• Dieta refluksowa ma jeden podstawowy cel – nie dopuścić do rozwoju choroby i poprawić jakość życia osoby z refluksem. Nie oznacza też „nudnych” posiłków!
  • Poznaj nasz tygodniowy jadłospis przy refluksie przygotowany przez dietetyka klinicznego. To zbiór pysznych przepisów, które warto wykorzystać.
  • Co jeść przy refluksie? Prezentujemy przykładowe menu przy refluksie, które może stanowić gotowy jadłospis albo zbiór inspiracji.
  • Więcej podpowiedzi i Zdrowych Rozwiązań dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym znajdziesz w naszym serwisie >>>

Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama

Pamiętaj, że dieta zawsze powinna być dopasowana pod względem kaloryczność do wieku, płci i aktywności fizycznej danej osoby.

Założenia poniższej diety refluksowej:

  • Kaloryczność diety: 2300
  • Rozkład makroskładników:
    • białko: 20%
    • tłuszcz: 30%
    • węglowodany: 50%.

Refluks dieta DZIEŃ 1

Dieta refluksowa śniadanie: czekoladowa jaglanka z bananem i orzechami

Składniki:

  • kakao (proszek bez dodatku cukru) – 2 łyżeczki
  • kasza jaglana – 50 g
  • orzechy nerkowca – 2 łyżki
  • mleko migdałowe bez dodatku cukru – 1 szklanka
  • banan – 1 sztuka.

Przygotowanie:

Kaszę opłucz pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem, by straciła charakterystyczną gorycz. Następnie zalej ją napojem roślinnym i ugotuj. Pod koniec dodaj kakao i wymieszaj. Ugotowaną kaszę przełóż do miski, dodaj pokrojonego w plasterki banana i pokruszone orzechy.

II śniadanie na diecie refluksowej: kasza manna z musem jagodowym i miętą

Składniki:

  • czarne jagody – 2 garście
  • kasza manna – 50 g
  • świeża mięta – 1 garść
  • miód – 1 łyżeczka
  • mleko 2% – 1 szklanka.

Przygotowanie:

Jagody umyj i zblenduj na gładki mus. Można użyć także mrożonych. Kaszę mannę wsyp do garnka, zalej mlekiem i zagotuj, aż zgęstnieje. Ugotowaną kaszę przełóż do miseczki, polej musem jagodowym i ozdób listkami mięty.

Refluks dieta

Refluks przepisy na obiad: marchewkowe pulpety z gryczanymi kopytkami

Składniki:

  • mięso mielone z indyka – 100 g
  • białko jaja kurzego – 2 sztuka
  • koperek – 1 łyżka
  • marchew – 2 sztuki
  • masło – 3 łyżeczki
  • sól – 2 szczypty
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • ziemniaki – 1,5 sztuki
  • mąka gryczana – 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 0,5 łyżki.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotuj kopytka. Ziemniaki umyj i ugotuj w skórce. Po ostudzeniu obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski dodaj też mąkę gryczaną, jedno białko jaja kurzego, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj wałeczki ciasta. Pokrój ciasto na kopytka o długości 2-3 cm. Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj kopytka do wrzącej wody. Gotuj przez około 3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Marchew umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie. Mięso przełóż do miski, dodaj białko jaja, marchew (wcześniej odsączoną z wody), posiekany koperek i masło. Dopraw solą i pierzem. Uformuj pulpeciki. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Pulpeciki wrzucaj do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut.

Co jeść przy refluksie? Podwieczorek: kanapki z wędliną, sałatą i pomidorem

Składniki:

  • bułka grahamka – 1 sztuka
  • wędlina z kurczaka – 1 plaster
  • pomidor – 2 plastry
  • sałata masłowa – 1 liść
  • ogórek zielony – 2 plastry.

Przygotowanie:

Bułkę przekrój na pół, wyłóż sałatą, plastrami pomidora i ogórka.

Jakie zupy przy refluksie? Kolacja: kremowa zupa z kalafiora z grzanką pieczywa

Składniki:

  • bulion warzywny – 1 szklanka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • kalafior – 400 g
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • ser żółty – 20 g
  • sól – 1 szczypta
  • ziemniak – 1 sztuka
  • chleb graham – 2 kromki.

