Dieta na cholesterol. Twój organizm Ci podziękuje
Zalecenia, które najlepiej opisują czynniki dotyczące żywienia i stylu życia, które wpływają na obniżenie cholesterolu, pochodzą z Wytycznych ESC/EAS1 na temat postępowania w dyslipidemiach.
Na poszczególne parametry profilu lipidowego wpływ mają:
- zmniejszenie spożycia tłuszczów trans,
- zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych,
- zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego,
- włączenie do diety żywności funkcjonalnej z fitosterolami (np. margaryny zawierającej sterole i stanole roślinne),
- zmniejszenie spożycia cholesterolu pokarmowego,
- kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w rybach, olejach rybich, nasionach chia, orzechach czy awokado). Na szczególną uwagę zasługują kwasy EPA i DHA. Ryby w diecie powinny znaleźć się minimum 2 razy w tygodniu. Najlepiej, żeby były to tłuste gatunki, takie jak: łosoś, sardynki, makrela, śledź czy tuńczyk. Jeśli nie spożywasz ryb, warto rozważyć suplementację.
- regularna aktywność fizyczna,
- zaprzestanie palenia tytoniu oraz spożywania alkoholu,
- zmniejszenie spożycia węglowodanów ogółem, w szczególności jedno- i dwucukrów,
- redukcja nadmiernej masy ciała.
Najlepszymi modelami żywienia w zaburzeniach lipidowych są: dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) oraz dieta śródziemnomorska. Oba sposoby żywienia już od wielu lat są uznawane za jedne z najzdrowszych diet.
Celem diety DASH (jak sama nazwa wskazuje) jest leczenie i zapobieganie powstawaniu nadciśnienia tętniczego oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe wskazują, że oba wzorce żywieniowe skutecznie zapobiegają miażdżycowej chorobie układu sercowo-naczyniowego (ASCVD).
Diety te zakładają zwiększenie spożycia warzyw nieskrobiowych i owoców (więcej warzyw, niż owoców), orzechów, nasion roślin strączkowych, ryb, olejów roślinnych, produktów pełnoziarnistych, niskotłuszczowych produktów mlecznych. Ponadto wskazuje się, że zastąpienie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi źródłami tłuszczów i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA), wpływa korzystnie na profil lipidowy.
Dieta na obniżenie cholesterolu. Czego unikać?
Aby obniżyć cholesterol, należy ograniczyć:
- spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, a także śmietany, żółtych serów, jaj, masła oraz podrobów, (ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych),
- spożycie tłuszczów trans (m.in. ciastka, batony, wyroby cukiernicze, fast foody) znajdujących się w produktach wysokoprzetworzonych pochodzących z częściowo uwodornionych olejów roślinnych,
- spożycie żywności obfitującej w węglowodany rafinowane i sól: spożycie cukru, słodyczy, dżemów, soków, słodkich napojów, miodu. Cukry proste wpływają na wzrost syntezy cholesterolu LDL w wątrobie.
Jadłospis tygodniowy. Dieta na cholesterol na 7 dni
DZIEŃ 1
Śniadanie: Malinowe smoothie bowl
Składniki:
- maliny mrożone: 150 g
- banan: 0,5 sztuki
- jogurt naturalny: 1 opakowanie 150 g
- orzechy włoskie: 2 łyżki
- płatki owsiane: 3 łyżki.
Przygotowanie:
Banana obrać, zmiksować z jogurtem i malinami (zostawić pół garści do dekoracji). Wlać smoothie do miseczki. Dodać maliny do dekoracji, posypać orzechami i płatkami.
Obiad: Ryż z soczewicą i warzywami podany na mozzarelli
Składniki:
- ryż brązowy: 3 łyżki
- soczewica: 2 łyżki
- papryka czerwona: 0,5 sztuki
- pomidor: 0,5 sztuki
- groszek zielony konserwowy: 4 łyżki
- ser mozzarella light: 0,5 sztuki
- szczypiorek: 2 łyżki
- natka pietruszki: 1 łyżka
- szczypta soli i pierzu.
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę, szczypiorek i mozzarellę pokroić. Groszek odsączyć z zalewy. Na talerzu ułożyć mozzarellę, ryż wymieszany z papryką, szczypiorkiem, groszkiem, soczewicą. Obok położyć świeże pomidory. Doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki.
