią
Składniki:
- jogurt grecki – 150 g
- orzechy makadamia – 25 g
- brzoskwinia – 2 sztuki.
Przygotowanie:
Do miseczki przełóż jogurt. Brzoskwinie umyj, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Orzechy pokrój i podpraż chwilę na rozgrzanej, suchej patelni. Brzoskwinie wraz z orzechami dodaj do jogurtu.
Refluks: co jeść na obiad? Krupnik ryżowy
Składniki:
- marchew – 1 sztuka
- korzeń pietruszki – 2 sztuki
- ziemniaki – 2 sztuki
- pieprz czarny – 2 szczypty
- sól – 1 szczypta
- natka pietruszki – 2 łyżki
- podudzie z kurczaka bez skóry – 2 sztuki
- seler korzeniowy – 1 plaster
- liść laurowy – 1 sztuka
- ryż basmati – 50 g.
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz, pokrój w niewielką kostkę. Mięso umyj, wrzuć do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą, tak by mięso było zakryte i gotuj na małym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj ziemniaki i resztę warzyw. Do wywaru dodaj również ryż i gotuj jeszcze kilkanaście minut. Zupę dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Zupę zjedz z mięsem.
Podwieczorek na diecie refluksowej: deser z borówkami
Składniki:
- banan – 0,5 sztuki
- borówka amerykańska – 1 garść
- herbatniki – 2 sztuki
- kakao (proszek bez dodatku cukru) – 1 łyżeczka
- kasza jaglana – 3 łyżki
- miód – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Kaszę opłucz pod wodą, przelej wrzątkiem i ugotuj na wodzie. Banana obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Borówki umyj i osusz. Do naczynia blendera dodaj banana, ugotowana kaszę, miód i kakao. W wysokiej szklance umieść borówki (połowę ilości), zalej je musem czekoladowym, a na wierzch dodaj pokruszone herbatniki. Górę posyp pozostałą ilością borówek.
Kolacja dieta refluksowa: fasola pieczona z gruszką i żurawiną
Składniki:
- bulion warzywny – 0,25 szklanki
- fasola biała – 80 g
- gruszka – 1 sztuka
- majeranek suszony – 1 łyżeczka
- natka pietruszki – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- rozmaryn suszony – 0,5 garści
- sól – 1 szczypta
- żurawina – 50 g.
Przygotowanie:
Fasolę zalej wodą i odstaw na około 8 godzin. Po tym czasie ugotuj do miękkości i odcedź. Gruszkę pokrój na ósemki. W naczyniu żaroodpornym umieść ugotowaną fasolę, żurawinę, pokrojoną gruszkę, skrop oliwą, przypraw i zalej bulionem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz przez około 20-30 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia, by zredukować sos.
Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.
Refluks dieta DZIEŃ 3
Śniadanie na diecie na refluks: omlet z płatkami, jogurtem i owocami
Składniki:
- banan – 0,5 sztuki
- jajko – 2 sztuki
- maliny – 50 g
- cynamon – 3 g
- jogurt naturalny – 100 g
- płatki jaglane – 40 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki.
Przygotowanie:
Jajka wbij do naczynia blendera, dodaj płatki i obranego banana. Zblenduj na gładką masę. Na patelni rozgrzej oliwę, wylej masę na omleta i smaż pod przykryciem z obu stron. Omleta przełóż na talerz, podawaj z jogurtem i malinami.
II śniadanie w diecie na refluks: kanapka z serem, sałatą i zielonym ogórkiem
Składniki:
- bułka grahamka – 1 sztuka
- ogórek – 0,25 sztuki
- ser żółty – 2 plastry
- sałata lodowa – 2 liście
- masło – 1 łyżeczka
- nasiona czarnuszki – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Bułkę przekrój na pół i każdą z połówek posmaruj cienko masłem. Na kanapki wyłóż sałatę, plastry sera i ogórka. Posyp czarnuszką.
Refluks przepisy na obiad: curry z cieciorką i brązowym ryżem
Składniki:
- cebula – 0,5 sztuki
- ciecierzyca – 5 łyżek
- cukinia – 0,5 sztuki
- przyprawa curry – 0,5 łyżeczki
- natka pietruszki – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- pomidor – 1 sztuka
- ryż brązowy – 50 g
- sól – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Ciecierzycę opłucz, zalej wodą i odstaw na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie opłucz ją ponownie, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, obierz i też pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę. Po chwili dodaj pomidory i cukinię. W międzyczasie ugotuj ryz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Duś aż warzywa puszczą sok. Dopraw solą, pieprzem i curry. Pod koniec dodaj ugotowaną cieciorkę i natkę pietruszki. Ryż przełóż na talerz i dodaj zawartość patelni.
