Kolagen – białko młodości

Skóra zawdzięcza kolagenowi swój promienny wygląd, elastyczność i napięcie. Przyjmuje się, że synteza tego białka zmniejsza się o 1% rocznie, począwszy od 25. urodzin człowieka, co powoduje, że włókna kolagenowe ulegają pogrubieniu i skróceniu, a więc tracą sprężystość. Skóra staje się cienka, sucha, pojawiają się na niej zmiany barwnikowe oraz drobne bruzdy, które pogłębiają się coraz bardziej.


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

U kobiet do istotnego spadku produkcji kolagenu dochodzi w trakcie menopauzy, kiedy stężenie żeńskich hormonów płciowych, czyli estrogenów, drastycznie maleje. Wspomniane hormony mają niebagatelne znaczenie w syntezie kolagenu, dlatego u kobiet w okresie przekwitania obserwuje się wzmożony spadek elastyczności, sprężystości i poziomu nawilżenia skóry, a także pogłębienie zmarszczek.

Kolagen w pożywieniu – gdzie go szukać?

Kolagen to białko strukturalne budujące kości i skórę, dlatego należy go poszukiwać w produktach odzwierzęcych.

Źródła kolagenu w pożywieniu:

  • galaretki z nóżek wieprzowych i wołowych,
  • salceson, golonka,
  • wywary z kości,
  • kurze łapki.

Dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ dostarcza zbyt dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, które predysponują do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Chcąc uzupełnić poziom kolagenu, powinniśmy skupić się na dostarczeniu substratów do jego produkcji, czyli witamin, minerałów oraz rozważyć kupno suplementu diety pod postacią hydrolizatu kolagenu rybiego, który jest lepiej przyswajalny w porównaniu z kolagenem wołowym czy wieprzowym.

Kolagen w jedzeniu – gdzie występuje naturalnie? Kolagen do picia

Naturalny kolagen do picia

Hydrolizowany kolagen rybi pozyskiwany jest z naturalnych źródeł. W jego skład wchodzą małe peptydy o niskiej masie cząsteczkowej (0,3-8 kDa) otrzymane w wyniku hydrolizy enzymatycznej natywnego kolagenu znajdującego się w tkankach rybich. Żeby peptydy kolagenowe mogły dotrzeć do skóry i spełnić swoje zadanie, najpierw muszą zostać wchłonięte w jak największej ilości z przewodu pokarmowego. Odpowiedzią na tę potrzebę jest kolagen morski, który posiada zbliżony skład aminokwasowy do białka budującego ludzką tkankę łączną, co stanowi o jego dobrej wchłanialności. Hydrolizat kolagenu rybiego charakteryzuje łatwa biodegradowalność oraz niska immunogenność, czyli mała zdolność do wywołania reakcji alergicznych.

Witaminy i minerały jako wsparcie produkcji kolagenu

Witamina C

Witamina C (kwas askorbinowy) – witamina, bez której proces syntezy kolagenu nie mógłby się odbyć. Kolejną ważną funkcją kwasu askorbinowego jest uszczelnianie ścian naczyń krwionośnych, co pozwala redukować zaczerwienienia skóry. Witamina C ma ogromny potencjał antyoksydacyjny, a więc wspomaga usuwanie wolnych rodników tlenowych, nagromadzonych w ustroju w wyniku naturalnych procesów metabolicznych, jak i szkodliwego wpływu promieniowania UV oraz innych niekorzystnych czynników zewnętrznych. Znaleźć ją można w owocach, takich jak: owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe, owoce jagodowe np. truskawki, maliny, porzeczki oraz w następujących warzywach: papryce, natce pietruszki, zielonych warzywach liściastych np. brukselce, kapuście, szpinaku.

Kolagen w jedzeniu – gdzie występuje naturalnie? Kolagen do picia

Witamina A

Witamina A, a konkretnie retinol, czyli jej aktywna postać, która znajduje się w produktach odzwierzęcych, stymuluje komórki skóry właściwej (fibroblasty) do syntezy kolagenu, a także zabezpiecza powstałe białko przed degradacją. Oprócz tego retinoidy są niezbędne do prawidłowego przebiegu złuszczania naskórka, przyspieszają gojenie ran oraz cechują się działaniem rozjaśniającym, co jest istotne w przypadku terapii blizn i przebarwień różnego pochodzenia. Aktywna postać witaminy A obecna jest w wątrobie wołowej i wieprzowej, w maśle, jajach, serach, mleku.

