DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Jakie badania warto wykonać przed rozpoczęciem diety bezglutenowej?

Jeszcze jakiś czas temu mówiło się o diecie bezglutenowej głównie w kontekście celiakii. Faktycznie, eliminacja glutenu z jadłospisu to podstawa leczenia tej choroby. Jeśli podejrzewasz ją u siebie, skonsultuj się z lekarzem w celu wykonania badań diagnostycznych.

Jednym z głównych badań wykorzystywanych w diagnostyce celiakii jest oznaczenie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA) oraz całkowitego poziomu przeciwciał IgA. Przy czym należy zaznaczyć, że około 6-22% chorych nie wytwarza tych przeciwciał, dlatego do pełnego rozpoznania celiakii potrzebna jest biopsja jelita cienkiego.

Co, jeśli okaże się, że nie chorujesz na celiakię, a i tak odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu glutenu? Może oznaczać to, że problemem jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG). W tym przypadku diagnostyka jest bardziej skomplikowana. Po pierwsze u osób z NCNG wyniki badań serologicznych z krwi i biopsji jelita cienkiego są zazwyczaj w normie. Po drugie nadwrażliwość na gluten jest stosunkowo nowym zagadnieniem, co dodatkowo utrudnia proces diagnostyczny. Najpierw zaleca się wykonanie badań, które wykluczają celiakię lub inne choroby dające podobne objawy. Jeśli i to nie pomoże, kolejnym krokiem jest przejście na dietę bezglutenową na okres 6 tygodni i uważne obserwowanie reakcji organizmu.

Jeśli po spożyciu produktów z glutenem występują nieprzyjemne dolegliwości, rozważa się również występowanie alergii na gluten. Obok uczulenia na mleko należy ona do najczęstszych alergii pokarmowych. Jak ją zdiagnozować? U osób z podejrzeniem alergii na gluten oznacza się stężenie przeciwciał IgE we krwi.

Kiedy warto rozważyć diagnostykę w kierunku celiakii, NCNG czy alergii na gluten? Niepokojące sygnały, które warto skonsultować z lekarzem to m.in. biegunki, bóle brzucha, niezamierzona utrata masy ciała, anemia z niedoboru żelaza, bóle kostne, senność.

Dieta bezglutenowa: jadłospis, przepisy, efekty. Co jeść na diecie bez glutenu?

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Wiesz już, że musisz wyeliminować gluten i co dalej? Jak planować posiłki, aby nie nabawić się niedoborów żywieniowych?

Jakie zboża należy wykluczyć z diety?

Po pierwsze zadbaj o to, aby usunąć z jadłospisu zboża będące źródłem glutenu. Należą do nich:

  • pszenica,
  • stare odmiany pszenicy (orkisz, płaskurka, samopsza),
  • żyto,
  • jęczmień.

Przez wiele lat mówiło się, że zbożem, które nie może znaleźć się w diecie bezglutenowej, jest także owies. Dziś wiadomo, że było to błędne założenie, ponieważ większość osób z celiakią dobrze toleruje czysty owies i jego przetwory. Problemem jest owies zanieczyszczony zbożami glutenowymi (np. podczas obróbki). W związku z tym, aby mieć pewność, że jedzenie owsa nie zaszkodzi, najlepiej wybierać certyfikowany owies bezglutenowy.

Inne produkty będące źródłem glutenu

Pamiętaj, że gluten może „ukrywać” się również w innych produktach niż pieczywo, kasze, mąki czy makarony z niedozwolonych zbóż. Jego źródłem mogą być m.in.:

  • dania w panierce z mąki pszennej (np. paluszki rybne),
  • wędliny podrobowe (np. pasztetowa),
  • wypieki ze zwykłym proszkiem do pieczenia (w sklepach dostępny jest również bezglutenowy proszek do pieczenia),
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego,
  • zupy zaprawione mąką.

Regestim

Wsparcie układu odpornościowego, odbudowy mikroflory jelitowej oraz regeneracji nabłonka jelitowego dzięki składnikom pochodzenia naturalnego. Zawiera nukleotydy, fukoidan, cy...

