Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.
Alkohol a zdrowie
Alkohol stanowi przyczynę zgonów i niepełnosprawności u relatywnie młodych ludzi. Spożywanie alkoholu powiązano z zaburzeniami behawioralnymi, urazami, chorobami niezakaźnymi – m.in.: z alkoholowym stłuszczeniem wątroby, marskością wątroby, chorobami trzustki, układu sercowo-naczyniowego, przewlekłymi stanami zapalnymi błon śluzowych przewodu pokarmowego i niektórymi typami nowotworów.
Alkohol to substancja psychoaktywna, która wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, a tym samym wywołuje zmiany nastroju, myślenia i postrzegania rzeczywistości oraz zachowań. Konsumpcja alkoholu ma również negatywny wpływ na długość i jakość snu, szczególnie fazy REM, która powiązana jest z funkcją pamięci oraz uczenia się. U osób nadużywających alkoholu mogą występować m.in.: większa podatność na infekcje, choroby zakaźne, urazy czaszki, większa wypadkowość, a także wyższa częstość samobójstw. Dodatkowo obserwuje się upośledzenie wchłaniania, które prowadzi do niedoborów pokarmowych1,2. Tak naprawdę negatywnych konsekwencji wynikających ze spożywania alkoholu jest tyle, że nie sposób je krótko opisać.
DENICIT to lek bez recepty wskazany w odzwyczajaniu się od palenia tytoniu i zmniejszeniu głodu nikotynowego u osób, które chcą przestać palić. Celem stosowania leku DENICIT jest trwałe zaprzestanie używania produktów zawierających nikotynę. Zawiera cytyzynę, która zwiększa ok. 3-krotnie szansę na rzucenie palenia¹.
¹Hajek P et al.: Efficay of cytisine in helping smokers quit;systematic review and meta-analysis. Thorax, 2013
Wpływ spożycia alkoholu na wczesne i odległe aspekty zdrowotne determinowany jest przez dwa czynniki: ilość spożywanego alkoholu oraz sposób jego spożywania/model spożycia. Trudno jest zatem określić bezpieczną czy terapeutyczną dawkę alkoholu, która zapewniłaby brak negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Co więcej, czasami nawet osoby, które spożywają alkohol okazjonalnie, mogą odczuć problemy zdrowotne po jego spożyciu.
Czy piwo jest zdrowe?
W Europie najbardziej popularnymi napojami alkoholowymi są piwo, wino i napoje spirytusowe w różnych proporcjach. W kilku krajach europejskich piwo stanowi najpowszechniejsze źródło spożycia alkoholu (>50%)1.
Piwo to produkt fermentacji zbóż, który w około 90% składa się z wody, a pozostałe 10% z cukrów, śladowych ilości składników mineralnych, witamin, aminokwasów, alkoholu i polifenoli (pochodzących z jęczmienia i chmielu).
Do głównych flawonoidów obecnych w piwie zalicza się: flawan-3-ole (katechina, epikatechina i gallokatechina), flawanole (kempferol, mirycetyna i kwercetyna) oraz proantocyjany. Piwo jest źródłem przyswajalnego krzemu. Jest on składnikiem kompleksów tkanki łącznej i jest ważny dla wzrostu i rozwoju kości. Z kolei tkanka łączna stanowi element m.in. naczyń krwionośnych, skóry, śluzówek czy ścięgien. Ponadto jako produkt fermentacji zbóż, piwo zawiera pewne ilości witamin z grupy B. Większość z nich występuje w małych ilościach, poza kwasem foliowym i choliną (2 puszki 330 ml piwa zawierają około 40 μg kwasu foliowego i 70 mg choliny)3.
Piwo może wpływać korzystnie na skład mikroflory jelitowej. Umiarkowane spożycie piwa może przyczyniać się do wzrostu liczebności bakterii, które sprzyjają zdrowiu. Polifenole zawarte w piwie działają na mikroflorę jelitową, stymulując jej rozwój, co w konsekwencji prowadzi do miejscowego działania przeciwzapalnego i przeciwutleniającego4.
Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Należy jednak pamiętać, iż nadmierne spożycie piwa (tj. >60 g etanolu na dzień) może zwiększać ryzyko wystąpienia dodatniego bilansu energetycznego, co może w konsekwencji prowadzić do nadwagi, otyłości, w tym otyłości brzusznej. Spożywanie piwa (i innych napojów alkoholowych) w jakiejkolwiek dawce nie jest zalecane osobom młodym, kobietom w ciąży, osobom zagrożonym alkoholizmem, z kardiomiopatią, zaburzeniami rytmu serca, osobom, które przyjmują leki, z chorobami wątroby, trzustki lub podczas wykonywania czynności wymagających koncentracji, zręczności lub koordynacji.
