Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Bulgotanie w brzuchu i wodnista biegunka – przyczyny

Biegunką nazywa się oddawanie stolca o nadmiernie płynnej konsystencji (wodnistego, płynnego lub półpłynnego) przynajmniej 3 razy dziennie. W zależności od mechanizmu powstawania, biegunkę dzieli się na:

  • zapalną: spowodowaną uszkodzeniem budowy oraz czynności nabłonka jelitowego w wyniku choroby;
  • wydzielniczą: wywołaną aktywnym wydzielaniem zbyt dużych ilości wody, soli lub innych substancji do jelita;
  • osmotyczną: spowodowaną powstawaniem związków, które hamują wchłanianie wody z jelita.

Inny podział odnosi się do czasu trwania biegunki. Zgodnie z nim wyróżnia się biegunkę ostrą (do 14 dni), przetrwałą (14-29 dni) i przewlekłą (30 dni lub dłużej).

Jakie mogą być przyczyny biegunki? Do najczęstszych zaliczają się infekcje bakteryjne (np. zakażenie Salmonellą) lub wirusowe (np. grypa żołądkowa), zespół jelita drażliwego, reakcje nadwrażliwości na pokarm, spożycie zbyt dużej ilości sorbitolu lub fruktozy.

Ponadto wyróżnia się biegunkę po antybiotyku. Jej przyczyną jest skolonizowanie wyjałowionego jelita bakterią Clostridium difficile lub zmiany w mikroflorze jelit.

Biegunka. Co jeść przy biegunce? Dietetyk wyjaśnia. Bulgotanie w brzuchu i wodnista biegunka

Najszybszy lek na biegunkę?

W leczeniu biegunki stosuje się środki absorbujące (np. węgiel aktywny, diosmektyt), które wiążą toksyny będące jej przyczyną. Oprócz nich wykorzystuje się środki ściągające (np. białczan taniny) oraz leki zmniejszające sekrecję jelitową (np. racekadotryl).


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Schemat leczenia zależy w dużej mierze od przyczyny biegunki. Jeśli jest ona spowodowana infekcją bakteryjną, lekarz może zdecydować o konieczności podania leków przeciwbakteryjnych.

W większości przypadków wodnista biegunka ustępuje samoistnie i wymaga nawadniania organizmu oraz zmian w diecie.

Co jeść przy biegunce?

W przypadku ostrej biegunki trzeba w pierwszej kolejności zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Aby uniknąć odwodnienia, zaleca się picie wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) z niewielkim dodatkiem soli, słabego naparu herbaty lub rozcieńczonej zupy (bez dodatku tłuszczu). Można wspomóc się również specjalnymi środkami nawadniającymi, które są sprzedawane w aptekach bez recepty.

Po upływie około 5 godzin od wystąpienia objawów, gdy organizm jest już nawodniony, można wprowadzać lekkie posiłki. W pierwszej fazie dobrze sprawdzają się np. kleik ryżowy, namoczone pszenne pieczywo, ryż biały lub ziemniaki, a także gotowana marchewka. Wraz z upływem czasu można rozszerzać dietę o kolejne produkty, np. rybę lub chude mięso gotowane na parze, ugotowane jajko. Przy czym konieczne jest uważne obserwowanie reakcji organizmu.


Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Zarówno przy ostrej, jak i przewlekłej biegunce, należy zadbać również o ograniczenie produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Niewskazane są surowe owoce i warzywa, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste pieczywo, kasze gruboziarniste, makarony razowe i ryż brązowy.

Na czas biegunki powinny być zastąpione:

  • pieczywem pszennym lub pszenno-żytnim;
  • kaszą manną, kukurydzianą lub „krakowską”;
  • drobnymi makaronami pszennymi (typu nitki);
  • płatkami owsianymi błyskawicznymi, ryżowymi lub kukurydzianymi;
  • warzywami gotowanymi (ziemniakami, marchewką, pietruszką, selerem, sałatą, cykorią, cukinią);
  • owocami bez skórki i pestek (np. bananami, brzoskwiniami, melonem, jabłkiem).

W związku z tym, że biegunka może być spowodowana nietolerancją laktozy, należy zachować szczególną ostrożność przy wprowadzaniu produktów mlecznych. Najlepiej zacząć od małych ilości fermentowanych napojów mlecznych (np. kefiru, maślanki), chudych lub półtłustych serów twarogowych i uważnie obserwować reakcję organizmu.

Chorym zaleca się również unikanie potraw tłustych, smażonych, grillowanych, konserwowanych i wędzonych. Niewskazane są dla nich również produkty takie jak ciastka, pączki, faworki, cukierki i czekolada. Choć tak naprawdę warto dążyć do ograniczenia ich spożycia nie tylko ze względu na biegunki. 

Zdrowe Rozwiązania
na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego:
reklama

Źródła:

  1. Schiller LR, Pardi DS, Sellin JH. Chronic Diarrhea: Diagnosis and Management. Clin Gastroenterol Hepatol. 2017;15(2):182-193.e3.
  2. Sweetser S. Evaluating the patient with diarrhea: a case-based approach. Mayo Clin Proc. 2012;87(6):596-602.
  3. Wasielica-Berger, Justyna. „Ostra biegunka.” Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy 10.1 (2018): 14-22.