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Co jeść na diecie bezglutenowej?

Wiesz już, które produkty nie powinny znaleźć się w diecie bez glutenu. W takim razie pozostaje jeszcze pytanie o to, co jeść na diecie bezglutenowej? Produkty zbożowe będące źródłem glutenu możesz zastąpić:

  • komosą ryżową,
  • amarantusem,
  • ryżem (najlepiej brązowym lub dzikim),
  • bezglutenowym makaronem (np. gryczanym, ryżowym, z groszku),
  • kaszą gryczaną paloną lub niepaloną,
  • kaszą jaglaną
  • tapioką,
  • pieczywem na bazie bezglutenowej mąki.
Dieta bezglutenowa: jadłospis, przepisy, efekty. Co jeść na diecie bez glutenu?

Poza zmianą produktów zbożowych z glutenem na bezglutenowe, zasady zdrowego odżywiania pozostają takie same. Bazą Twojej diety powinny być różnokolorowe warzywa (najlepiej surowe lub krótko gotowane). Oprócz nich w Twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć: owoców, nasion roślin strączkowych, tłustych ryb morskich, nierafinowanych olejów roślinnych, pestek i nasion, orzechów, fermentowanych produktów mlecznych (z wyjątkiem sytuacji, gdy zalecana jest dieta bezglutenowa i bezmleczna), ograniczonej ilości jajek i chudego mięsa.

Dieta bezglutenowa – jadłospis

Tyle teorii, czas na praktykę! Spójrz, jak może wyglądać bezglutenowy jadłospis na cały dzień.

  • Śniadanie: jaglanka na mleku migdałowym z dodatkiem orzechów włoskich, kawałków jabłka i cynamonu.
  • Drugie śniadanie: zielony koktajl z banana i natki pietruszki.
  • Obiad: łosoś pieczony z warzywami podany z ryżem brązowym.
  • Kolacja: papryka nadziewana kaszą gryczaną niepaloną z dodatkiem oliwek, cukinii i suszonych pomidorów.

Solaq

Preparat stosowany w zaparciach i trudnościach z wypróżnianiem.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Dieta bezglutenowa – przepisy

Nie wiesz, jak przyrządzić bezglutenowe posiłki? Oto 2 przykładowe przepisy, które warto zapamiętać.

Jaglanka migdałowo-cytrusowa

Rozgrzewająca jaglanka to dobry pomysł na pożywne śniadanie. Do przygotowania dwóch porcji takiego dania potrzebujesz:

  • ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanki mleka migdałowego bez cukru,
  • 4 mandarynek,
  • garści orzechów laskowych.

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, aby pozbyć się goryczki. Następnie ugotuj ją na mleku. Do ugotowanej kaszy dodaj mandarynki i orzechy.

Owocowy koktajl z płatkami jaglanymi

Koktajl to świetna opcja na szybkie i zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zrobienia owocowego koktajlu możesz użyć: banana, truskawek, mleka roślinnego i bezglutenowych płatków zbożowych (np. jaglanych). Przykładowe składniki:

  • 1 banan,
  • ½ szklanki truskawek,
  • 1 szklanka mleka roślinnego bez cukru,
  • 1 łyżka płatków jaglanych.

Owoce wrzuć do naczynia blendera kielichowego. Dodaj mleko i płatki, a potem zmiksuj wszystkie składniki.

Powyższe przepisy to dowód na to, że bezglutenowe potrawy mogą być zarówno zdrowe, jak i pyszne oraz szybkie w przygotowaniu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaserwować je również osobom, które mogą jeść gluten.

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Źródła:

  1. Biesiekierski, Jessica R. „What is gluten?.” Journal of gastroenterology and hepatology 32 (2017): 78-81.
  2. Lundin, Knut EA, Margit Brottveit, and Gry Skodje. „Noncoeliac gluten sensitivity.” Coeliac Disease and Gluten-Related Disorders (2022): 177-195.
  3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/choroby/257515,nieceliakalna-nadwrazliwosc-na-gluten
  4. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej https://celiakia.pl/.