Witamina E

Witamina E intensyfikuje produkcję kolagenu, a także chroni to białko przed niekorzystnymi zmianami wywołanymi przez reaktywne formy tlenu (ROS). Wykazuje synergistyczne działanie z witaminą C, co oznacza, że oba te związki wzmacniają nawzajem swoje funkcje. Witamina E występuje w olejach roślinnych np. oleju migdałowym, oleju z konopi, oleju kokosowym, oliwie z oliwek, a także w orzechach, nasionach słonecznika, pestkach dyni.

Cynk

Cynk, to ważny antyoksydant, który bierze udział w metabolizmie kolagenu. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, przyspiesza gojenie ran. Źródła cynku to owoce morza, ryby, podroby, jaja, nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, nasiona i pestki np. dyni.

Miedź

Miedź aktywuje produkcję kolagenu i elastyny, chroni włókna sprężyste przed wpływem stresu oksydacyjnego. Jej bogactwem są produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy np. laskowe i brazylijskie, jak również wątróbka, zwłaszcza cielęca.

Mangan

Mangan to pierwiastek śladowy, niezbędny w wytwarzaniu kolagenu, a także kolejny antyoksydant, który zabezpiecza organizm przed działaniem ROS. Gdzie szukać manganu? W nasionach roślin strączkowych i produktach z pełnego przemiału, zielonolistnych warzywach, orzechach między innymi laskowych i włoskich.

Krzem

Krzem stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu, ogranicza łamliwość paznokci i wypadanie włosów. Można go znaleźć w wyrobach z pełnego przemiału, otrębach ryżowych, pszennych i owsianych, brązowym ryżu, białej cebuli, czosnku, rzodkiewkach, szparagach. Istotne jest, by spożywać owoce i warzywa wraz ze skórką, ponieważ tam skumulowane jest najwięcej krzemu. Bogactwem tego mikroelementu są zioła, a szczególnie skrzyp, pokrzywa, podbiał i rdest ptasi.

Siarka

Siarka, to mikroelement, który wchodzi w skład keratyny, czyli białka budującego naskórek, włosy i paznokcie. Pierwiastek ten zapobiega twardnieniu kolagenu i zanikowi włókien kolagenowych, co pomaga zachować sprężystość skóry. Ponadto siarka wspiera procesy naprawcze uszkodzonej skóry i przeciwdziała powstawaniu tkanki bliznowatej. Siarkę można odnaleźć w owocach (porzeczki, gruszki), warzywach (pomidory, papryka, kalafior), produktach zbożowych, mleku i jego przetworach, jajach, rybach, mięsie, jednakże jest to związek delikatny, który łatwo ulega degradacji pod wpływem gotowania, pasteryzacji, zamrażania.

Żelazo

Żelazo jest pierwiastkiem koniecznym do syntezy kolagenu. Niedobór żelaza jest przyczyną anemii, czyli niedokrwistości, której jednym z objawów jest sucha, szorstka i blada skóra. Żelazo hemowe, czyli lepiej przyswajalne, znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego (podrobach, czerwonym mięsie, rybach), natomiast żelazo niehemowe w nasionach roślin strączkowych, produktach pełnoziarnistych, niektórych warzywach (natce pietruszki, brokułach, burakach) i suszonych owocach (morelach, śliwkach, rodzynkach).


Revibel

Dla osób chcących zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry, paznokci. Hydrolizowany kolagen rybi i skoncentrowany zestaw składników aktywnych, witamin, mikroelementów. Po...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  • Evaluation of the Efficacy of a Hydrolyzed Collagen Supplement for Improving Skin Moisturization, Smoothness, and Wrinkles https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8944283/
  • Vitamin A in Skin and Hair: An Update https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35889909/
  • The Roles of Vitamin C in Skin Health https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28805671/
  • Vitamin E: Regulatory Redox Interactions https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681767/
  • Zinc and Skin Disorders https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29439479/
  • Rola pierwiastków śladowych w patogenezie i progresji… https://podyplomie.pl/okulistyka/19928,rola-pierwiastkow-sladowych-w-patogenezie-i-progresji-krotkowzrocznosci.