Dieta na cholesterol. Twój organizm Ci podziękuje

Zalecenia, które najlepiej opisują czynniki dotyczące żywienia i stylu życia, które wpływają na obniżenie cholesterolu, pochodzą z Wytycznych ESC/EAS1 na temat postępowania w dyslipidemiach.


Cholispar

Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby, uzupełnia codzienną dietę w L-asparaginian L-ornityny i cholinę.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Na poszczególne parametry profilu lipidowego wpływ mają:

  • zmniejszenie spożycia tłuszczów trans,
  • zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego,
  • włączenie do diety żywności funkcjonalnej z fitosterolami (np. margaryny zawierającej sterole i stanole roślinne),
  • zmniejszenie spożycia cholesterolu pokarmowego,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 (zawarte w rybach, olejach rybich, nasionach chia, orzechach czy awokado). Na szczególną uwagę zasługują kwasy EPA i DHA. Ryby w diecie powinny znaleźć się minimum 2 razy w tygodniu. Najlepiej, żeby były to tłuste gatunki, takie jak: łosoś, sardynki, makrela, śledź czy tuńczyk. Jeśli nie spożywasz ryb, warto rozważyć suplementację.
  • regularna aktywność fizyczna,
  • zaprzestanie palenia tytoniu oraz spożywania alkoholu,
  • zmniejszenie spożycia węglowodanów ogółem, w szczególności jedno- i dwucukrów,
  • redukcja nadmiernej masy ciała.

Najlepszymi modelami żywienia w zaburzeniach lipidowych są: dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) oraz dieta śródziemnomorska. Oba sposoby żywienia już od wielu lat są uznawane za jedne z najzdrowszych diet.

Celem diety DASH (jak sama nazwa wskazuje) jest leczenie i zapobieganie powstawaniu nadciśnienia tętniczego oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowe wskazują, że oba wzorce żywieniowe skutecznie zapobiegają miażdżycowej chorobie układu sercowo-naczyniowego (ASCVD).

Diety te zakładają zwiększenie spożycia warzyw nieskrobiowych i owoców (więcej warzyw, niż owoców), orzechów, nasion roślin strączkowych, ryb, olejów roślinnych, produktów pełnoziarnistych, niskotłuszczowych produktów mlecznych. Ponadto wskazuje się, że zastąpienie tłuszczów zwierzęcych roślinnymi źródłami tłuszczów i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (PUFA), wpływa korzystnie na profil lipidowy.


DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dieta na obniżenie cholesterolu. Czego unikać?

Aby obniżyć cholesterol, należy ograniczyć:

  • spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, a także śmietany, żółtych serów, jaj, masła oraz podrobów, (ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych),
  • spożycie tłuszczów trans (m.in. ciastka, batony, wyroby cukiernicze, fast foody) znajdujących się w produktach wysokoprzetworzonych pochodzących z częściowo uwodornionych olejów roślinnych,
  • spożycie żywności obfitującej w węglowodany rafinowane i sól: spożycie cukru, słodyczy, dżemów, soków, słodkich napojów, miodu. Cukry proste wpływają na wzrost syntezy cholesterolu LDL w wątrobie.  

Jadłospis tygodniowy. Dieta na cholesterol na 7 dni

DZIEŃ 1

Śniadanie: Malinowe smoothie bowl

Składniki:

  • maliny mrożone: 150 g
  • banan: 0,5 sztuki
  • jogurt naturalny: 1 opakowanie 150 g
  • orzechy włoskie: 2 łyżki
  • płatki owsiane: 3 łyżki.

Przygotowanie:

Banana obrać, zmiksować z jogurtem i malinami (zostawić pół garści do dekoracji). Wlać smoothie do miseczki. Dodać maliny do dekoracji, posypać orzechami i płatkami.

Obiad: Ryż z soczewicą i warzywami podany na mozzarelli

Składniki:

  • ryż brązowy: 3 łyżki
  • soczewica: 2 łyżki
  • papryka czerwona: 0,5 sztuki
  • pomidor: 0,5 sztuki
  • groszek zielony konserwowy: 4 łyżki
  • ser mozzarella light: 0,5 sztuki
  • szczypiorek: 2 łyżki
  • natka pietruszki: 1 łyżka
  • szczypta soli i pierzu.

Przygotowanie:

Ryż i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Paprykę, szczypiorek i mozzarellę pokroić. Groszek odsączyć z zalewy. Na talerzu ułożyć mozzarellę, ryż wymieszany z papryką, szczypiorkiem, groszkiem, soczewicą. Obok położyć świeże pomidory. Doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki.

dieta cholesterol

Podwieczorek: Jogurtowy owsiany deser z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • jabłko: 1 sztuka
  • płatki owsiane: 4 łyżki
  • nasiona chia: 1 łyżeczka
  • cynamon: 3 szczypty
  • jogurt naturalny typu skyr: 1 opakowanie, 150 g.