Podwieczorek: Jogurtowy owsiany deser z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- jabłko: 1 sztuka
- płatki owsiane: 4 łyżki
- nasiona chia: 1 łyżeczka
- cynamon: 3 szczypty
- jogurt naturalny typu skyr: 1 opakowanie, 150 g.
Przygotowanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać nasiona chia, płatki owsiane, jogurt naturalny, cynamon. Wszystko razem wymieszać.
Kolacja: Sałatka z twarogiem i burakiem
Składniki:
- ser twarogowy chudy: 2 plastry
- natka pietruszki: 2 łyżki
- szczypiorek: 2 łyżki
- burak: 0,5 sztuki
- tymianek suszony: 0,5 łyżki
- rozmaryn suszony: 1 łyżeczka
- olej rzepakowy: 1 łyżka
- nasiona czarnuszki: 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Ser pokroić w kostkę, zalać olejem wymieszanym z tymiankiem i rozmarynem. Tak zalany ser włożyć do słoika, zamknąć i zostawić na noc w lodówce, by ser się zamarynował. Buraka umyć, ugotować w wodzie, ostudzić i obrać; pokroić w plastry. Wymieszać z serem, czarnuszką, posiekaną natką i szczypiorkiem.
DZIEŃ 2
Śniadanie: Kanapki z pastą z awokado
Składniki:
- chleb żytni razowy: 3 kromki
- awokado: 0,5 sztuki
- czosnek: 1 ząbek
- suszony pomidor w zalewie z oleju: 1 sztuka
- kurkuma mielona: 1 szczypta
- papryczka chili suszona: 1 szczypta
Przygotowanie:
Wydrążyć miąższ z awokado. Pomidora odsączyć z zalewy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, zblendować. Doprawić kurkumą, solą, pieprzem i chili. Całość wymieszać. Podawać ze zgrillowanym pieczywem.
Obiad: Curry z ziemniakami, ciecierzycą i jarmużem
Składniki:
- ciecierzyca z puszki: 100 g
- ziemniaki: 3 sztuki
- czosnek: 1 ząbek
- cebula: 0,5 sztuki
- przecier pomidorowy: 0,25 szklanki
- jarmuż: 1 garść
- mleczko kokosowe: 0,25 szklanki
- kolendra suszona: 1 łyżeczka
- kurkuma mielona: 0,5 łyżeczki
- curry: 0,5 łyżeczki
- cynamon: 0,25 łyżeczki
- papryka słodka w proszku: 0,5 łyżeczki
- papryka ostra w proszku: 0,25 łyżeczki
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać łyżkę mleka kokosowego, poddusić cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, mieszać ok. 2-3 minuty (w razie potrzeby dolać więcej mleka kokosowego). Następnie dodać pokrojone ziemniaki, ciecierzycę z odrobiną zalewy, resztę mleka kokosowego i przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem i resztą przypraw. Gotować ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec, gdy ziemniaki będą miękkie, dodać umyty jarmuż, zagotować.
Podwieczorek: Koktajl z awokado i szpinakiem
Składniki:
- awokado: 0,5 sztuki
- szpinak: 1 garść
- banan: 1 sztuka
- siemię lniane: 1 łyżka.
Przygotowanie:
Banana obrać, pokroić. Wydrążyć miąższ z awokado, dodać go do wysokiego naczynia. Wrzucić resztę składników, zalać je odrobiną wody. Składniki zmiksować na koktajl.
Kolacja: Twarożek z pomidorami i bazylią
Składniki:
- ser twarogowy chudy: 150 g
- suszony pomidor w zalewie z oleju: 3 sztuki
- jogurt naturalny: 3 łyżki
- świeża bazylia: 0,5 garści
- pieprz czarny: 1 szczypta.
Przygotowanie:
Set twarogowy rozdrobnić widelcem, dodać jogurt naturalny, wymieszać. Pomidory suszone odsączyć, drobno pokroić, liście bazylii posiekać, dodać do twarożku. Doprawić pieprzem. Zjeść z pomidorem.