Piwo a cholesterol
Metaanaliza badań z 2020 r. wykazała, iż umiarkowane spożycie piwa może korzystnie wpływać na poziom HDL w surowicy i elastyczność naczyń krwionośnych2. Spożycie piwa wpływa na profil lipidowy krwi. Zauważono, że konsumpcja piwa ma wpływ na wzrost stężenia cząsteczki, jaką jest apolipoproteina A, która odpowiada za aktywowanie enzymów, które usprawniają transport cholesterolu z tkanek do wątroby. Apolipoproteina A należy do głównych białek, które odpowiadają za działanie przeciwmiażdżycowe frakcji HDL. Nie zaobserwowano wpływu umiarkowanego spożycia piwa na poziom tzw. złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Badania wykazały ogólny korzystny wpływ umiarkowanego spożycia wina, jak i piwa na ryzyko sercowo-naczyniowe i śmiertelność. Korzystny wpływ wynika głównie z zawartości polifenoli, których nie znajdziemy w napojach spirytusowych.
Codzienne picie piwa a zdrowie
Wpływ spożycia alkoholu zawsze powinien być rozpatrywany w zależności od spożywanej dawki i modelu spożycia. Jednak bardzo ważne jest podkreślenie, że pomimo pewnych korzyści wynikających ze spożycia piwa, nie powinno zalecać się jego codziennego spożywania. Brakuje także badań określających długoterminowe skutki spożycia piwa.
Skutki picia piwa codziennie – wpływ na wątrobę i trzustkę
Alkohol należy do substancji chemicznych, których długotrwałe i regularne nadużywanie przyczynia się do wielu niekorzystnych dla organizmu zmian. Spożywanie alkoholu może przyczynić się do ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki. Z kolei do głównych powikłań zapalenia trzustki zalicza się cukrzycę, która jest wynikiem zniszczenia wysp Langerhansa, które odpowiadają za wydzielanie insuliny.
Wątroba jest narządem, który odpowiada za metabolizm alkoholu. Nadużywanie może przyczynić się do alkoholowej choroby wątroby, a w dalszym etapie do stłuszczeniowego zapalenia wątroby i marskości narządu. Dodatkowo istnieje silny związek pomiędzy spożywaniem alkoholu a zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka wątroby. Trudno określić czy jakikolwiek alkohol będzie najmniej szkodził trzustce czy wątrobie. Z pewnością codzienne spożywanie piwa (oraz innego alkoholu) nie przyniesie pozytywnych korzyści zdrowotnych.
Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe?
Można zaobserwować rosnącą popularność piw bezalkoholowych. Czy są one jednak lepszym wyborem niż piwo? Tak, piwa pozbawione alkoholu (0,0% obj.) lub z niewielką jego ilością (do 0,5% obj.) to lepszy wybór od klasycznego piwa. Mogą one dobrze gasić pragnienie (szczególnie w upalne dni) i przede wszystkim nie przyczyniać się do uzależnienia od alkoholu. Podobnie jak piwa z alkoholem, dostarczają pewnych cennych substancji, opisanych powyżej. Dodatkowo piwa bezalkoholowe całkiem dobrze nawadniają organizm, w porównaniu do tych z alkoholem (nawet niewielkie ilości alkoholu mają działanie diuretyczne). Zaletą piw bezalkoholowych są przede wszystkim obecne w nich polifenole i brak toksycznego alkoholu, dlatego z pewnością będą one lepszym wyborem w porównaniu do piwa z alkoholem.
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.
Źródła:
- Rowicka M. i wsp.: Wzory konsumpcji alkoholu w Polsce Raport z badań kwestionariuszowych 2020 r., PARPA, 2021.
- Spaggiari G. i wsp.: To beer or not to beer: A meta-analysis of the effects of beer consumption on cardiovascular health. PLoS One. 2020 Jun 3;15(6).
- de Gaetano G. i wsp.: Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2016 Jun;26(6):443-67.
- Zugravu C.A. i wsp.: Beer and Microbiota: Pathways for a Positive and Healthy Interaction. Nutrients. 2023 Feb 7;15(4):844.