Przygotowanie:

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać nasiona chia, płatki owsiane, jogurt naturalny, cynamon. Wszystko razem wymieszać.

Kolacja: Sałatka z twarogiem i burakiem

Składniki:

  • ser twarogowy chudy: 2 plastry
  • natka pietruszki: 2 łyżki
  • szczypiorek: 2 łyżki
  • burak: 0,5 sztuki
  • tymianek suszony: 0,5 łyżki
  • rozmaryn suszony: 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy: 1 łyżka
  • nasiona czarnuszki: 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Ser pokroić w kostkę, zalać olejem wymieszanym z tymiankiem i rozmarynem. Tak zalany ser włożyć do słoika, zamknąć i zostawić na noc w lodówce, by ser się zamarynował. Buraka umyć, ugotować w wodzie, ostudzić i obrać; pokroić w plastry. Wymieszać z serem, czarnuszką, posiekaną natką i szczypiorkiem.


Diarof

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

DZIEŃ 2

Śniadanie: Kanapki z pastą z awokado

Składniki:

  • chleb żytni razowy: 3 kromki
  • awokado: 0,5 sztuki
  • czosnek: 1 ząbek
  • suszony pomidor w zalewie z oleju: 1 sztuka
  • kurkuma mielona: 1 szczypta
  • papryczka chili suszona: 1 szczypta

Przygotowanie:

Wydrążyć miąższ z awokado. Pomidora odsączyć z zalewy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć, zblendować. Doprawić kurkumą, solą, pieprzem i chili. Całość wymieszać. Podawać ze zgrillowanym pieczywem.

Obiad: Curry z ziemniakami, ciecierzycą i jarmużem

Składniki:

  • ciecierzyca z puszki: 100 g
  • ziemniaki: 3 sztuki
  • czosnek: 1 ząbek
  • cebula: 0,5 sztuki
  • przecier pomidorowy: 0,25 szklanki
  • jarmuż: 1 garść
  • mleczko kokosowe: 0,25 szklanki
  • kolendra suszona: 1 łyżeczka
  • kurkuma mielona: 0,5 łyżeczki
  • curry: 0,5 łyżeczki
  • cynamon: 0,25 łyżeczki
  • papryka słodka w proszku: 0,5 łyżeczki
  • papryka ostra w proszku: 0,25 łyżeczki
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać łyżkę mleka kokosowego, poddusić cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, mieszać ok. 2-3 minuty (w razie potrzeby dolać więcej mleka kokosowego). Następnie dodać pokrojone ziemniaki, ciecierzycę z odrobiną zalewy, resztę mleka kokosowego i przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem i resztą przypraw. Gotować ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec, gdy ziemniaki będą miękkie, dodać umyty jarmuż, zagotować.


Omeganerv

Wspiera pamięć i koncentrację, usprawnia procesy uczenia się. Zawiera olej z ryb i olej z wiesiołka – źródła naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) oraz omega-6...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Podwieczorek: Koktajl z awokado i szpinakiem

Składniki:

  • awokado: 0,5 sztuki
  • szpinak: 1 garść
  • banan: 1 sztuka
  • siemię lniane: 1 łyżka.

Przygotowanie:

Banana obrać, pokroić. Wydrążyć miąższ z awokado, dodać go do wysokiego naczynia. Wrzucić resztę składników, zalać je odrobiną wody. Składniki zmiksować na koktajl.

Kolacja: Twarożek z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • ser twarogowy chudy: 150 g
  • suszony pomidor w zalewie z oleju: 3 sztuki
  • jogurt naturalny: 3 łyżki
  • świeża bazylia: 0,5 garści
  • pieprz czarny: 1 szczypta.

Przygotowanie:

Set twarogowy rozdrobnić widelcem, dodać jogurt naturalny, wymieszać. Pomidory suszone odsączyć, drobno pokroić, liście bazylii posiekać, dodać do twarożku. Doprawić pieprzem. Zjeść z pomidorem.

DZIEŃ 3

Śniadanie: Omlet z serem i szpinakiem

Składniki:

  • jajko: 2 sztuki
  • szczypiorek: 2 łyżki
  • ser mozzarella light: 0,25 sztuki
  • sól: 1 szczypta
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000: 1 łyżka
  • pomidor: 1 sztuka
  • szpinak: 1 garść.