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę, po chwili dodaj czosnek. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Wlej bulion do garnka, wrzuć ziemniaki, różyczki kalafiora i zawartość patelni. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zupę zblenduj na krem, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec posyp tartym serem. Podawaj z zgrillowanym pieczywem.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Refluks dieta DZIEŃ 2

Śniadanie dieta refluksowa przepisy: budyń orzechowy z owocami

Składniki:

  • banan – 1 sztuka
  • kasza jaglana – 0,3 szklanki
  • gruszka – 1 sztuka
  • mleko migdałowe niesłodzone – 1 szklanka
  • orzechy włoskie – 4 sztuki
  • nasiona sezamu – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Kaszę opłucz w wodzie i zalej wrzątkiem, by straciła charakterystyczną gorycz. Odlej wodę, przełóż kaszę do garnka, zalej napojem roślinnym i ugotuj. Po ugotowaniu zblenduj kaszę na gładki budyń. Owoce obierz, pokrój i dodaj do budyniu wraz z pokruszonymi orzechami i sezamem.

II śniadanie przy refluksie: jogurt z orzechami makadamia i brzoskwinią

Składniki:

  • jogurt grecki – 150 g
  • orzechy makadamia – 25 g
  • brzoskwinia – 2 sztuki.

Przygotowanie:

Do miseczki przełóż jogurt. Brzoskwinie umyj, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Orzechy pokrój i podpraż chwilę na rozgrzanej, suchej patelni. Brzoskwinie wraz z orzechami dodaj do jogurtu.

Refluks: co jeść na obiad? Krupnik ryżowy

Składniki:

  • marchew – 1 sztuka
  • korzeń pietruszki – 2 sztuki
  • ziemniaki – 2 sztuki
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • sól – 1 szczypta
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • podudzie z kurczaka bez skóry – 2 sztuki
  • seler korzeniowy – 1 plaster
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • ryż basmati – 50 g.

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz, pokrój w niewielką kostkę. Mięso umyj, wrzuć do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wodą, tak by mięso było zakryte i gotuj na małym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj ziemniaki i resztę warzyw. Do wywaru dodaj również ryż i gotuj jeszcze kilkanaście minut. Zupę dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Zupę zjedz z mięsem.

Dieta refluksowa

Podwieczorek na diecie refluksowej: deser z borówkami

Składniki:

  • banan – 0,5 sztuki
  • borówka amerykańska – 1 garść
  • herbatniki – 2 sztuki
  • kakao (proszek bez dodatku cukru) – 1 łyżeczka
  • kasza jaglana – 3 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Kaszę opłucz pod wodą, przelej wrzątkiem i ugotuj na wodzie. Banana obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Borówki umyj i osusz. Do naczynia blendera dodaj banana, ugotowana kaszę, miód i kakao. W wysokiej szklance umieść borówki (połowę ilości), zalej je musem czekoladowym, a na wierzch dodaj pokruszone herbatniki. Górę posyp pozostałą ilością borówek.

Kolacja dieta refluksowa: fasola pieczona z gruszką i żurawiną

Składniki:

  • bulion warzywny – 0,25 szklanki
  • fasola biała – 80 g
  • gruszka – 1 sztuka
  • majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • natka pietruszki – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • rozmaryn suszony – 0,5 garści
  • sól – 1 szczypta
  • żurawina – 50 g.

Przygotowanie:

Fasolę zalej wodą i odstaw na około 8 godzin. Po tym czasie ugotuj do miękkości i odcedź. Gruszkę pokrój na ósemki. W naczyniu żaroodpornym umieść ugotowaną fasolę, żurawinę, pokrojoną gruszkę, skrop oliwą, przypraw i zalej bulionem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz przez około 20-30 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia, by zredukować sos.


Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama

Refluks dieta DZIEŃ 3

Śniadanie na diecie na refluks: omlet z płatkami, jogurtem i owocami

Składniki:

  • banan – 0,5 sztuki
  • jajko – 2 sztuki
  • maliny – 50 g
  • cynamon – 3 g
  • jogurt naturalny – 100 g
  • płatki jaglane – 40 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki.