Jadłospis na refluks – podwieczorek: hummus z warzywami
Składniki:
- hummus – 100 g
- marchew – 1 sztuka
- ogórek świeży – 0,5 sztuki
- kalarepa – 1 sztuka.
Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz, pokrój w słupki i zjedz z hummusem.
Kolacja dieta refluksowa: smoothie bowl z figami i musli
Składniki:
- banan – 1 sztuka
- figa – 3 sztuki
- jogurt naturalny – 100 g
- miód – 1 łyżeczka
- musli z orzechami i rodzynkami – 1 łyżka
- orzechy włoskie – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Banana obierz ze skórki, a figi umyj. Umieść w wysokim naczyniu owoce i jogurt (jedną figę zostaw do dekoracji). Całość zblenduj na gładki mus. Smoothie wlej do miseczki, na wierzch dodaj pokrojoną figę, posyp musli i pokruszonymi orzechami. Całość posyp cynamonem i polej miodem.
Refluks dieta DZIEŃ 4
Śniadanie przy refluksie żołądka: jajko z pomidorem, parmezanem i grzankami
Składniki:
- pomidor – 1 sztuka
- jajko – 1 sztuka
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- szczypiorek – 2 łyżki
- ser parmezan tarty – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- pieprz czarny – 2 szczypty
- bazylia suszona – 2 szczypty
- ser feta – 40 g
- chleb graham – 3 kromki.
Przygotowanie:
Przygotuj grzanki, każdą z kromek przykryj serem, dopraw bazylią i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pieczywo przez około 10-15 minut do zarumienienia chleba. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni. Wbij jajka i dodaj pomidory, starty ser i przyprawy. Wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp szczypiorkiem i podawaj z grzankami.
Owoce a refluks. II śniadanie: koktajl ze śliwkami
Składniki:
- banan – 0,5 sztuki
- jogurt naturalny – 4 łyżki
- maliny – 1 garść
- siemię lniane – 2 łyżki
- śliwki węgierki – 5 sztuk.
Przygotowanie:
Banana obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Śliwki umyj, wyciągnij pestki. Owoce wraz z nasionami lnu wrzuć do wysokiego naczynia. Całość zalej jogurtem i zmiksuj na gładki koktajl.
Refluks dieta obiad: risotto z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- cukinia – 80 g
- marchew – 2 sztuki
- pierś z kurczaka – 150 g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- natka pietruszki – 10 g
- ryż basmati – 50 g
- koncentrat pomidorowy – 70 g
- ser parmezan tarty – 2 łyżki
- natka pietruszki – 1 garść.
Przygotowanie:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso umyj, pokrój, dopraw solą, pieprzem i oregano. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na oliwie duś mięso z pokrojonymi warzywami. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z połową szklanki wody. Wymieszaj ryż z sosem, dodaj przyprawy. Gotuj jeszcze przez chwilę i w razie potrzeby dolej wody. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Dieta refluksowa podwieczorek: brzoskwiniowy jogurt z płatkami i nasionami
Składniki:
- brzoskwinia – 1 sztuka
- jogurt grecki – 7 łyżek
- pestki dyni – 1 łyżka
- płatki kukurydziane – 4 łyżki.
Przygotowanie:
Brzoskwinię umyj, usuń pestkę. Jogurt zblenduj z brzoskwinią. Pestki upraż na suchej, rozgrzanej patelni. Do miseczki przełóż jogurt, dodaj pestki i płatki kukurydziane.
Refluks przepisy na kolację: czekoladowy budyń z borówkami
Składniki:
- borówka amerykańska – 2 garści
- kakao (proszek bez dodatku cukru) – 1 łyżeczka
- kasza jaglana – 5 łyżek
- miód – 1 łyżeczka
- mleko 2% – 0,75 szklanki.
Przygotowanie:
Kaszę opłucz, przelej wrzątkiem, by straciła charakterystyczną gorycz. Wlej mleko do kaszy, gotuj na niewielkim ogniu, aż kasza będzie miękka (w razie potrzeby podlej kaszę wodą). Ugotowaną kaszę wymieszaj z kakao, miodem i zmiksuj na gładki budyń. Borówkę umyj, zblenduj na mus. Budyń przelej do miseczki, w jego środek wlej mus borówkowy.
Refluks dieta DZIEŃ 5
Śniadanie przy refluksie: kanapki z serem camembert, sałatą i zielonym ogórkiem
Składniki:
- masło – 1 łyżeczka
- ser camembert – 0,5 sztuki
- ogórek – 0,25 sztuki
- sałata lodowa – 2 liście
- bułka grahamka – 2 sztuki.
Przygotowanie:
Pieczywo przekrój na pół i posmaruj kromki masłem. Nałóż plastry sałaty, sera camembert oraz ogórka.