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, dodać 2 łyżki wody, sól; ubić lekko trzepaczką. Dodać mąkę do masy. Wymieszać. Ser zetrzeć na tarce, posiekać szczypiorek. Rozgrzać masło na patelni, przesmażyć szpinak. Po chwili dodać masę jajeczną. Smażyć na niewielkim ogniu ok. 4-5 minut. Kiedy zewnętrzna strona omletu zacznie się ścinać, dodać szczypiorek i starty ser. Omlet złożyć na pół, chwilę podsmażyć i wyłożyć na talerz. Zjeść z pomidorem.

Obiad: Łosoś z koperkiem i komosą ryżową z fasolką

Składniki:

  • łosoś atlantycki: 100 g
  • cebula: 0,5 sztuki
  • pomidor: 1 sztuka
  • czosnek: 1 ząbek
  • oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • oregano suszone: 0,5 łyżki
  • fasolka szparagowa żółta: 100 g
  • komosa ryżowa: 50 g
  • sól: 1 szczypta
  • pieprz czarny: 2 szczypty
  • koperek: 3 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Rybę umyć, osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Łososia posypać obficie koperkiem. Zawinąć rybę w folię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut. Rybę wyłożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, przesmażyć cebulę z czosnkiem. Fasolę dodać na patelnię. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić, dodać do fasolki. Posypać solą, lekko podlać wodą i przykryć patelnię pokrywką. Dusić około 10 minut, aż fasolka będzie miękka. Pod koniec doprawić oregano. Podać z ugotowaną komosą i rybą.

Dieta, jadłospis na cholesterol

Podwieczorek: Smoothie

Składniki:

  • marchew: 1 sztuka
  • pomarańcza: 0,5 sztuki
  • jabłko: 1 sztuka
  • szpinak: 1 garść.

Przygotowanie:

Marchew, jabłko i pomarańczę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia do blendowania. Zmiksować na gładko. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, można dodać wody.

Kolacja: Ryba po grecku

Składniki:

  • dorsz: 200 g
  • marchew: 0,5 sztuki
  • pietruszka (korzeń): 0,5 sztuki
  • seler korzeniowy: 2 plastry
  • por: 0,25 sztuki
  • cebula: 0,5 sztuki
  • przecier pomidorowy: 4 łyżki
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • liść laurowy: 1 sztuka
  • ziele angielskie: 1 sztuka
  • majeranek suszony: 1 łyżeczka
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Rybę dokładnie osuszyć, natrzeć solą, pieprzem (połową ilości), skropić sokiem z cytryny i oliwą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić. Zeszklić na patelni na odrobinie wody. Dodać starte warzywa, zalać wodą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, zielem angielski, listkiem laurowym i dusić ok. 15-20 minut. Odlać troszkę wody, wymieszać w niej przecier pomidorowy i dodać do warzyw. Tak przygotowane warzywa wyłożyć na rybę.

DZIEŃ 4

Śniadanie: Owsianka z musem malinowym

Składniki:

  • płatki owsiane: 5 łyżek
  • mleko 0,5%: 0,5 szklanki
  • orzechy włoskie: 2 łyżki
  • maliny mrożone: 150 g
  • erytrytol: 1 łyżeczka
  • mak: 1 łyżka.

Przygotowanie:

Płatki wrzucić do garnuszka, zalać niewielką ilością wody, gotować. Po chwili dodać mleko. Rozmrożone maliny zblendować, posłodzić erytrolem lub stewią. Płatki polać musem, posypać orzechami i makiem.

Obiad: Naleśniki z warzywami

Składniki:

  • jajko: 1 sztuka
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000: 3 łyżki
  • mleko 0,5%: 0,25 szklanki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • kukurydza konserwowa 4 łyżeczki
  • brokuł 150 g
  • marchew 0,5 sztuki
  • papryka czerwona 0,25 sztuki
  • cebula 0,5 sztuki
  • ser mozzarella light 0,5 sztuki
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Do miski wlać mleko, dodać jajko, szczyptę soli, mąkę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Smażyć na średnim ogniu na mocno rozgrzanej natłuszczonej patelni po 1-2 minuty z obu stron (zużyć połowę ilości oleju). Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, a paprykę pokroić w małą kostkę. W misce połączyć i wymieszać wszystkie warzywa, dodać kukurydzę konserwową, doprawić solą, pieprzem (i dowolnymi przyprawami). Warzywa nałożyć na naleśniki, posypać serem mozzarella, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem ok. 20 minut.