Przygotowanie:

Jajka wbij do naczynia blendera, dodaj płatki i obranego banana. Zblenduj na gładką masę. Na patelni rozgrzej oliwę, wylej masę na omleta i smaż pod przykryciem z obu stron. Omleta przełóż na talerz, podawaj z jogurtem i malinami.

II śniadanie w diecie na refluks: kanapka z serem, sałatą i zielonym ogórkiem

Składniki:

  • bułka grahamka – 1 sztuka
  • ogórek – 0,25 sztuki
  • ser żółty – 2 plastry
  • sałata lodowa – 2 liście
  • masło – 1 łyżeczka
  • nasiona czarnuszki – 1 szczypta.

Przygotowanie:

Bułkę przekrój na pół i każdą z połówek posmaruj cienko masłem. Na kanapki wyłóż sałatę, plastry sera i ogórka. Posyp czarnuszką.

Refluks przepisy na obiad: curry z cieciorką i brązowym ryżem

Składniki:

  • cebula – 0,5 sztuki
  • ciecierzyca – 5 łyżek
  • cukinia – 0,5 sztuki
  • przyprawa curry – 0,5 łyżeczki
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • pomidor – 1 sztuka
  • ryż brązowy – 50 g
  • sól – 2 szczypty.

Przygotowanie:

Ciecierzycę opłucz, zalej wodą i odstaw na 12 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie opłucz ją ponownie, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, obierz i też pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę. Po chwili dodaj pomidory i cukinię. W międzyczasie ugotuj ryz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Duś aż warzywa puszczą sok. Dopraw solą, pieprzem i curry. Pod koniec dodaj ugotowaną cieciorkę i natkę pietruszki. Ryż przełóż na talerz i dodaj zawartość patelni.

Jadłospis na refluks – podwieczorek: hummus z warzywami

Składniki:

  • hummus – 100 g
  • marchew – 1 sztuka
  • ogórek świeży – 0,5 sztuki
  • kalarepa – 1 sztuka.

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz, pokrój w słupki i zjedz z hummusem.

Kolacja dieta refluksowa: smoothie bowl z figami i musli

Składniki:

  • banan – 1 sztuka
  • figa – 3 sztuki
  • jogurt naturalny – 100 g
  • miód – 1 łyżeczka
  • musli z orzechami i rodzynkami – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Banana obierz ze skórki, a figi umyj. Umieść w wysokim naczyniu owoce i jogurt (jedną figę zostaw do dekoracji). Całość zblenduj na gładki mus. Smoothie wlej do miseczki, na wierzch dodaj pokrojoną figę, posyp musli i pokruszonymi orzechami. Całość posyp cynamonem i polej miodem.

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Refluks dieta DZIEŃ 4

Śniadanie przy refluksie żołądka: jajko z pomidorem, parmezanem i grzankami

Składniki:

  • pomidor – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • szczypiorek – 2 łyżki
  • ser parmezan tarty – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • bazylia suszona – 2 szczypty
  • ser feta – 40 g
  • chleb graham – 3 kromki.

Przygotowanie:

Przygotuj grzanki, każdą z kromek przykryj serem, dopraw bazylią i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pieczywo przez około 10-15 minut do zarumienienia chleba. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni. Wbij jajka i dodaj pomidory, starty ser i przyprawy. Wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp szczypiorkiem i podawaj z grzankami.

Owoce a refluks. II śniadanie: koktajl ze śliwkami

Składniki:

  • banan – 0,5 sztuki
  • jogurt naturalny – 4 łyżki
  • maliny – 1 garść
  • siemię lniane – 2 łyżki
  • śliwki węgierki – 5 sztuk.

Przygotowanie:

Banana obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Śliwki umyj, wyciągnij pestki. Owoce wraz z nasionami lnu wrzuć do wysokiego naczynia. Całość zalej jogurtem i zmiksuj na gładki koktajl.

Refluks dieta obiad: risotto z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • cukinia – 80 g
  • marchew – 2 sztuki
  • pierś z kurczaka – 150 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 10 g
  • ryż basmati – 50 g
  • koncentrat pomidorowy – 70 g
  • ser parmezan tarty – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 1 garść.

Przygotowanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso umyj, pokrój, dopraw solą, pieprzem i oregano. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na oliwie duś mięso z pokrojonymi warzywami. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z połową szklanki wody. Wymieszaj ryż z sosem, dodaj przyprawy. Gotuj jeszcze przez chwilę i w razie potrzeby dolej wody. Gotowe danie posyp natką pietruszki.

Dieta refluksowa podwieczorek: brzoskwiniowy jogurt z płatkami i nasionami

Składniki:

  • brzoskwinia – 1 sztuka
  • jogurt grecki – 7 łyżek
  • pestki dyni – 1 łyżka
  • płatki kukurydziane – 4 łyżki.

Przygotowanie:

Brzoskwinię umyj, usuń pestkę. Jogurt zblenduj z brzoskwinią. Pestki upraż na suchej, rozgrzanej patelni. Do miseczki przełóż jogurt, dodaj pestki i płatki kukurydziane.

Refluks przepisy na kolację: czekoladowy budyń z borówkami

Składniki:

  • borówka amerykańska – 2 garści
  • kakao (proszek bez dodatku cukru) – 1 łyżeczka
  • kasza jaglana – 5 łyżek
  • miód – 1 łyżeczka
  • mleko 2% – 0,75 szklanki.

Przygotowanie:

Kaszę opłucz, przelej wrzątkiem, by straciła charakterystyczną gorycz. Wlej mleko do kaszy, gotuj na niewielkim ogniu, aż kasza będzie miękka (w razie potrzeby podlej kaszę wodą). Ugotowaną kaszę wymieszaj z kakao, miodem i zmiksuj na gładki budyń. Borówkę umyj, zblenduj na mus. Budyń przelej do miseczki, w jego środek wlej mus borówkowy.

Zdrowe Rozwiązania
pełne kwasów omega
reklama

Refluks dieta DZIEŃ 5

Śniadanie przy refluksie: kanapki z serem camembert, sałatą i zielonym ogórkiem

Składniki:

  • masło – 1 łyżeczka
  • ser camembert – 0,5 sztuki
  • ogórek – 0,25 sztuki
  • sałata lodowa – 2 liście
  • bułka grahamka – 2 sztuki.

Przygotowanie:

Pieczywo przekrój na pół i posmaruj kromki masłem. Nałóż plastry sałaty, sera camembert oraz ogórka.

II śniadanie na diecie refluksowej: jogurt naturalny z malinami, borówkami i orzechami

Składniki:

  • maliny – 1 garść
  • borówka amerykańska – 1 garść
  • orzechy brazylijskie – 30 g
  • jogurt naturalny – 150 g.

Przygotowanie:

Do miseczki dodaj jogurt, umyte maliny i borówki oraz pokruszone orzechy.

Przykładowe menu przy refluksie. Obiad: pierogi pełnoziarniste z mięsem, surówka z buraczków

Składniki:

  • cebula – 0,5 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło – 1 łyżeczka
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 1 szklanka
  • mięso mielone z indyka – 80 g
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • sól – 2 szczypty
  • woda źródlana – 0,3 szklanki
  • burak – 1 sztuka.

Przygotowanie:

Przygotuj surówkę z buraczków. Buraka ugotuj w wodzie do miękkości. Po ostygnięciu zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach. Cebulę (połowę ilości) obierz i drobno posiekaj i wymieszaj z buraczkami. Dopraw, solą i pieprzem. Czosnek obierz, drobno posiekaj, pozostałą ilość cebuli również posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę wody i podduś na niej cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso, dopraw pieprzem i połową ilością soli. Duś przez około 5 minut. Gotowe mięso odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej z resztą soli, dodaj gorącą, ale nie wrzącą wodę. Delikatnie wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placki 3-4 mm i szklanką wykrawaj okrągłe placki. W każdy placek włóż mięsny farsz i ulep pierogi, uważając by na brzeg, który będzie klejony, nie dostało się mięso. Do wrzącej wody włóż pierogi i gotuj przez około 2-3 minuty, aż ciasto będzie miękkie. Gotowe pierogi polej masłem. Podawaj z surówką.