DZIEŃ 3
Śniadanie: Omlet z serem i szpinakiem
Składniki:
- jajko: 2 sztuki
- szczypiorek: 2 łyżki
- ser mozzarella light: 0,25 sztuki
- sól: 1 szczypta
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000: 1 łyżka
- pomidor: 1 sztuka
- szpinak: 1 garść.
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać 2 łyżki wody, sól; ubić lekko trzepaczką. Dodać mąkę do masy. Wymieszać. Ser zetrzeć na tarce, posiekać szczypiorek. Rozgrzać masło na patelni, przesmażyć szpinak. Po chwili dodać masę jajeczną. Smażyć na niewielkim ogniu ok. 4-5 minut. Kiedy zewnętrzna strona omletu zacznie się ścinać, dodać szczypiorek i starty ser. Omlet złożyć na pół, chwilę podsmażyć i wyłożyć na talerz. Zjeść z pomidorem.
Obiad: Łosoś z koperkiem i komosą ryżową z fasolką
Składniki:
- łosoś atlantycki: 100 g
- cebula: 0,5 sztuki
- pomidor: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- oregano suszone: 0,5 łyżki
- fasolka szparagowa żółta: 100 g
- komosa ryżowa: 50 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 2 szczypty
- koperek: 3 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Łososia posypać obficie koperkiem. Zawinąć rybę w folię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut. Rybę wyłożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, przesmażyć cebulę z czosnkiem. Fasolę dodać na patelnię. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić, dodać do fasolki. Posypać solą, lekko podlać wodą i przykryć patelnię pokrywką. Dusić około 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Pod koniec doprawić oregano. Podać z ugotowaną komosą i rybą.
Podwieczorek: Smoothie
Składniki:
- marchew: 1 sztuka
- pomarańcza: 0,5 sztuki
- jabłko: 1 sztuka
- szpinak: 1 garść.
Przygotowanie:
Marchew, jabłko i pomarańczę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia do blendowania. Zmiksować na gładko. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, można dodać wody.
Kolacja: Ryba po grecku
Składniki:
- dorsz: 200 g
- marchew: 0,5 sztuki
- pietruszka (korzeń): 0,5 sztuki
- seler korzeniowy: 2 plastry
- por: 0,25 sztuki
- cebula: 0,5 sztuki
- przecier pomidorowy: 4 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 1 sztuka
- ziele angielskie: 1 sztuka
- majeranek suszony: 1 łyżeczka
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Rybę dokładnie osuszyć, natrzeć solą, pieprzem (połową ilości), skropić sokiem z cytryny i oliwą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić. Zeszklić na patelni na odrobinie wody. Dodać starte warzywa, zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielski, listkiem laurowym i dusić ok. 15-20 minut. Odlać troszkę wody, wymieszać w niej przecier pomidorowy i dodać do warzyw. Tak przygotowane warzywa wyłożyć na rybę.
DZIEŃ 4
Śniadanie: Owsianka z musem malinowym
Składniki:
- płatki owsiane: 5 łyżek
- mleko 0,5%: 0,5 szklanki
- orzechy włoskie: 2 łyżki
- maliny mrożone: 150 g
- erytrytol: 1 łyżeczka
- mak: 1 łyżka.
Przygotowanie:
Płatki wrzucić do garnuszka, zalać niewielką ilością wody, gotować. Po chwili dodać mleko. Rozmrożone maliny zblendować, posłodzić erytrolem lub stewią. Płatki polać musem, posypać orzechami i makiem.
Obiad: Naleśniki z warzywami
Składniki:
- jajko: 1 sztuka
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000: 3 łyżki
- mleko 0,5%: 0,25 szklanki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- kukurydza konserwowa 4 łyżeczki
- brokuł 150 g
- marchew 0,5 sztuki
- papryka czerwona 0,25 sztuki
- cebula 0,5 sztuki
- ser mozzarella light 0,5 sztuki
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Do miski wlać mleko, dodać jajko, szczyptę soli, mąkę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na średnim ogniu na mocno rozgrzanej natłuszczonej patelni po 1-2 minuty z obu stron (zużyć połowę ilości oleju). Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, a paprykę pokroić w małą kostkę. W misce połączyć i wymieszać wszystkie warzywa, dodać kukurydzę konserwową, doprawić solą, pieprzem (i dowolnymi przyprawami). Warzywa nałożyć na naleśniki, posypać serem mozzarella, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem ok. 20 minut.