Podwieczorek: Nasiona chia z musem truskawkowym

Składniki:

  • nasiona chia: 2 łyżki
  • truskawki mrożone: 100 g
  • mleko 0,5%: 0,5 szklanki
  • płatki owsiane: 2 łyżki
  • orzechy włoskie: 1 łyżka.

Przygotowanie:        

Nasiona zalać mlekiem, odstawić do lodówki, by nasiona chia napęczniały. Rozmrożone owoce zblendować na mus. Na spód miseczki wyłożyć mus, następnie dodać płatki owsiane i chia z mlekiem. Posypać posiekanymi orzechami.

Kolacja: Sałatka z komosą i brokułem

Składniki:

  • ogórek świeży: 0,5 sztuki
  • wędlina z indyka: 2 plastry
  • brokuł: 150 g
  • komosa ryżowa: 50 g
  • pomidor: 1 sztuka
  • jogurt naturalny: 3 łyżki
  • czosnek: 1 ząbek
  • natka pietruszki: 1 łyżka
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Brokuły ugotować al dente. Podzielić na mniejsze różyczki. Ogórka obrać, pokroić w kostkę wraz z wędliną i pomidorem. Do miski włożyć ostudzoną komosę, pokrojonego brokuła, wędlinę z ogórkiem. Całość wymieszać, polać sosem (wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem). Posypać posiekaną natką.

DZIEŃ 5

Śniadanie: Twarogowe placki owsiane z kiwi

Składniki:

  • płatki owsiane: 50 g
  • jajko: 1 sztuka
  • ser twarogowy chudy: 100 g
  • olej rzepakowy: 1 łyżeczka
  • kiwi: 1 sztuka
  • erytrytol: 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmielić. Ser twarogowy zmiksować z jajkiem. Dodać zmielone płatki owsiane, dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju. Obrane kiwi rozgnieść widelcem, posłodzić erytrolem. Mus nałożyć na placuszki.

Obiad: Makaron z sosem pomidorowym i mięsem

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty: 50 g
  • mięso mielone z kurczaka: 200 g
  • pomidory z puszki: 1 szklanka
  • cebula: 0,5 sztuki
  • czosnek: 1 ząbek
  • oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • oregano suszone: 0,5 łyżki
  • bazylia suszona: 1 łyżka
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Cebulę obrać i czosnek obrać, drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso, doprawić. Smażyć, aż mięso będzie dobrze zrumienione. Makaron ugotować al dente. Do mięsa dodać rozdrobnione pomidory z puszki, gotować ok. 5-7 minut. Przełożyć makaron na talerz, polać sosem.

co jeść przy wysokim cholesterolu

Podwieczorek: Grzanki z pomidorami i czosnkiem

Składniki:

  • chleb żytni razowy: 2 kromki
  • oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • pomidor: 1 sztuka
  • czosnek: 1 ząbek
  • pieprz czarny: 2 szczypty
  • bazylia suszona: 3 szczypty.

Przygotowanie:

Kromki zrumienić na suchej patelni. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić pieprzem i bazylią. Każdą z kromek polać oliwą, nałożyć pomidory.

Kolacja: Sałatka z brokułem i ziarnami

Składniki:

  • brokuł: 0,5 sztuki
  • ogórek: 0,5 sztuki
  • oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • czosnek: 1 ząbek
  • jogurt naturalny: 3 łyżki
  • kukurydza konserwowa 4 łyżki
  • pestki dyni 1 łyżka
  • pestki słonecznika 1 łyżki
  • płatki migdałowe 1 łyżka
  • sól 1 szczypta

Przygotowanie:

Brokuł ugotować al dente, odcedzić z wody, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Ogórka umyć, pokroić w dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do miski wraz z ogórkiem. Pestki uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, oliwą, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, posypać pestkami.

DZIEŃ 6

Śniadanie: Proste placuszki bananowe

Składniki:

  • banan: 1 sztuka
  • jajko: 1 sztuka
  • mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000: 2 łyżki
  • olej rzepakowy: 1 łyżeczka
  • serek wiejski lekki 1 opakowanie.

Przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, mąkę i wymieszać. Smażyć na natłuszczonej, rozgrzanej patelni do zarumienienia. Placuszki podać z serkiem wiejskim

Obiad: Pieczony dorsz z cukinią i ryżem

Składniki:

  • cukinia: 0,5 sztuki
  • dorsz: 200 g
  • ryż basmati: 50 g
  • oliwa z oliwek: 1 łyżka
  • pieprz czarny: 2 szczypty
  • sól: 1 szczypta
  • sok z cytryny: 1 łyżeczka
  • tymianek suszony: 2 szczypty.