Tygodniowy jadłospis przy refluksie

Dieta refluksowa przepisy na podwieczorek: domowe leczo wegetariańskie

Składniki:

  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • papryczka chili suszona – 3 szczypty
  • cukinia – 1 sztuka
  • cebula – 0,5 sztuki
  • pomidor malinowy – 3 sztuki
  • bazylia suszona – 0, 5 łyżki
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • sól – 1 szczypta.

Przygotowanie:

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku olej, podsmaż cebulę i po paru minutach dodaj pokrojone pomidory. Cukinię obierz i wraz z papryką pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do pomidorów, podlej kilkoma łyżkami wody i duś aż warzywa zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chili oraz bazylią.

Jakie zupy przy refluksie? Kolacja: zupa dyniowa z soczewicą

Składniki:

  • bulion warzywny – 1,5 szklanki
  • cebula – 0,5 sztuki
  • ziemniaki – 1 sztuka
  • dynia – 300 g
  • imbir – 10 g
  • kurkuma mielona – 2 szczypty
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • natka pietruszki – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • soczewica czerwona – 50 g
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • sól – 1 szczypta.

Przygotowanie:

Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Dynię obierz ze skórki, wytnij pestki, pokrój w kostkę. Ziemniaka i cebulę obierz i również pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej, podsmaż na nim cebulę i ziemniaka. Gdy lekko się zeszklą, dodaj pokrojoną dynię oraz soczewicę. Całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i curry. Dodaj liść laurowy i starty imbir. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Refluks dieta DZIEŃ 6

Śniadanie na diecie na refluks: bruschetta z mozzarellą

Składniki:

  • ser mozzarella – 0,5 sztuki
  • bułka grahamka – 2 sztuki
  • pomidor – 1 sztuka
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • bazylia suszona – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wymieszaj z pomidorami, bazylią i pieprzem. Na każdej z kromek połóż plastry mozzarelli. Na kanapki nałóż pomidorowy farsz.

II śniadanie a refluks: serek wiejski z płatkami i malinami

Składniki:

  • maliny – 1 garść
  • serek wiejski – 1 opakowanie
  • płatki kukurydziane – 1 łyżka
  • płatki owsiane – 1 łyżka.

Przygotowanie:

Płatki zalej wrzątkiem. Serek przełóż do miseczki, dodaj odsączone płatki oraz umyte maliny.

Co można jeść przy refluksie? Obiad: kaszotto z kurczakiem i fasolka szparagową

Składniki:

  • bulion warzywny – 1,3 szklanki
  • cebula – 0,5 sztuki
  • fasolka szparagowa zielona – 2 garści
  • kasza gryczana – 70 g
  • olej rzepakowy – 3 łyżeczki
  • oregano suszone – 1 łyżka
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • pierś z kurczaka – 150 g
  • sól – 1 szczypta.

Przygotowanie:

Fasolkę umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso umyj, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem (połową ilości). Rozgrzej olej na patelni, przesmaż na nim cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj mięso i smaż, aż będzie miękkie (w razie potrzeby podlej wodą). Na drugą patelnię dodaj kaszę, zalej niewielką porcją bulionu i duś, aż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dodaj fasolkę, zalej kolejną, niewielką porcją bulionu i dalej duś. Powtórz czynność wlewania bulionu, aż kasza i fasolka będą miękkie (gdyby zabrakło bulionu, należy dolewać wodę). Do kaszy dodaj usmażone mięso wraz z cebulą. Chwile razem duś. Całość wymieszaj, dopraw oregano, resztą soli i pieprzu.

Refluks co jeść? Podwieczorek: kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • kasza jaglana – 40 g
  • miód – 1 łyżeczka
  • jabłko – 1 sztuka
  • cynamon – 0,5 łyżeczki.

Przygotowanie:

Kaszę przepłucz pod wodą, przelej wrzątkiem i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj odrobinę wody, dodaj jabłka i duś, aż powstanie mus. Dopraw cynamonem i miodem. Wymieszaj ugotowaną kaszę z jabłkami.