II śniadanie na diecie refluksowej: jogurt naturalny z malinami, borówkami i orzechami
Składniki:
- maliny – 1 garść
- borówka amerykańska – 1 garść
- orzechy brazylijskie – 30 g
- jogurt naturalny – 150 g.
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj jogurt, umyte maliny i borówki oraz pokruszone orzechy.
Przykładowe menu przy refluksie. Obiad: pierogi pełnoziarniste z mięsem, surówka z buraczków
Składniki:
- cebula – 0,5 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- masło – 1 łyżeczka
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 1 szklanka
- mięso mielone z indyka – 80 g
- pieprz czarny – 2 szczypty
- sól – 2 szczypty
- woda źródlana – 0,3 szklanki
- burak – 1 sztuka.
Przygotowanie:
Przygotuj surówkę z buraczków. Buraka ugotuj w wodzie do miękkości. Po ostygnięciu zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach. Cebulę (połowę ilości) obierz i drobno posiekaj i wymieszaj z buraczkami. Dopraw, solą i pieprzem. Czosnek obierz, drobno posiekaj, pozostałą ilość cebuli również posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę wody i podduś na niej cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso, dopraw pieprzem i połową ilością soli. Duś przez około 5 minut. Gotowe mięso odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej z resztą soli, dodaj gorącą, ale nie wrzącą wodę. Delikatnie wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placki 3-4 mm i szklanką wykrawaj okrągłe placki. W każdy placek włóż mięsny farsz i ulep pierogi, uważając by na brzeg, który będzie klejony, nie dostało się mięso. Do wrzącej wody włóż pierogi i gotuj przez około 2-3 minuty, aż ciasto będzie miękkie. Gotowe pierogi polej masłem. Podawaj z surówką.
Dieta refluksowa przepisy na podwieczorek: domowe leczo wegetariańskie
Składniki:
- papryka czerwona – 1 sztuka
- papryczka chili suszona – 3 szczypty
- cukinia – 1 sztuka
- cebula – 0,5 sztuki
- pomidor malinowy – 3 sztuki
- bazylia suszona – 0, 5 łyżki
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku olej, podsmaż cebulę i po paru minutach dodaj pokrojone pomidory. Cukinię obierz i wraz z papryką pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do pomidorów, podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili oraz bazylią.
Jakie zupy przy refluksie? Kolacja: zupa dyniowa z soczewicą
Składniki:
- bulion warzywny – 1,5 szklanki
- cebula – 0,5 sztuki
- ziemniaki – 1 sztuka
- dynia – 300 g
- imbir – 10 g
- kurkuma mielona – 2 szczypty
- liść laurowy – 1 sztuka
- natka pietruszki – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- pieprz czarny – 1 szczypta
- soczewica czerwona – 50 g
- pieprz czarny – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Dynię obierz ze skórki, wytnij pestki, pokrój w kostkę. Ziemniaka i cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej, podsmaż na nim cebulę i ziemniaka. Gdy lekko się zeszklą, dodaj pokrojoną dynię oraz soczewicę. Całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i curry. Dodaj liść laurowy i starty imbir. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.
Refluks dieta DZIEŃ 6
Śniadanie na diecie na refluks: bruschetta z mozzarellą
Składniki:
- ser mozzarella – 0,5 sztuki
- bułka grahamka – 2 sztuki
- pomidor – 1 sztuka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- bazylia suszona – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wymieszaj z pomidorami, bazylią i pieprzem. Na każdej z kromek połóż plastry mozzarelli. Na kanapki nałóż pomidorowy farsz.
II śniadanie a refluks: serek wiejski z płatkami i malinami
Składniki:
- maliny – 1 garść
- serek wiejski – 1 opakowanie
- płatki kukurydziane – 1 łyżka
- płatki owsiane – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Płatki zalej wrzątkiem. Serek przełóż do miseczki, dodaj odsączone płatki oraz umyte maliny.
Co można jeść przy refluksie? Obiad: kaszotto z kurczakiem i fasolka szparagową
Składniki:
- bulion warzywny – 1,3 szklanki
- cebula – 0,5 sztuki
- fasolka szparagowa zielona – 2 garści
- kasza gryczana – 70 g
- olej rzepakowy – 3 łyżeczki
- oregano suszone – 1 łyżka
- pieprz czarny – 2 szczypty
- pierś z kurczaka – 150 g
- sól – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso umyj, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem (połową ilości). Rozgrzej olej na patelni, przesmaż na nim cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj mięso i smaż, aż będzie miękkie (w razie potrzeby podlej wodą). Na drugą patelnię dodaj kaszę, zalej niewielką porcją bulionu i duś, aż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj fasolkę, zalej kolejną, niewielką porcją bulionu i dalej duś. Powtórz czynność wlewania bulionu, aż kasza i fasolka będą miękkie (gdyby zabrakło bulionu, należy dolewać wodę). Do kaszy dodaj usmażone mięso wraz z cebulą. Chwile razem duś. Całość wymieszaj, dopraw oregano, resztą soli i pieprzu.