Przygotowanie:

Rybę umyć, osuszyć i wyłożyć na folii aluminiowej. Oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą i sokiem z cytryny. Cukinię umyć, obrać, pokroić w plastry i położyć na filetach. Przyprawić tymiankiem i pieprzem. Całość szczelnie zawinąć folią, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek: Grillowana gruszka z serem pleśniowym

Składniki:

  • gruszka: 1 sztuka
  • ser camembert lekki: 2 plastry
  • tymianek suszony: 0,5 łyżki

Przygotowanie:

Gruszkę pokroić na 4 plastry. Każdy z nich posypać tymiankiem. Ułożyć owoce na ruszt, grillować. Po przełożeniu gruszki na drugą stronę, ułożyć kawałek sera na owocu. Grillować, aż gruszka zmięknie, a ser lekko się rozpuści.

Kolacja: Leczo z bakłażanem i ciecierzycą

Składniki:

  • bakłażan: 0,5 sztuki
  • cebula: 0,25 sztuki
  • cukinia: 0,5 sztuki
  • czosnek: 1 ząbek
  • oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
  • papryka czerwona: 1 sztuka
  • pomidor: 2 sztuki
  • ciecierzyca z puszki: 5 łyżek
  • papryka ostra w proszku: 2 szczypty
  • papryka słodka w proszku: 2 szczypty
  • pieprz czarny: 1 szczypta.

Przygotowanie:

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Bakłażana oprószyć obficie solą, zostawić na kwadrans, opłukać pod wodą. Rozgrzać tłuszcz w garnku. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać paprykę, smażyć ok. 5 minut, często mieszając. Dodać resztę warzyw, dusić pod przykryciem, aż będą miękkie (w razie potrzeby wlać wodę). Doprawić. Dodać odsączoną ciecierzycę.

DZIEŃ 7

Śniadanie: Kanapki z pasta jajeczna w stylu śródziemnomorskim

Składniki:

  • chleb żytni razowy: 3 kromki
  • jajko: 2 sztuki
  • oliwki: 4 sztuki
  • suszony pomidor w zalewie z oleju: 2 sztuki
  • bazylia suszona: 3 szczypty.

Przygotowanie:

Jajka umyć, ugotować na twardo, obrać i rozdrobnić widelcem. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w paski, a oliwki na połówki. Składniki połączyć. Jeśli zależy nam na jednolitej konsystencji pasty, można całość zblendować. Doprawić bazylią. Podawać na pieczywie.

Obiad: Pęczak z warzywami

Składniki:

  • kasza jęczmienna pęczak: 5 łyżek
  • cebula: 1 sztuka
  • groszek zielony: 6 łyżek
  • kalafior: 5 różyczek
  • marchew: 1 sztuka
  • natka pietruszki: 2 łyżki
  • tymianek suszony: 0,5 łyżki
  • pieprz czarny: 2 szczypty
  • pomidor: 0,5 sztuki
  • sól: 2 szczypty.

Przygotowanie:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i różyczki kalafiora. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut (aż warzywa będą miękkie). Przyprawić. Dodać groszek i ugotowaną kaszę. Wszystko razem wymieszać i przełożyć na talerz. Dodać pokrojonego w łódki pomidora i posypać natką pietruszki.

Podwieczorek: Jogurt pomarańczowy z płatkami

Składniki:

  • jogurt naturalny typu skyr: 1 opakowanie
  • pomarańcza: 0,5 sztuki
  • płatki owsiane: 1 łyżka.

Kolacja: Ziemniaczana sałatka z twarożkiem

Składniki:

  • ziemniak: 3 sztuki
  • szczypiorek: 1 łyżka
  • ogórek kiszony: 1 sztuka
  • ser twarogowy chudy: 150 g
  • jogurt naturalny: 3 łyżki
  • pieprz czarny: 1 szczypta.

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ugotować w wodzie. Warzywa pokroić. Ser wymieszać z jogurtem i połączyć wszystkie składniki. Doprawić.


Heliprox

Suplement diety stanowiący unikalne połączenie inaktywowanych bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri DSM 17648) z cynkiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama


Źródła:

  1. Mach F.,  Baigent C, L Catapano A. i wsp. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS), European Heart Journal, Volume 41, Issue 1, 1 January 2020, Pages 111–188
  2. Mozaffarian D. Natural trans fat, dairy fat, partially hydrogenated oils, and cardiometabolic health: the Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study. Eur Heart J. 2016; 37: 1079–1081.
  3. Chen M., Li y., Sun Q., Pan A., i wsp.. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. Am J Clin Nutr. 2016; 104: 1209–1217.