Dieta przy refluksie żołądka. Kolacja: curry ziemniaczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim

Składniki:

  • ziemniaki – 2 sztuki
  • szpinak – 2 garści
  • jajko – 1 sztuka
  • serek wiejski – 1 opakowanie
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • przyprawa curry – 4 szczypty
  • ser parmezan tarty – 1 łyżka
  • pieprz czarny – 2 szczypty.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Gotuj przez 6 minut w wodzie. Szpinak umyj, rozdrobnij palcami. Rozgrzej olej na patelni, dodaj podgotowane ziemniaki. Po chwili dodaj szpinak. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Wbij jajko, podsmaż danie na patelni, mieszając od czasu do czasu. Dopraw curry. Danie przełóż na talerz, posyp startym serem. Podawaj z serkiem wiejskim.


Heliprox

Suplement diety stanowiący unikalne połączenie inaktywowanych bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri DSM 17648) z cynkiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Refluks dieta DZIEŃ 7

Co jeść przy refluksie żołądka? Śniadanie: placuszki budyniowe z malinami

Składniki:

  • mąka jaglana – 6 łyżek
  • budyń waniliowy (proszek) – 3 łyżeczki
  • erytrytol – 3 łyżeczki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • soda oczyszczona – 0,25 łyżeczki
  • nasiona sezamu – 1 łyżka
  • mleko 2% – 0,5 szklanki
  • maliny – 1 garść.

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki przełóż do miski, dodaj mleko. Całość wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż niewielkie placuszki z obu stron (najlepiej pod przykryciem). Placuszki przełóż na talerz, posyp malinami.

Dieta refluksowa II śniadanie: jogurt z bananem, mango i otrębami

Składniki:

  • banan – 0,5 sztuki
  • jogurt naturalny – 200 g
  • mango – 0,5 sztuki
  • otręby owsiane – 0,5 łyżki.

Przygotowanie:

Mango umyj, obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Do miseczki dodaj owoce i wymieszaj z jogurtem. Posyp otrębami.

Jadłospis na refluks. Obiad: zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 3 łyżki
  • cukinia – 0,5 sztuki
  • cebula – 0,5 sztuki
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko 2% – 0,3 szklanki
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki
  • papryka czerwona – 0,5 sztuki
  • papryka ostra w proszku – 0,25 łyżeczki
  • papryka słodka w proszku – 0,2 łyżeczki
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • sól – 2 szczypty
  • pierś z kurczaka – 80 g
  • ser żółty – 40 g.

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku. Cebulę obierz i posiekaj. Paprykę oraz cukinię umyj i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż mięso. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Przygotuj naleśniki: do miski wlej mleko, dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Smaż na średnim ogniu na mocno rozgrzanej natłuszczonej patelni. Na naleśniki nałóż przygotowany farsz, ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15-20 minut.

Podwieczorek przy refluksie: ciepły mus bananowy z orzechami

Składniki:

  • banan – 1 sztuka
  • orzechy laskowe – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 4 sztuki
  • orzechy nerkowca – 4 sztuki
  • cynamon – 1 szczypta.

Przygotowanie:

Banana obierz, pokrój na małe kawałki. Do małego garnuszka wlej odrobinę wody, dodaj banana i chwilę gotuj, po czym zblenduj banana na mus. Przygotowany mus przełóż do miseczki, posyp pokruszonymi orzechami i cynamonem.

Co jeść przy refluksie? Kolacja: czekoladowy omlet z truskawkami

Składniki:

  • ser twarogowy półtłusty – 60 g
  • skyr naturalny – 0,5 opakowania
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000 – 2 łyżki
  • budyń czekoladowy (proszek) – 25 g
  • erytrytol – 3 łyżki
  • truskawki – 1 garść
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Twaróg rozdrobnij. Dodaj do niego jajko, połowę jogurtu typu skyr, mąkę, budyń i słodzik. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Rozgrzej tłuszcz na patelni, usmaż na nim omleta. Resztę jogurtu wymieszaj lub zblenduj z pokrojonymi truskawkami na sos. Gotowego omleta polej przygotowanym sosem.


Reflu-g

Preparat stosowany we wspomaganiu leczenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Reflu-G. ZASTOSOWANIE: Leczenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Biofarma
reklama