Refluks co jeść? Podwieczorek: kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- kasza jaglana – 40 g
- miód – 1 łyżeczka
- jabłko – 1 sztuka
- cynamon – 0,5 łyżeczki.
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz pod wodą, przelej wrzątkiem i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj odrobinę wody, dodaj jabłka i duś, aż powstanie mus. Dopraw cynamonem i miodem. Wymieszaj ugotowaną kaszę z jabłkami.
Dieta przy refluksie żołądka. Kolacja: curry ziemniaczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim
Składniki:
- ziemniaki – 2 sztuki
- szpinak – 2 garści
- jajko – 1 sztuka
- serek wiejski – 1 opakowanie
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- przyprawa curry – 4 szczypty
- ser parmezan tarty – 1 łyżka
- pieprz czarny – 2 szczypty.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Gotuj przez 6 minut w wodzie. Szpinak umyj, rozdrobnij palcami. Rozgrzej olej na patelni, dodaj podgotowane ziemniaki. Po chwili dodaj szpinak. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Wbij jajko, podsmaż danie na patelni, mieszając od czasu do czasu. Dopraw curry. Danie przełóż na talerz, posyp startym serem. Podawaj z serkiem wiejskim.
Suplement diety stanowiący unikalne połączenie inaktywowanych bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri DSM 17648) z cynkiem.
Refluks dieta DZIEŃ 7
Co jeść przy refluksie żołądka? Śniadanie: placuszki budyniowe z malinami
Składniki:
- mąka jaglana – 6 łyżek
- budyń waniliowy (proszek) – 3 łyżeczki
- erytrytol – 3 łyżeczki
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- soda oczyszczona – 0,25 łyżeczki
- nasiona sezamu – 1 łyżka
- mleko 2% – 0,5 szklanki
- maliny – 1 garść.
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki przełóż do miski, dodaj mleko. Całość wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż niewielkie placuszki z obu stron (najlepiej pod przykryciem). Placuszki przełóż na talerz, posyp malinami.
Dieta refluksowa II śniadanie: jogurt z bananem, mango i otrębami
Składniki:
- banan – 0,5 sztuki
- jogurt naturalny – 200 g
- mango – 0,5 sztuki
- otręby owsiane – 0,5 łyżki.
Przygotowanie:
Mango umyj, obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Do miseczki dodaj owoce i wymieszaj z jogurtem. Posyp otrębami.
Jadłospis na refluks. Obiad: zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 3 łyżki
- cukinia – 0,5 sztuki
- cebula – 0,5 sztuki
- jajko – 1 sztuka
- mleko 2% – 0,3 szklanki
- olej rzepakowy – 2 łyżeczki
- papryka czerwona – 0,5 sztuki
- papryka ostra w proszku – 0,25 łyżeczki
- papryka słodka w proszku – 0,2 łyżeczki
- pieprz czarny – 2 szczypty
- sól – 2 szczypty
- pierś z kurczaka – 80 g
- ser żółty – 40 g.
Przygotowanie:
Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku. Cebulę obierz i posiekaj. Paprykę oraz cukinię umyj i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż mięso. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Przygotuj naleśniki: do miski wlej mleko, dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Smaż na średnim ogniu na mocno rozgrzanej natłuszczonej patelni. Na naleśniki nałóż przygotowany farsz, ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15-20 minut.
Podwieczorek przy refluksie: ciepły mus bananowy z orzechami
Składniki:
- banan – 1 sztuka
- orzechy laskowe – 1 łyżka
- orzechy włoskie – 4 sztuki
- orzechy nerkowca – 4 sztuki
- cynamon – 1 szczypta.
Przygotowanie:
Banana obierz, pokrój na małe kawałki. Do małego garnuszka wlej odrobinę wody, dodaj banana i chwilę gotuj, po czym zblenduj banana na mus. Przygotowany mus przełóż do miseczki, posyp pokruszonymi orzechami i cynamonem.
Co jeść przy refluksie? Kolacja: czekoladowy omlet z truskawkami
Składniki:
- ser twarogowy półtłusty – 60 g
- skyr naturalny – 0,5 opakowania
- jajko – 1 sztuka
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 2 łyżki
- budyń czekoladowy (proszek) – 25 g
- erytrytol – 3 łyżki
- truskawki – 1 garść
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Twaróg rozdrobnij. Dodaj do niego jajko, połowę jogurtu typu skyr, mąkę, budyń i słodzik. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Rozgrzej tłuszcz na patelni, usmaż na nim omleta. Resztę jogurtu wymieszaj lub zblenduj z pokrojonymi truskawkami na sos. Gotowego omleta polej przygotowanym sosem.
Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.