DPP Plus

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.

Suplement diety
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
reklama

Zakazane owoce dla cukrzyka

Właściwie nie istnieją jakieś zakazane owoce przy cukrzycy, jednak zaleca się ograniczenie spożycia cukrów prostych. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego warzywa i owoce powinny stanowić połowę objętości posiłku. Najlepiej, aby było to minimum 400 g warzyw i owoców dziennie (im więcej, tym lepiej), jednak z przewagą warzyw.

Nie ma potrzeby eliminowania owoców z diety cukrzyków. Wręcz przeciwnie, warto włączyć je do diety ze względu na korzystne właściwości w przypadku leczenia otyłości, która często towarzyszy cukrzycy typu 2. Spożycie owoców będzie zatem wpływało korzystnie na masę ciała poprzez: przedłużanie uczucia sytości, zmniejszenie spożycia kalorii (owoce mają niską gęstość energetyczną), wpływ na modulowanie mikrobiomu jelitowego, zawartość niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także substancji odżywczych np. resweratrolu, naryngeniny, katechiny.

Osoby chorujące na cukrzycę powinny świadomie wybierać owoce i ograniczać spożycie tych o wysokim indeksie glikemicznym. To wskaźnik, który określa, jak szybko wzrasta poziom glukozy (cukru) we krwi po spożyciu węglowodanów. Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym (IG>70) powodują szybki wzrost glikemii poposiłkowej, a następnie szybki spadek.   Kluczowe jest jednak, jak bilansujemy każdy posiłek i jak wygląda ładunek glikemiczny potrawy. Ładunek glikemiczny jest w porównaniu z indeksem glikemicznym bardziej precyzyjny, ponieważ poza rodzajem i szybkością wchłaniania węglowodanów uwzględnia ich ilość w danej porcji produktu i posiłku. Ładunek glikemiczny określany jest wzorem:

Ładunek glikemiczny = indeks glikemiczny x zawartość węglowodanów w porcji / 100.

Oto niektóre owoce, które powinny zostać ograniczone w diecie osoby chorej na cukrzycę.

Owoce ze średnim indeksem glikemicznym:

  • banan dojrzały (IG: 57),
  • kaki (IG: 61),
  • kiwi (IG: 58),
  • melon (IG: 60),
  • winogrono ciemne (IG: 59),
  • suszone rodzynki (IG: 64),
  • suszona żurawina (IG: 62).

Owoce z wysokim indeksem glikemicznym:

  • ananas (IG: 70),
  • brzoskwinia (IG: 76).

Więcej o indeksie glikemicznym i diecie cukrzycowej przeczytasz tutaj, na Zdrowych Rozwiązaniach: Indeks glikemiczny: co to takiego? Jak sprawdzić IG produktów? Dieta cukrzycowa.

Jeśli już spożywamy wspomniane owoce, ważna jest także ich ilość, a tym samym ładunek glikemiczny całej potrawy. Najlepiej, aby były one spożywane jako deser zaraz po posiłku lub jako składnik zbilansowanego dania. Zaleca się ograniczenie spożycia owoców w formie soku, smoothie, w postaci suszonej, smażonej oraz w słodkiej zalewie.

Zakazany owoc. Jakich warzyw i owoców lepiej nie jeść? Dietetyk wyjaśnia. Rozwiewamy mity!

Podstawą leczenia dietetycznego w cukrzycy jest ograniczenie cukrów prostych i produktów wysokoprzetworzonych, które dają wysoki efekt glikemiczny. Dlatego w diecie dla cukrzyka nie powinny znaleźć się także produkty, takie jak:

  • cukier, miód,
  • soki owocowe, kompoty, słodkie napoje, napoje gazowane, smakowe, słodzone wody,
  • pieczywo cukiernicze, ciasta, ciasteczka, batoniki, żelki i inne słodycze,
  • słodzone owoce produkty mleczne,
  • przetwory owocowe: dżemy wysokosłodzone, konfitury, marmolady owocowe, suszone owoce,
  • słodkie desery oraz produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy1.
Zdrowe Rozwiązania
przy cukrzycy:
reklama

Owoce dla cukrzyka – co można jeść?

Jakie owoce można jeść przy cukrzycy? Dobrze sprawdzą się: borówki amerykańskie, truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie, jabłka, mandarynki, mango, morele, nektarynki, niedojrzałe banany, arbuz, pomarańcze, grejpfruty – czyli owoce, które mają niski indeks glikemiczny.

Jeśli interesuje Cię, co można jeść przy cukrzycy, sprawdź, jak może wyglądać gotowy jadłospis dla cukrzyka, który znajdziesz na Zdrowych Rozwiązaniach.

Zakazany owoc. Jakich warzyw i owoców lepiej nie jeść? Dietetyk wyjaśnia. Rozwiewamy mity!

Zakazane owoce w ciąży i w czasie karmienia piersią

Zaleca się, aby w diecie kobiety ciężarnej przewagę stanowił węglowodany złożone, których źródłem są produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, takie jak: grube kasze, brązowy ryż, pieczywo razowe, płatki owsiane. Źródłem węglowodanów prostych (mono- i dwucukrów) są natomiast warzywa i owoce.

W ciąży można spożywać praktycznie wszystkie owoce.

Niewiele wiadomo jednak na temat tego, czy można bezpiecznie spożywać morwę białą w czasie ciąży i karmienia piersią, dlatego nie zaleca się jej spożycia w tym okresie2.

Zakazane owoce przy kamicy nerkowej

Osoby, które miały kamienie nerkowe lub są w grupie ryzyka, powinny ograniczać spożycie niektórych owoców (warzyw) – tych, które są bogate w kwas szczawiowy, ponieważ mogą przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych. Zaliczamy do nich np.: rabarbar, truskawki i czarną porzeczkę.

Zakazane owoce w chorobach jelit

Osoby cierpiące na niektóre schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, mogą odczuwać dolegliwości po spożyciu niektórych owoców np.: gruszek, daktyli, czereśni, owoców marynowanych. Najczęściej zaleca się wtedy dietę lekkostrawną, gdzie dozwolone jest spożywanie dojrzałych, soczystych owoców: jagodowych, winogron bez pestek (w postaci przecierów), cytrusowych, dzikiej róży, brzoskwini, moreli, bananów, pieczonych jabłek.

Zdrowe Rozwiązania
pełne witamin:
reklama

Niewątpliwie owoce (i warzywa) są bardzo ważnym składnikiem codziennej diety i powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Najlepiej spożywać więcej warzyw niż owoców (w proporcjach mniej więcej 3/4 do 1/4). W niektórych jednostkach chorobowych np. cukrzycy, kamicy nerkowej czy w chorobach zapalnych jelit, warto jednak zastanowić się, czy spożycie wszystkich owoców jest zalecane i bezpieczne.


Źródła:

  1. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020.
  2. White Mulberry Leaf | National Center for Complementary and Integrative Health https://www.nccih.nih.gov/health/white-mulberry-leaf.