Podwieczorek: Nasiona chia z musem truskawkowym
Składniki:
- nasiona chia: 2 łyżki
- truskawki mrożone: 100 g
- mleko 0,5%: 0,5 szklanki
- płatki owsiane: 2 łyżki
- orzechy włoskie: 1 łyżka.
Przygotowanie:
Nasiona zalać mlekiem, odstawić do lodówki, by nasiona chia napęczniały. Rozmrożone owoce zblendować na mus. Na spód miseczki wyłożyć mus, następnie dodać płatki owsiane i chia z mlekiem. Posypać posiekanymi orzechami.
Kolacja: Sałatka z komosą i brokułem
Składniki:
- ogórek świeży: 0,5 sztuki
- wędlina z indyka: 2 plastry
- brokuł: 150 g
- komosa ryżowa: 50 g
- pomidor: 1 sztuka
- jogurt naturalny: 3 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- natka pietruszki: 1 łyżka
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Brokuły ugotować al dente. Podzielić na mniejsze różyczki. Ogórka obrać, pokroić w kostkę wraz z wędliną i pomidorem. Do miski włożyć ostudzoną komosę, pokrojonego brokuła, wędlinę z ogórkiem. Całość wymieszać, polać sosem (wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem). Posypać posiekaną natką.
DZIEŃ 5
Śniadanie: Twarogowe placki owsiane z kiwi
Składniki:
- płatki owsiane: 50 g
- jajko: 1 sztuka
- ser twarogowy chudy: 100 g
- olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- kiwi: 1 sztuka
- erytrytol: 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić. Ser twarogowy zmiksować z jajkiem. Dodać zmielone płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju. Obrane kiwi rozgnieść widelcem, posłodzić erytrolem. Mus nałożyć na placuszki.
Obiad: Makaron z sosem pomidorowym i mięsem
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty: 50 g
- mięso mielone z kurczaka: 200 g
- pomidory z puszki: 1 szklanka
- cebula: 0,5 sztuki
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- oregano suszone: 0,5 łyżki
- bazylia suszona: 1 łyżka
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i czosnek obrać, drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso, doprawić. Smażyć, aż mięso będzie dobrze zrumienione. Makaron ugotować al dente. Do mięsa dodać rozdrobnione pomidory z puszki, gotować ok. 5-7 minut. Przełożyć makaron na talerz, polać sosem.
Podwieczorek: Grzanki z pomidorami i czosnkiem
Składniki:
- chleb żytni razowy: 2 kromki
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- pomidor: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- pieprz czarny: 2 szczypty
- bazylia suszona: 3 szczypty.
Przygotowanie:
Kromki zrumienić na suchej patelni. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić pieprzem i bazylią. Każdą z kromek polać oliwą, nałożyć pomidory.
Kolacja: Sałatka z brokułem i ziarnami
Składniki:
- brokuł: 0,5 sztuki
- ogórek: 0,5 sztuki
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- czosnek: 1 ząbek
- jogurt naturalny: 3 łyżki
- kukurydza konserwowa 4 łyżki
- pestki dyni 1 łyżka
- pestki słonecznika 1 łyżki
- płatki migdałowe 1 łyżka
- sól 1 szczypta
Przygotowanie:
Brokuł ugotować al dente, odcedzić z wody, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Ogórka umyć, pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do miski wraz z ogórkiem. Pestki uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, oliwą, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać pestkami.
DZIEŃ 6
Śniadanie: Proste placuszki bananowe
Składniki:
- banan: 1 sztuka
- jajko: 1 sztuka
- mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000: 2 łyżki
- olej rzepakowy: 1 łyżeczka
- serek wiejski lekki 1 opakowanie.
Przygotowanie:
Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, mąkę i wymieszać. Smażyć na natłuszczonej, rozgrzanej patelni do zarumienienia. Placuszki podać z serkiem wiejskim
Obiad: Pieczony dorsz z cukinią i ryżem
Składniki:
- cukinia: 0,5 sztuki
- dorsz: 200 g
- ryż basmati: 50 g
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- pieprz czarny: 2 szczypty
- sól: 1 szczypta
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- tymianek suszony: 2 szczypty.
Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć i wyłożyć na folii aluminiowej. Oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą i sokiem z cytryny. Cukinię umyć, obrać, pokroić w plastry i położyć na filetach. Przyprawić tymiankiem i pieprzem. Całość szczelnie zawinąć folią, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.
Podwieczorek: Grillowana gruszka z serem pleśniowym
Składniki:
- gruszka: 1 sztuka
- ser camembert lekki: 2 plastry
- tymianek suszony: 0,5 łyżki
Przygotowanie:
Gruszkę pokroić na 4 plastry. Każdy z nich posypać tymiankiem. Ułożyć owoce na ruszt, grillować. Po przełożeniu gruszki na drugą stronę, ułożyć kawałek sera na owocu. Grillować, aż gruszka zmięknie, a ser lekko się rozpuści.
Kolacja: Leczo z bakłażanem i ciecierzycą
Składniki:
- bakłażan: 0,5 sztuki
- cebula: 0,25 sztuki
- cukinia: 0,5 sztuki
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- papryka czerwona: 1 sztuka
- pomidor: 2 sztuki
- ciecierzyca z puszki: 5 łyżek
- papryka ostra w proszku: 2 szczypty
- papryka słodka w proszku: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta.
Przygotowanie:
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Bakłażana oprószyć obficie solą, zostawić na kwadrans, opłukać pod wodą. Rozgrzać tłuszcz w garnku. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać paprykę, smażyć ok. 5 minut, często mieszając. Dodać resztę warzyw, dusić pod przykryciem, aż będą miękkie (w razie potrzeby wlać wodę). Doprawić. Dodać odsączoną ciecierzycę.
DZIEŃ 7
Śniadanie: Kanapki z pasta jajeczna w stylu śródziemnomorskim
Składniki:
- chleb żytni razowy: 3 kromki
- jajko: 2 sztuki
- oliwki: 4 sztuki
- suszony pomidor w zalewie z oleju: 2 sztuki
- bazylia suszona: 3 szczypty.
Przygotowanie:
Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać i rozdrobnić widelcem. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w paski, a oliwki na połówki. Składniki połączyć. Jeśli zależy nam na jednolitej konsystencji pasty, można całość zblendować. Doprawić bazylią. Podawać na pieczywie.
Obiad: Pęczak z warzywami
Składniki:
- kasza jęczmienna pęczak: 5 łyżek
- cebula: 1 sztuka
- groszek zielony: 6 łyżek
- kalafior: 5 różyczek
- marchew: 1 sztuka
- natka pietruszki: 2 łyżki
- tymianek suszony: 0,5 łyżki
- pieprz czarny: 2 szczypty
- pomidor: 0,5 sztuki
- sól: 2 szczypty.
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i różyczki kalafiora. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut (aż warzywa będą miękkie). Przyprawić. Dodać groszek i ugotowaną kaszę. Wszystko razem wymieszać i przełożyć na talerz. Dodać pokrojonego w łódki pomidora i posypać natką pietruszki.
Podwieczorek: Jogurt pomarańczowy z płatkami
Składniki:
- jogurt naturalny typu skyr: 1 opakowanie
- pomarańcza: 0,5 sztuki
- płatki owsiane: 1 łyżka.
Kolacja: Ziemniaczana sałatka z twarożkiem
Składniki:
- ziemniak: 3 sztuki
- szczypiorek: 1 łyżka
- ogórek kiszony: 1 sztuka
- ser twarogowy chudy: 150 g
- jogurt naturalny: 3 łyżki
- pieprz czarny: 1 szczypta.
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować w wodzie. Warzywa pokroić. Ser wymieszać z jogurtem i połączyć wszystkie składniki. Doprawić.
Źródła:
- Mach F., Baigent C, L Catapano A. i wsp. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS), European Heart Journal, Volume 41, Issue 1, 1 January 2020, Pages 111–188
- Mozaffarian D. Natural trans fat, dairy fat, partially hydrogenated oils, and cardiometabolic health: the Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study. Eur Heart J. 2016; 37: 1079–1081.
- Chen M., Li y., Sun Q., Pan A., i wsp.. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. Am J Clin Nutr. 2016; 104: 1209–1217.